x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Pompierilor, cu sărbătoare în toată ţara

Ziua Pompierilor, cu sărbătoare în toată ţara

de Mara Raducanu    |    13 Sep 2011   •   13:54

Depuneri de coroane, defilari, acces liber in unitati. Astazi, in toata tara, este sarbatorit eroul anonim, adica pompierul. Pentru a marca Ziua Pompierilor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a organizat astazi in Capitala si in tara manifestari prilejuite de implinirea a 163 de ani de la Batalia de la Dealul Spirii si sarbatorirea Zilei Pompierilor din Romania. In Bucuresti, manifestatia a avut loc intre orele 9,00 - 11,30, la "Monumentul Eroilor Pompieri'. Ceremonialul militar a fost urmat de depuneri de coroane si jerbe de flori in onoarea ostasilor pompieri cazuti la datorie, cu participarea Garzii si a Detasamentului de onoare ale ISJ "Dealu Spirii' al municipiului Bucuresti. Manifestarile vor continua miercuri si joi cand, de asemenea, vor avea loc ceremoniale de depunere de coroane si jerbe de flori la monumentul din fata Detasamentului de Pompieri "Vitan', la cimitirul din incinta Bisericii "Sfantul Gheorghe' si la mormantul capitanului Pavel Zaganescu din Cimitirul Bellu. La 13 septembrie 1848, in Dealul Sprii, Compania de Pompieri din Bucuresti, sub comanda capitanului Pavel Zaganescu, a invins o oaste otomana. 166 de pompieri romani au rezistat cu indarjire in fata celor 5.000 de ieniceri, Batalia din Dealul Spirii ramanand in istorie ca un act eroic al pompierilor militari in apararea revolutiei de la 1848, iar data de 13 septembrie a fost aleasa drept data aniversara pentru curajul si devotamentul luptatorilor cu focul.

Pompierii au 89% grad de incredere din partea cetatenilor
Prezent la bilantul IGSU din 2011, Traian Igas, ministrul de Interne a tinut sa sublinieze ca IGSU se afla pe primul loc la nivel national in ceea ce priveste increderea cetatenilor cu un grad de 89%, precizand ca si-ar dori ca celelalte structuri ale ministerului sa ia drept exemplu aceasta institutie. Pe locul doi in topul incredererii in Romania se afla armata, urmata de profesori, postasi si doctori.

Pompierii, eroii anonimi din zilele noastre
"Meseria ca atare reprezinta telul de a fi. O meserie ca asta nu se face decat de catre oameni care iubesc oamenii. Majoritatea o fac cu drag de meserie si nu exagerez cu nimic cand spun asta. Spre exemplu, sunt echipaje care 24 de ore nu ajung la cazarma, ci primesc misiuni din mers. In opt ani de zile, va rog sa ma credeti ca nu mi-a fost deloc greu sa ma trezesc la orice ora din zi si din noapte', a declarat pentru Jurnalul National generalul Aurel Udor, fost Inspector sef al ISU "Dealul Spirii'Bucuresti.

×