x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avalanșă de bolnavi în spitale, medicii și asistentele își dau demisia pe capete

Avalanșă de bolnavi în spitale, medicii și asistentele își dau demisia pe capete

de Andreea Tiron    |    28 Noi 2022   •   20:31
Avalanșă de bolnavi în spitale, medicii și asistentele își dau demisia pe capete

Epuizarea este motivația medicilor și asistentelor care pleacă din sistem în plin sezon al virozelor extrem de violente, din cauza cărora românii se prezintă în spitale într-un număr foarte mare.

Potrivit Antena 3 CNN, specialiștii atrag atenția că cel mai agresiv sezon al virozelor din ultimii ani ar putea fi şi cel mai lung, o epidemie de gripă nefiind exclusă în 2022.

Spitalele de pediatrie din ţară rămân zilnic fără locuri de internare pentru că părinții realizează că afecțiunea micuților se complică, iar singura soluție pare a fi unitatea de primiri urgențe.

Triajul este făcut foarte atent astfel încât să se interneze doar cazurile cele mai severe. Chiar și așa, 20-25 de copii se internează într-o singură gardă. La Spitalul Marie Curie din Capitală, de exemplu, un singur medic îngrijeşte chiar şi peste 100 de copii într-o gardă.

De multe ori medicii de familie nu sunt disponibili sau sunt în concediu, iar Unităţile de Primiri Urgenţe sunt singura soluţie. Părinţii cred că centrele ambulatorii de pediatrie promise de Ministerul Sănătăţii ar putea fi o soluție, susține antena3.ro.

Cadrele medicale sunt foarte îngrijorate de felul în care evoluează virozele la cei mici:

"În momentul în care vine cu obstrucție nazală și cu tuse, va primi cu siguranță un diagnostic de infecție de căi respiratorii inferioare care mâine e posibil sa meargă către căile respiratorii superioare si să primească diagnostic de pneumonie.

Trebuie să facem un triaj destul de serios al severității bolii și internăm doar copiii foarte grav bolnavi", a declarat Antohe Alina, pediatru Spitalul Marie Curie.

Unele cadre medicale se declară epuizate din cauza valului uriaș de prezentări la camerele de gardă și a personalului insuficient, astfel încât au anunţat că îşi vor depune demisiile.

La Spitalul Marie Curie din Capitală ar mai fi nevoie de cel puțin 2 medici de urgență și 3 pediatri. 

Iar veștile proaste nu se opresc aici. Numărul infecțiilor respiratorii este într-o continuă creștere. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, numai în ultima săptămâna, s-au înregistrat aproximativ 100 de mii de cazuri.

viroze medici isi dau demisia

×