x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vlasov susţinea în stenograme că avea acordul lui Victor Ponta pentru preluarea ONRC

Vlasov susţinea în stenograme că avea acordul lui Victor Ponta pentru preluarea ONRC

15 Iun 2015   •   16:33
Vlasov susţinea în stenograme că avea acordul lui Victor Ponta pentru preluarea ONRC
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) Mihail Vlasov a susţinut în discuţiile purtate cu mai mulţi apropiaţi, avute în perioada 2012 - 2013, că a obţinut acceptul premierului Victor Ponta pentru trecerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) în subordinea instituţiei pe care o conducea.

Informaţiile apar în rechizitoriul prin care Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Într-o convorbire telefonică din data de 16 ianuarie 2013, pe care a avut-o cu o persoană neidentificată, Vlasov susţinea că premierul Ponta ar fi dat "undă verde" pentru respectivul proiect legislativ, care urma să fie iniţiat ori de parlamentarii social-democraţi, ori de cei de la alte partide care făceau parte din coaliţia guvernamentală:

"Vlasov: Crin o să vină şi el. Da' vreau să-i spui lui Victor, vreau să spun ceva. Aseară am discu... s-a discutat aseară despre Registru. Ai înţeles?
Interlocutor: Îhî.
Vlasov: Eu am trimis-o, am trimis-o pe Mona la el.
Interlocutor: Da.
Vlasov: Şi a zis că-mi dă Registrul fără... că asta i-a spus, ştii? I-a zis: 'Domn' ministru, am o problemă! Că eu sunt în relaţia asta cu Mişu de treizeci de ani. Ăsta mă omoară cu Registrul! A zis că i l-aţi promis, că ce fac eu cu Registrul ăsta?' Şi el a zis: 'Păi, i-l dau, că i l-am promis! Că am făcut şi o lege-n sensu' ăsta şi i-l dau!'.
Interlocutor: Corect!
Vlasov: Ce-a vrut să zică? Că a zis că dacă: 'Că dacă nu vor ai mei...'. Adică ai lui, psd-iştii... 'Îl dau la liberali şi ăă...'. S-a referit la UNRC, cred că, nu? (n.n. ONC)
Interlocutor : Da, corect, da.
Vlasov: Că UNRC-ul e la, e la... nu? (n.n. ONRC)
Interlocutor : Da, da. Da, da.
Vlasov: Cred că asta. Că nu-nţelegea asta ce-a vrut să zică, a venit la mine disperată. Zic: 'Mă, cred că asta a vrut să zică!'.
Interlocutor: Da, da, da, da.
Vlasov: Da. Da. Deci, e clar, acolo e undă verde, trebuie doar să lucrez pe text, ca să fac ceva. Mă-ntâlnesc după-amiază cu cineva de la Curte, de la Curtea Constituţională, ca să discut subiectu' ăsta".

CITEŞTE ŞI:

Numele Alinei Gorghiu apare în dosarul Vlasov! În interceptări mai apar numele lui Ponta şi Tăriceanu

Într-o altă convorbire telefonică din 16 ianuarie 2013, purtată cu Mihai Daraban (succesorul său la conducerea CCIR - n.r.), Vlasov afirmă că a obţinut acordul premierului Ponta şi al ministrului Justiţiei (Mona Pivniceru - n.r.) pentru preluarea ONRC:

"...Vlasov: Mihai, cred că-ţi dau cea mai bună veste.
Daraban: Zi!
Vlasov: Care pot să ţi-o dau de dimineaţă.
Daraban: Ia zi, Mişu!
Vlasov: Am discutat ieri cu doamna ministru şi cu premierul.
Daraban: Aşa.
Vlasov: Şi-mi dau Registrul.
Daraban: Bă, Mişu', eu pun bani de statuie.
Vlasov: Mă, da' discuţia asta rămâne între noi. Ştii de ce? Că răspunsul, că eu îţi spun exact cum a fost.
Daraban: Aşa.
Vlasov: A fost sigur, nicio problemă. Nu eu am zis dintotdeauna şi n-am făcut eu legea aia, că tre'să fie la Camere. Sigur că da!
Daraban: Aşa.
Vlasov: Iar dacă, vedem cum, nu pot, îl dau la liberali, să vi-l dea el, înţelegi?
Daraban: Da, da!
Vlasov: Dacă ai mei se opun, vi-l dau la liberali, să vi-l dea el.
Daraban: Da, da, da!
Vlasov: Că Mona i-a spus: care-i problema asta? Că a apărut în ziar.
Daraban: Aha!
Vlasov: Ştii?
Daraban: Da, da, da!
Vlasov: C-a apărut în ziar, nu ştiu unde a apărut. Dar a zis că a apărut în ziar, că ea are această problemă. Şi ea are într-adevăr această problemă. Ce a apărut acolo în ziar e adevărat. Că ea e prietenă cu mine de treizeci de ani şi chiar nu poate să nu-mi dea Registrul, că mai ales când e convinsă că tre'să fie la noi. Ai înţeles?".

CITEŞTE ŞI:
Mihail Vlasov a aruncat cu bani în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti ca să le arate cum e în cazinou

Mihail Vlasov a reluat, într-o convorbire din 22 ianuarie, ideea că are sprijin la nivel guvernamental pentru preluarea ONRC, invocând o discuţie pe care ar fi avut-o cu premierul Ponta şi ministrul Justiţiei, afirmând că singurul impediment este lipsa de unitate existentă la nivelul CCIR:

"...Vlasov: Ăsta e un motiv, dar nu ăsta e singurul motiv. Motivul este că în toate discuţiile care le am, ăstea mai recente, acum câteva zile, săptămâna trecută, am fost întrebat de premier, care n-are nicio problemă să ne dea Regi... nicio problemă! Fii atent, te rog să reţii chestia asta şi s-o ridici la rang de, de...cum să spun, de extraordinalitate!
Interlocutor: Extraordinar, da! Aşa este.
Vlasov: Ă...A spus: 'Nu, am promis, eu vă dau...'. Discuţia s-a purtat între mine, el şi ministrul Justiţiei care a zis că are o problemă că îl...o presez cu Registrul, înţelegi! A zis ministra Justiţiei.
Interlocutor: A, şi cu cine, cu...cu primu' ministru şi cu...
Vlasov: Da!
Interlocutor: Da!
Vlasov: Şi cu ministrul Justiţiei, în trei. Că i-am spus... măi, eu i-am spus ministrului, i-am spus: 'Doamna...cutare, haideţi la primu' ministru să stabilim o dată pentru totdeauna, ca să nu te mai bat la cap cu chestiile astea cu Registrul şi cu... Să stabilim dacă mi-l dă, mi-a promis că mi-l dă'. Şi am fost la el şi el a spus: 'Păi... Da' de când, domnu' preşedinte, v-am promis, de când eram...de când ne cunoaştem. Şi când am discutat am spus că eu sunt pentru şi eu am şi făcut o lege în sensu' ăsta, semnată de mine şi de Tudor.' E adevărat, el a avut o lege care n-a mai intrat, cu...ca să ne dea Registrul înapoi, acu' vreo cinci ani, ştii?
Interlocutor: Da, da.
Vlasov: Făcută, făcută tot...împreună cu mine, cu nu ş...Ştii?
Interlocutor: Da.
Vlasov: Şi-a zis ă... 'Da'...'. Zice: 'Fii atent! Fii atent!' Că Ponta, vreau să-ţi spun, că-i mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac.
Interlocutor: Da, da.
Vlasov: Nu-i vreun prostănac.
Interlocutor: Nu, e dibaci. E dibaci.
Vlasov: Cine crede că...Cine crede că-i un prostănac se înşeală amarnic.
Interlocutor: Nu, nu! Nu, nu!
Vlasov: Nu! E dibaci!
Interlocutor: E curajos!
Vlasov: Da.
Interlocutor: Şi e şi curajos.
Vlasov: Şi fii atent! Zice: 'Aşa. Gata! Da, vă dau, dom'le!'. Zice: 'Domnu'...preşedinte, zice, da'...aici, zice, Registrul lucrează organizat în ţară, la nivel naţional, ca un sistem, dumneavoastră nu prea vă-nţelegeţi în ţară!'
Interlocutor: He! He, he! I-auzi-l, bă frate!
Vlasov: Ai înţeles ce spun?
Interlocutor: Da, da.
Vlasov: Pe cuvântul meu de onoare. Pe cuvântu' meu de onoare. Şi-am zis: 'Domnu' premier.... A zis: 'Există şi judecăţi'. Era informat, mă.
Interlocutor: Da. Da, da".

CITEŞTE ŞI:
DNA: Vanda Vlasov, acuzată de instigare la fals intelectual

De altfel, Vlasov recunoscuse anterior, într-o convorbire telefonică de la sfârşitul lui decembrie 2012, că face de mai mulţi ani demersuri pentru preluarea Registrului Comerţului, dar promisiunile pe care i le-au făcut anterior diverşi politicieni nu s-au materializat:

"Vlasov: Dragă, eu sunt la... la a treia promisiune făcută de prieteni din acelaşi spectru politic.
Interlocutoare: Atunci ştii ce înseamnă! Atunci ştii ce înseamnă. A treia promisiune. E clar.
Vlasov: O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin Tăriceanu şi acum prin Ponta.
Interlocutoare: Aşa că...
Vlasov: Da' asta nu înseamnă că tre' să renunţ. Nu, eu iau Registrul!
Interlocutoare: Măi, să ne înţelegem.
Vlasov: Ai înţeles?
Interlocutoare: Eu nu... eu nu ţi-am spus să renunţi. Eu ţi-am spus că trebuie folosit momentu'. Şi părerea mea, proastă, este că nu ăsta e momentu'.
Vlasov: Păi, tocmai pentru că... Trebuie folosit... Ăsta e momentu'.
Interlocutoare: Da?
Vlasov: Ăsta e. Până se dezmeticesc. Ăsta e momentu'. Lasă că ştiu eu mai bine care e momentu'".

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, avocat în Baroul Iaşi, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, în 26 februarie 2013, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al CCIR, i-a solicitat unui membru al Parlamentului (deputat) să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat 'Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului'.

"Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influenţa adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrul Comerţului. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR", se arată în comunicat.

Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată într-un dosar penal, în legătură cu exercitarea funcţiei de preşedinte al CCIR.

×
Subiecte în articol: mihai vlasov