x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni Bogdan Stanoevici în Germania

Vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni Bogdan Stanoevici în Germania

11 Oct 2014   •   22:32
Vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni Bogdan Stanoevici în Germania

Potrivit unui Comunicat MAE remis AGERPRES, programul vizitei a cuprins participarea la deschiderea celei de-a 15-a ediții a Zilelor Culturii Române la Munchen — manifestare care beneficiază de susținerea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum și o serie de întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești din Munchen, Nurnberg și Ingolstadt.

Vineri, 10 octombrie 2014, ministrul Bogdan Stanoevici a participat la deschiderea Zilelor Culturii Romane la München, la sediul Consulatului General al României la München, unde au fost prezenți reprezentanți ai comunității românești, un reprezentant al Cancelariei Guvernului Landului Bavaria, Maia Morgenstern — director TES. Alocuțiunile au făcut în mod repetat referire la legăturile tradiționale dintre cele două țări, extrem de active în plan cultural, precum și la modelul multicultural românesc, model care constituie un exemplu în contextul multiculturalismului European, scrie agerpres.

La festivitatea de deschidere a Zilelor Culturii Române au participat oficialități locale, oameni de cultură din România și reprezentanți ai comunității românești și ai minorităților etnice din România, care trăiesc în Germania. În alocuțiunea sa, ministrul delegat Bogdan Stanoevici a amintit legăturile create peste secole între cultura română și cea germană, precum și potențialul considerabil pe care aceste punți ale spiritualității îl constituie în construcția de proiecte comune în viitor.

Cu aceeași ocazie, a avut loc și vernisajul expoziției de fotografie 'România necunoscută'.

Întâlnirea cu reprezentanții mediului asociativ și membrii comunității din München, Nürnberg și Ingolstadt a prilejuit o mai bună cunoaștere a preocupărilor acestora și a activităților desfășurate de către mediul asociativ. În cadrul dialogului, demnitarul român i-a asigurat pe cei prezenți de sprijinul DPRRP — MAE și a vorbit despre modalitățile prin care proiectele asociative pot beneficia de finanțare.

Totodată, Bogdan Stanoevici a subliniat că membrii comunității românești au un rol determinant în formarea unei imagini pozitive a țării, în concordanță cu evoluțiile și realitățile României. În acest sens, a vorbit despre importanța proiectelor pe linie educațională și culturală, având în vedere impactul major pe care aceste activități îl au în păstrarea și afirmarea identității lingvistice și culturale.

Ministrul delegat a participat și la reprezentarea spectacolului 'Heute Abend Lolă Blau', în regia lui Alexandru Dabija și interpretarea actriței Maia Morgenstern.

Sâmbătă, 11 Octombrie 2014, ministrul Bogdan Stanoevici a avut o întâlnire cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din München. Ministrul delegat a vorbit despre misiunea și activitățile DPRRP MAE, despre proiectele care pot fi finanțate, despre importanta federalizării asociațiilor în comunitățile romanești, în vederea dezvoltării de proiecte mai ample și mai vizibile. A subliniat importanța recentelor măsuri în sprijinul românilor din diaspora (reducerea taxelor consulare, programul Prima Casa). La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Asociației de Promovare a Culturii și Tradițiilor Române, ai Societății Culturale Româno-Germane Apozitia și ai Uniunii Românilor din Germania. O tema importantă în discuție a fost cea legată de așa numita "migrație a sărăciei", despre care mediile germane discută intens de ceva vreme, și despre efectele acestor abordări asupra comunității românești din Germania.

La Nürnberg, ministrul Bogdan Stanoevici a avut o întâlnire cu Asociația Romanima, la Galeria de artă Tiny Griffon a Cristinei Simion. Au fost subliniate relațiile excelente ale asociației cu autoritățile locale și interesul pentru dezvoltarea de proiecte care să poată fi sprijinite de către DPRRP.

La Ingolstadt, ministrul Bogdan Stanoevici a avut o întâlnire cu românii din comunitate și asociația acestora, Cercul românesc de prieteni Ingolstadt, care aniversează doi ani de activitate. În alocuțiunea sa, ministrul a subliniat contribuția pozitivă a comunității românești pentru țara de reședință, importanța dezvoltării mediului asociativ în comunitățile din diaspora, importanța integrării implicării civice și sociale a românilor în țările de reședință. 

×