x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALERTĂ - Verestoy Attila a murit

ALERTĂ - Verestoy Attila a murit

24 Ian 2018   •   12:37
ALERTĂ - Verestoy Attila a murit
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Senatorul UDMR Verestoy Attila a murit din cauza unor probleme de sănătate, relatează Antena 3.

Verestoy Attila este singurul parlamentar aflat în funcție încă din anul 1990. El se afla la al 8-lea mandat de senator.

Verestoy Attila a suferit un accident de mașină în anul 2011, în urma căruia a suferit mai multe fracturi. Ca urmare a accidentului, senatorul UDMR a rămas cu un handicap la picior și mergea cu ajutorul unui baston.

Verestoy Attila s-a născut la 1 martie 1954 în Odorheiu Secuiesc. 

A absolvit Facultatea de Tehnologie Chimică din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti, în anul 1978. A urmat cursuri la Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti (1994) şi la Colegiul de studii strategice ''George C. Marshall'' din Germania (1996). Din 1999, a fost doctor în chimie anorganică şi protecţia mediului la Universitatea Politehnica din Bucureşti, potrivit site-ului www.senat.ro. 

A lucrat ca inginer la Întreprinderea ''Mecanică'' din Gheorgheni (1978-1979); inginer la Întreprinderea ''Tehnoutilaj'' din Odorheiu Secuiesc (1979-1980); asistent la Institutul Politehnic din Bucureşti (1980-1983); cercetător ştiinţific (1983-1989), apoi cercetător ştiinţific principal (1989) la Institutul de Cercetare şi Proiectare pentru Chimie Anorganică şi Metale Neferoase din Bucureşti. 

Din 1989, a deţinut funcţii de conducere la nivel central şi teritorial în Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). 

În ianuarie 1990, a fost consilier la Cabinetul vicepreşedintelui Kiraly Karoly (FSN). Între februarie şi mai 1990 a fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al Comisiei Permanente pentru Minorităţi. 

Senator al judeţului Harghita şi secretar al Biroului Permanent al Senatului (1990-1992), senator al judeţului Harghita şi liderul grupului UDMR din Senat (1992-2008). Reales, în 2008, senator de Harghita, fiind şi chestor al Biroului Permanent al Senatului. 

La alegerile din 9 decembrie 2012 a devenit, din nou, senator de Harghita din partea UDMR. Reales pentru un nou mandat de senator UDMR în 2016, în actuala legislatură senatorul Verestoy Attila a fost secretar al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Haşemit al Iordaniei, se arată pe site-ul www.cdep.ro. 

A avut o bogată activitate publicistică şi ştiinţifică, cu peste 60 de lucrări ştiinţifice, brevete, prezentări la simpozioane, conferinţe, congrese, coautor la trei cărţi în specialitatea de inginerie chimică, protecţia mediului, dar şi studii politice pe temele politicii de securitate, publicate în diferite reviste de specialitate. 

A înfiinţat fundaţia caritabilă ''Dr. Verestoy Attila'' şi a fost preşedintele Clubului Sportiv ''Handbal Club Odorhei''. 

Știre în curs de actualizare.

×