x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Virgil Măgureanu intră în hora mitei de la Hidroelectrica

Virgil Măgureanu intră în hora mitei de la Hidroelectrica

de Dan Constantin    |    06 Noi 2013   •   21:43
Virgil Măgureanu intră în hora mitei de la Hidroelectrica
Sursa foto: Liviu Adascalitei/Mediafax

Mita de la Hidroelectrica bagă în audieri personaje cu stagii importante în serviciile secrete. Miercuri a fost audiat la DNA fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu. Este o premieră în anchetele anticorupţie când un personaj care a condus ani buni principalul serviciu de informaţii este invitat pentru declaraţii la DNA. Măgureanu a spus că a venit la DNA în calitate de martor în dosar.  Audierea lui Măgureanu are loc după ce unul dintre actorii principali ai mitei de 2 milioane de euro – Remus Criste ­ a fost şi el chemat la DNA. Criste este directorul general şi acţionar la Energon, firma din Cluj care a lansat un contract gigant de cumpărare de energie – de 262 milioane euro, a cărui aprobare urma să fie “unsă” cu mita de milioane. Criste nu este învinuit deşi, potrivit declaraţiilor celor arestaţi până acum în dosar, dar şi a denunţătorului – Remus Vulpescu, de la Energon pleca promisiunea de mită. Banii erau negociaţi de Brădean, director marketing-furnizare la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, consilier al ministrului Energiei. Prezenţa lui Măgureanu, chiar şi numai ca martor în acest dosar, confirmă informaţiile din articolul “Ieri, băieţi de miliţieni, azi, băieţi deştepţi” publicat în Jurnalul Naţional în 25 octombrie a.c. În afacerile cu energie ale unui grup de interese de la Cluj se înşiră ca mărgelele pe aţă băieţii lui Virgil Ardelean (fost şef la “Doi şi un sfert”), Virgil Măgureanu, fost şef al SRI, Rusu Stoian, general, fost comandant al Miliţiei Cluj, şi apoi, primul şef al unităţii “Doi şi un sfert”.

Alin Ardelean, audiat şi el miercuri la DNA după Virgil Măgureanu, a fost principalul acţionar al Energon până în 2008, când şi-a cedat părţile sociale către firmă şi lui Remus Criste. Ardelean ar figura încă între salariaţii de la Energon, firma cu 12 angajaţi şi un capital social de 2.000 de lei când a intrat pe piaţa energiei.

Încrengătura din grupul de la Cluj care face afaceri încrucişate cu energie, cuprinde alături de Energon şi firmele Transilvania Energy, Ten Group iar între decidenţi pe Alin Ardelean, Laurenţiu Măgureanu, Rareş Rusu. Rusu este fost candidat pentru Parlament în 2012 al Alianţei ARD şi a fost  şef de cabinet al lui Videanu, Seculici şi Vasile Blaga.

Este de menţionat că săptămâna trecută, în plin scandal al mitei la contractul uriaş, Remus Criste s-a întâlnit, cu ocazia inaugurării noii piste a Aeroportului din Cluj, cu Gelu Oltean, actual şef al “Doi şi un sfert”. Informaţia de presă nu a fost dezminţită de Oltean, care este şi secretar de stat.

Şirul celor audiaţi în dosar de procurori i-a inclus până acum pe Remus Borza, preşedintele Comitetului de Supraveghere al Hidroelectrica, pe Remus Vulpescu, denunţător, dar şi membru al aceluiaşi Comitet de supraveghere. Virgil Măgureanu, audiatul de miercuri, ar fi avut strânse legături cu Ioan Mihăilă, arestat în dosar, pe care îl cunoaşte din perioada anilor ’90, când Mihăilă a fost preşedinte al Bankcoop. Mihăilă a dispărut strategic în SUA după falimentul băncii, dar a revenit ca un personaj atotputernic în zona energiei în ultimii ani. Tot Mihăilă l-ar fi propulsat pe Eugen Brădean, şi el fiu de miliţian, în directoratul Hidroelectrica.
Contractul cu clopoţei propus de Energon şi susţinut de Mihăilă, Brădeanu ş.a. ar fi adus un beneficiu net de cel puţin 8 milioane de euro “băieţilor deştepţi” din grupul Energon. Audierile continuă şi vom avea alte figuri importante în pelerinaj la DNA.

×
Subiecte în articol: virgil magureanu hidroelectica