x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zgomotul din Capitală costă 200.000 de euro

Zgomotul din Capitală costă 200.000 de euro

de Iulia Barbu    |    09 Mar 2011   •   20:35
Zgomotul din Capitală costă 200.000 de euro
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional
155549-mr-mmr4164.jpgBucureştiul este cel mai zgomotos oraş din ţară! Dacă în privinţa aglo­me­­rării urbane lucrurile nu se pot rezolva de azi pe mâine, zgomotul poate fi redus cu ajutorul unei hărţi a traficului.

O astfel de hartă indică zonele cu trafic intens unde pot fi impuse reglementări privind diminuarea acestuia. În Capitala României însă, acest proiect, care poate fi reali­zat pe bani europeni, trebuie să mai aştepte. Bugetul adoptat recent a luat banii alocaţi pentru harta acustică. Decizia poate aduce cheltuieli noi Primăriei. Asta pentru că se poate aplica procedura de infrigement.

În cifre, bugetul Primăriei ar putea resimţi din plin sancţiunea UE. 200.000 de euro ar putea fi "amenda" aplicată Primăriei Generale în condiţiile în care harta acustică nu va fi implementată. "Bucureştiul este cea mai zgomotoasă metropolă din Europa. În capi­tala noastră, spre exemplu, claxona­tul este interzis! Nimeni nu respectă însă această normă. Suntem obligaţi să avem o astfel de hartă acustică, întrucât ar fi un indiciu pentru ceea ce se poate face mai departe. Se ştie astfel că vegetaţia poate reduce intensitatea zgomotului cu 30%. În Bu­cu­reşti au fost însă tăiaţi 1 milion de ar­bori! Un studiu realizat la Manchester a arătat că, dacă numărul arborilor ar creşte cu 10%, zgomotul şi poluarea ar scădea cu un procent aproximativ. Să nu mai vorbim despre modul în care este afectată sănătatea locuitorilor din Capitală: 20% din cei care au peste 65 de ani fac atac cerebral din cauza zgomotului, vorbim şi de oboseală auditivă, traumatism sonor, surditate, poate fi afectat sistemul respirator, aparatul circulator. Eu sunt de părere că ar trebui realizate măsurători în paralel cu cele făcute de Primărie, tocmai pentru a obţine un rezultat cât mai bun. 80% dintre plângerile pe care locuitorii le fac primăriilor au ca temă zgomotul", a precizat pentru Jurnalul Naţional Nicolae Rădulescu-Dobrogea, pre­şe­dintele Eco Civica.

Termenul la care harta acustică a Bucureştiului ar trebui să fie raportată Comisiei Europene este 2012. De altfel, o astfel de hartă trebuie realizată în localităţile care au peste 100.000 de locuitori. În 2013, autorităţile locale trebuie să vină şi cu propunerile privind reducerea zgomotului. De altfel, planurile de acţiune privind reducerea zgomotului au fost aprobate în urma unei directive europene din 2002.

"În cazul neîndeplinirii acestor măsuri, Comisia Europeană cere ex­pli­caţii statului membru şi, în cazul în care acesta nu se conformează, Co­mi­sia Europeană înaintează Curţii Europene de Justiţie, care judecă şi stabileşte sancţiunea inclusiv financiară împotriva statului respectiv, calculată pentru fiecare zi de în­târ­ziere. Pentru fiecare măsură neînde­pli­nită se declanşează o altă procedu­ră, astfel încât statul împotriva căruia s-a declanşat procedura pentru nerealizarea hărţilor de zgomot riscă declanşarea unei a doua proceduri de sancţionare, un an mai târziu pentru nerealizarea şi neraportarea planurilor de acţiune, acestea neputând fi realizate decât pe baza hărţilor de zgomot", a precizat biroul de presă al PMB.

Harta de zgomot este doar unul dintre proiectele pentru care munici­pa­litatea a rămas fără bani. Cele 50 de amendamente aduse bugetului Capi­talei de către grupul consilierilor PDL au lăsat fără finanţare mai toate lucrările de investiţii. De altfel, chiar săptămâna trecută, primarul Bu­cu­reştiului s-a întâlnit la Beijing cu mai multe firme de construcţii în încercarea de a găsi bani pentru proiectele demarate. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat ieri, în urma vizitei din China, că va finali­za toate proiectele începute, chiar dacă bugetul municipalităţii a fost dimi­nuat. "Eu mă voi prezenta în faţa bucureştenilor cu realizările mele. După anunţurile făcute de USL au început şi şuturile. Tot ceea ce m-am hotărât să fac voi face, iar lucrările anunţate le voi termina", a spus Sorin Oprescu într-o conferinţă de presă. Tot ieri, Oprescu a anunţat că Pasajul Basarab va fi gata la sfârşitul lunii martie, primele teste la calea de rulare fiind deja demarate.

Edilul Capitalei a declarat că la alegerile pentru un nou mandat va pu­tea arăta că a dus la bun sfârşit proiectele anunţate. În urmă cu câ­te­va săptămâni, Sorin Oprescu şi-a anun­ţat intenţia de a candida în 2012 pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, el declarând atunci că are o serie de lucrări pentru care vrea să se lupte. "Nici nu mi-am pus problema cine sunt contracandidaţii. Sunt multe discuţii. Gata, au spus «chirurgul nu o să se înţeleagă cu consiliul», se înţelege, «profesorul nu o să aibă sprijin politic», uite că am mai mult decât atunci când eram într-un partid politic", declara Sorin Oprescu.  Mai mult, edilul a vorbit şi despre faptul că şi-ar dori puteri mai mari ca primar şi că un referendum pe tema primăriilor de sector va fi organizat în două-trei luni.

×