x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zaher, in plasa politistilor

Zaher, in plasa politistilor

19 Mai 2005   •   00:00

Dupa mai bine de doi ani de investigatii si opt luni de filaj si interceptare a unor telefoane mobile, Zaher Iskandarani a cazut din nou in plasa politistilor si procurorilor de la Directia de Combatere a Crimei Organizate si Antiterorism

  • de TIBERIU KISS, MIRUNA PASA
  • OBSERVATOR

  • DECLARATIE. Ieri, la iesirea din sediul Parchetului General, Iskandarani a sustinut ca dosarul sau a fost fabricat
    Omul de afaceri sirian Zaher Iskandarani si alte trei persoane, un roman si doi arabi, au fost retinuti ieri de procurorii Parchetului General, pentru mai multe infractiuni economico-financiare si de crima organizata.

    Ei urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva. Iskandarani si asociatii sai au fost pusi sub acuzatie pentru contrabanda cu tigari, constituire de grup criminal, evaziune fiscala, concurenta neloiala si folosirea fara drept a unei marci.

    Zaher Iskandarani, supranumit si "Printul Banatului", a fost saltat, miercuri noapte, in jurul orei 12:30, pe raza localitatii Lugoj, impreuna cu trei colaboratori apropiati, in timp ce incerca sa scape de organele statului. Mai mult, in disperare de cauza, omul de afaceri romano-sirian a incercat sa forteze barajul, format din masinile politiei si jandarmeriei si nu a oprit autoturismul decat la vederea pistoalelor automate, aflate in dotarea trupelor speciale de interventie ale IJP Timis. La o prima verificare, in masina, un autoturism Opel cu numere de Dolj, s-a stabilit ca partenerii de drum ai lui Zaher Iskandarani erau alti doi cetateni sirieni, Obaida Ganoum si Fadi Jamil (n.n. - verisorul lui Zaher Iskandarani), ambii rezidenti in Timisoara, si un roman, Paul Ivanescu. Dupa terminarea procedurilor legale, acestia au fost urcati intr-o duba a politiei si transportati la Bucuresti.

    DESCINDERI. Inca de acum doua nopti, trupe speciale, formate din politisti si procurori de la DCCOT Bucuresti, au descins la firmele lui Iskandarani. Au fost luate, pe rand, la puricat, fabrica de apa plata si minerala Herculane, fabrica de tigarete de la Sacalaz-Timis si cele doua fabrici de alcool de pe raza municipiului Timisoara. De la toate fabricile, inclusiv de la sediul firmei de pe Strada Liviu Rebreanu din Timisoara, politistii au ridicat o serie de acte contabile. Pe de alta parte, in acelasi timp, alte echipe mobile au descins intr-un numar de 12 apartamente din municipiul de pe Bega, imobile apartinand unor colaboratori apropiati de-ai omului de afaceri sirian. Cert e ca la sediul fabricii de tigari din comuna Sacalaz, localitate aflata la nici 5 km de Timisoara, oamenii legii au descoperit o matrita, menita sa tipareasca timbre false, un numar mare de vignete, care urmau sa fie aplicate pe pachetele de tigari, si, nu in ultimul rand, tigari, in vrac, Marlboro si L&M, pregatite pentru a fi ambalate.

    ISTORIA SE REPETA. Trebuie specificat faptul ca, in urma cu mai bine de doi ani, fabrica de tigari de la Sacalaz al lui Zaher Iskandarani, care trebuia sa produca tigari Vega si R&M, a mai facut obiectul unei descinderi a fortelor speciale de la Bucuresti. Si atunci, politistii au descoperit baxuri intregi de Marlboro si L&M, dar nimeni nu a fost tras la raspundere, intrucat principalul "vinovat", sirianul Mustafa Noar, a sters-o chiar sub nasul oamenilor legii, sarind gardul fabricii si fugind, prin Ungaria, direct in Siria. In alta ordine de idei, de mentionat este si faptul ca fabrica de tigari de la Sacalaz functioneaza pe firma Le dome Tobacco International SRL, care are ca asociat unic pe Samar Jamil, mama lui Zaher Iskandarani, domiciliata in Siria - Damasc, iar ca administrator pe un roman, Ciprian Ioan Fagaras. Cert e ca mama omului de afaceri romano-sirian nu a semnat nici un document economic sau contabil, aceasta imputernicindu-l cu afacerile, in baza unei procuri notariale, pe nepotul sau, Fadi Jamil.

    INCERCAREA MOARTE N-ARE! La sfarsitul lui 2001, imediat dupa eliberarea sa din penitenciar, unde a ispasit o pedeapsa de cinci ani pentru infractiuni de evaziune fiscala si contrabanda, Zaher Iskandarani s-a apucat din nou de afaceri. A facut ceea ce stia mai bine! In prima faza, a dat drumul la fabrica de tigari de la Sacalaz, unde in timpul saptamanii producea Vega si R&M, iar in week-end, in special noaptea, producea, fara licenta, Marlboro si L&M. In octombrie anul trecut, pentru ca nu mai facea fata cererilor de pe piata, sirianul a incercat sa introduca in Romania o "masina de facut tigarete, complet utilata", in valoare de 1,5 milioane euro, fara plata taxelor vamale, calculate la circa 11 miliarde lei. Chiar daca, prin intermediul fostului partid de guvernamant si a unui ziarist obscur, Zaher Iskandarani a facut presiuni si trafic de influenta ca sa fie exonerat de plata TVA in vama, Directia de Finante Timis nu a cedat. Cererea sirianului a fost respinsa pe motive de "valoare ireala a utilajului", "semnaturi suspecte" si in special datorita faptului ca, desi masina de facut tigarete era fabricata in Italia, Zaher Iskandarani a importat utilajul prin firma Cuhna Corporate SA din British Virgin Island, cunoscut paradis fiscal.

    ISKANDARANI A FOST RETINUT DIN NOU
    Cei patru au fost adusi la Parchetul General ieri, in jurul orei 10, in baza unui mandat de aducere, si au fost audiati pana dupa-amiaza. In paralel, jandarmii au descarcat din dube peste 10 cutii cu probe, stranse in urma celor 20 de perchezitii efectuate la fabrica de tigari a lui Iskandarani si in mai multe apartamente din judetul Timis. Surse judiciare ne-au declarat ca este vorba despre un dosar in care controversatul afacerist sirian a fost monitorizat timp de un an de serviciile secrete. Anchetatorii verifica si daca Iskandarani se afla in spatele unor transporturi ilegale de tigari interceptate anul trecut in vamile din vestul tarii. Este vorba despre 14 camioane incarcate cu tigari si care aveau ca destinatie tari din Europa de Vest. Sursele citate ne-au spus, de asemenea, ca vor fi luate la puricat si afacerile pe care Iskandarani le-a avut in trecut cu conationalul sau Omar Hayssam.

    CARACATITA INTERNATIONALA
    Evident, o mare contributie in Operatiunea "Paianjen" au avut-o si serviciile speciale de informatii din Romania, UM 0962, SRI si SIE. Sursele sustin ca fostul ambasador al Siriei la Bucuresti, Bhara Karouf, a contribuit la invadarea piatei arabe cu tigari Al Hamra, marca nationala siriana. "Tigarile erau bagate in Siria, prin Irak, cu ajutorul lui Samir Frzad, sirian stabilit in Timisoara. In Irak, reprezentantul lui Zaher Iskandarani pentru tigarile Vega si R&M este Samer Sara, fratele lui Riad Sara, presedintele Ligii de prietenie romano-siriene Timis, impus in acesta functie de fostul ambasador, Bhara Karouf. In principal, Samer Sara s-a ocupat de desfacerea tigarilor in Irak si Chisinau. Se vede din actele contabile ca cele mai mari exporturi, Vega si R&M se faceau in Republica Moldova si Irak", sustine ofiterul de informatii.

    ×