x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zaher Iskandarani vrea bani de la stat

Zaher Iskandarani vrea bani de la stat

12 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
TIMISOARA - Printul Banatului, intre ciocan si nicovala Zaher Iskandarani a intrat din nou in conflict cu autoritatile statului. De aceasta data, Printul Banatului nu se mai razboieste cu procurorii si politistii, care l-au aruncat in spatele gratiilor pentru contrabanda si evaziune fiscala, ci cu inspectorii de la Finante si cu comisarii de la Mediu.
TIBERIU KISS

Click pentru a mari imaginea
NÃ...RAV. Ajuns negustor cinstit, Zaher Iskandarani tot nu se ab]ine s` „ciupeasc`"
La putin timp dupa ce a iesit din inchisoare, in urma cu aproximativ doi ani, ofiterii de la economic l-au prins cu mata-n sac pe Zaher Iskandarani, facand ceea ce stia el mai bine: tigari. In urma unei descinderi nocturne la fabrica sa din comuna Sacalaz-Timis, pe bandele rulante ale procesorului de tutun, echipa de control a gasit, in loc de tigarete Rama, pentru care Printul Banatului avea licenta, pachete… de L&M cu tutun egiptean si rusesc. "Productia" de week-end a cazut, conform scenariului, in sarcina unui conational de-al lui Zaher Iskandarani, care, in timpul descinderii, a reusit sa o stearga peste gardul fabricii, a facut o halta de cateva ore la Arad, dupa care nu s-a mai oprit decat in Ungaria. Si asta, doar ca sa ia avionul catre tarile calde, arabe!

STANGA UNU, DREAPTA DOI. Dupa acest episod, in care sabia lui Damocles i-a trecut razant pe langa urechi, Zaher Iskandarani s-a dat la fund pentru o perioada, odihnindu-se in spatele gardurilor inalte, care imprejmuiesc fortareata sa din Calea Sagului. Printul Banatului a iesit la suprafata abia in vara acestui an, cand a achizitionat, de la un conational de-al sau, discoteca Le Dome din Complexul Studentesc din Timisoara. Suma nu a fost prea mare, avand in vedere vadul comercial: 80.000 euro. Si uite asa, peste noapte, din contrabandist de tigari si evazionist fiscal, Zaher Iskandarani a reusit sa-si spele imaginea, lansandu-se, cu surle si trambite in show-bizz. Din pacate, si aici succesul a fost de scurta durata, intrucat si de aceasta data sirianul a avut de a face cu autoritatile romane.

URA SI LA GARA! In cadrul unui proiect de reabilitare a Complexului Studentesc, menit sa instaureze ordinea si linistea publica si nu in ultimul rand sa scoata bauturile alcoolice din campus, discoteca Le Dome a cazut victima comisarilor de mediu. La sesizarea locatarilor din zona, care s-au plans prefectului de Timis, Ion Raducanu, de nivelul ridicat de zgomot pe care-l produce societatea, in urma unor masuratori de specialitate, localul a fost inchis, patronul fiind obligat sa izoleze fonic imobilul. Imediat dupa aceasta masura, sustin angajati ai Agentiei de Mediu Timis, conducerea institutiei a fost supusa unor presiuni externe, pentru a redeschide discoteca. Cei care au intervenit pentru omul de afaceri romano-sirian sunt trei personaje celebre banatene: doi fosti lideri ai unor institutii publice si politice, iar celalalt, director zonal al unei companii petroliere rusesti.

SCHEMA SCHEMELOR. Chiar daca informatia a fost confirmata, conducerea institutiei a refuzat sa faca vreun comentariu vizavi de aceste interventii, lasand doar sa se inteleaga ca ele nu au avut nici un efect. Mai mult, ca urmare a refuzului vehement, proprietarul localului a inteles ca trebuie sa inceapa izolarea fonica a peretilor discotecii, ceea ce s-a si intamplat, urmand ca localul sa fie redeschis imediat dupa terminarea lucrarilor. Eh, totusi, pana atunci, Zaher Iskandarani mai avea de rezolvat o problema stringenta. Si ca atare, insotit de un fost angajat al Consiliului Judetean Timis, Printul Banatului s-a prezentat la usa prefectului Ion Raducanu, intr-un soi de audienta privata. Discutiile au fost cat se poate de civilizate, sirianul cerandu-i reprezentantului Guvernului in teritoriu sa faca ordine la Directia de Finante Timis, care nici in ruptul capului nu doreste sa-l scuteasca de un TVA la un import de utilaje.

OCOLUL PAMANTULUI. Prefectul Ion Raducanu a confirmat faptul ca a fost vizitat la birou de Zaher Iskandarani, dar a refuzat sa dezvaluie identitatea "bodyguardului" care l-a insotit pe acesta, mentionand ca sirianul a venit cu… "unchiul sau"! In fapt, toata manevra cu scutirea de TVA e mai mult decat simpla.

Zaher Iskandarani a cerut celor de la finantele timisene un certificat de exonerare a TVA in vama, pentru un import de utilaje, a carui valoare se apropie vertiginos de 2 milioane de euro.

Comisia de verificare a documentatiilor din DGFPCFS Timis s-a intrunit si a respins cererea sirianului pe motiv ca documentatia este necorespunzatoare. In ce sens? Pentru simplul fapt ca importul de utilaje al lui Zaher Iskandarani a fost facut printr-o firma din… Insulele Virgine! Inspectorii de la Finante spun ca, daca Printul Banatului ar fi facut importul, nu printr-un paradis fiscal, ci prin Insula Mare a Brailei, atunci e posibil ca Zaher Iskandarani sa fi scapat de banuiala ca, din nou, importa produse subevaluate…

RASPUNS

"Sunteti toti niste mincinosi. Voi m-ati bagat in puscarie. Ati ciugulit de la bisnitari cate 100 de euro ca sa ma denigrati. Sunt fibulatii. Numai fibulatii. Eu am 3.000 de angajati acum, nu ticalosi ca voi. Ce mai vreti de la mine…" - Zaher Iskandarani

AVERTISMENT
Raportul de avertisment pentru Romania, intocmit de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare: "Este timpul ca apropiati ai cercurilor politice si militare din Romania sa renunte la legaturile lor cu lumea interlopa araba, reprezentata printre altii de Youssef Nassar, Zaher Iskandarani sau Omar Hayssam".
×