x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adunarea Generală a ONU denunţă anexarea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă

Adunarea Generală a ONU denunţă anexarea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă

de Agerpres    |    27 Mar 2014   •   20:18
Adunarea Generală a ONU denunţă anexarea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluţie cu caracter neconstrângător care denunţă referendumul din Crimeea şi anexarea peninsulei la Federaţia Rusă.

Rezoluţia, propusă de Ucraina şi susţinută de Occident, a primit 100 voturi pentru, 11 împotrivă şi 58 de abţineri dintre cele 193 de state membre ale Adunării, după cum transmite AFP. Textul avea nevoie de o majoritate simplă din sufragiile exprimate pentru a fi adoptat.

Alături de Rusia, printre ţările care s-au pronunţat împotriva rezoluţiei figurează Armenia, Belarus, Coreea de Nord, Cuba, Nicaragua, Venezuela, Siria. Ţări ca Argentina, Brazilia, China, Egipt, India, Pakistan, Senegal s-au abţinut de la vot, în timp SUA şi aliaţii lor europeni, arabi şi asiatici au votat masiv în favoarea textului propus de Kiev.

AFP aminteşte că, în timpul crizei dintre Rusia şi Georgia în anii 2008-2009, o rezoluţie a Adunării Generale a ONU propusă în septembrie 2009 nu a obţinut decât 48 de voturi, în timp ce 19 state s-au pronunţat împotrivă şi 78 s-au abţinut.

Textul adoptat joi, elaborat în termeni destul de moderaţi şi fără a critica explicit Moscova, după cum notează AFP, este similar celui care a fost supus Consiliului de Securitate al ONU la 19 martie, dar care a fost blocat de veto-ul impus de Rusia.

Rezoluţia Adunării Generale subliniază că 'referendumul desfăşurat la 16 martie (în Crimeea), neavând nicio valabilitate, nu poate justifica vreo schimbare a statutului' peninsulei şi cere tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale 'să nu recunoască nicio schimbare a (acestui) statut'.

×