x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alesii dau cu sutul la 17 milioane $

Alesii dau cu sutul la 17 milioane $

21 Aug 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Deoarece consilierii locali brasoveni refuza infiintarea unui centru anti-TBC la Stejeris vom pierde 17 milioane de dolari, oferiti de Fondul Global pentru crearea unor centre de tratare a tuberculozei chimiorezistente.

Centrul anti-TBC a fost compromis

Daca intregul spital TBC de la Stejeris se va muta la Sanpetru, asa cum a decis Consiliul Judetean Brasov, finantarea nerambursabila de 17 milioane de dolari, oferita de Fondul Global pentru crearea unor centre de tratare a tuberculozei chimiorezistente, este in continuare in pericol de a se pierde.
STELUTA INDREI

La inceputul acestei saptamani, la Brasov s-a deplasat o comisie formata din 17 specialisti care le-au demonstrat reprezentantilor administratiei publice locale ca infiintarea centrului pentru TBC chimiorezistent la Stejeris nu reprezinta nici un pericol pentru brasoveni si turisti. Plenul Consiliului Judetean Brasov nu a luat in considerare concluziile comisiei si a decis joi seara mutarea intregului spital TBC din locatia Stejeris la Sanpetru. Timp de mai multe saptamani, reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Directiei de Sanatate Publica Brasov s-au contrazis cu autoritatile publice locale cu privire la amplasarea unui centru de tratare a TBC-ului rezistent la antibiotice pentru bolnavii din zona Transilvaniei la spitalul TBC de la Stejeris, situatie semnalata de Jurnalul National.

LOCATIE IMPROPRIE. Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin locatia de la Stejeris, pe care expertii Fondului Global au stabilit-o dupa criterii extrem de precise. Locatia de la Sanpetru nu corespunde conditiilor impuse de expertii internationali. Cladirea de acolo este improprie si nu se preteaza pentru amenajarea laboratoarelor performante, se afla la 16-17 km de Brasov, distanta fatala pentru cazurile urgente care ar trebui sa ajunga la o unitate medicala din oras, iar acolo nu sunt specialisti in acest domeniu. Medicii de la Stejeris sunt foarte buni specialisti, ei urmand un stagiu de pregatire profesionala la Centrul de Training al OMS de la Riga. Alexandru Grigoriu, seful DSP de la Brasov, sustine, la randul sau, ca locatia de la Sanpetru nu este ideala pentru construirea unui astfel de centru din mai multe motive: nu exista canalizare, cladirea este prea mare pentru amenajarea centrului, lipseste un laborator de specialitate si nu exista personal calificat in domeniu. FONDURILE, IN PERICOL. "Decizia autoritatilor de la Brasov compromite intregul proiect. Ministerul Sanatatii s-a implicat in aceasta situatie, dar se pare ca factorii locali sunt mai importanti. Pe cei de la Brasov nu ii intereseaza soarta bolnavilor. Este posibil sa se piarda toti banii pentru ca cei de la Fondul Global nu agreeaza o astfel de situatie. Asa stiu autoritatile de la Brasov sa primeasca un dar", afirma prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, membru in comisia Ministerului Sanatatii care a purtat negocieri cu reprezentantii administratiei publice locale. ALTI BANI, ALTA DISTRACTIE. Administratia de la Brasov se opune in continuare proiectului, iar, in plus, solicita cheltuirea altor bani. Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, solicita Ministerului Sanatatii circa zece miliarde de lei, Consiliul Judetean va contribui, de asemenea, cu bani, pentru ca in doua luni spitalul de la Stejeris sa fie mutat la Sanpetru. Asadar, nu numai ca finantarea nerambursabila de 17 milioane de dolari pentru infiintarea centrelor de la Bucuresti, Bisericani - Neamt si Brasov este in pericol sa se piarda, mai mult decat atat - alesii locali cer cheltuirea nejustificata a unor bani publici.

RISC

Potrivit prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, presedintele Comisiei Nationale de Pneumoftiziologie, infiintarea centrului pentru tratarea tuberculozei chimiorezistente la Sanpetru este exclusa. "Daca spitalul de la Stejeris se muta la Sanpetru, centrul nu va fi infiintat acolo. Locatia din Sanpetru nu corespunde nici macar pentru mutarea spitalului de la Stejeris. In consecinta, vom propune suplimentarea numarului de paturi la Bucuresti si Bisericani, dar probabil ca aceasta solutie nu va fi acceptata de Fondul Global, iar fondurile nerambursabile se vor pierde", a declarat pentru Jurnalul National prof. dr. Ioan Paul Stoicescu.

REACTIE

Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si cei ai Fondului Global de Lupta impotriva Tuberculozei, Malariei si HIV/SIDA dezaproba decizia CJ Brasov de a schimba locatia spitalului. "Conducerea MS reaminteste ca, din cauza atitudinii rauvoitoare a autoritatilor locale brasovene si a intereselor anumitor consilieri locali, care sustin un plan urbanistic ce presupune constructia unor vile in locul spitalului, Ministerul Sanatatii va pierde aproximativ 17 milioane de dolari, cel putin 600 de bolnavi de tuberculoza multirezistenta vor ramane fara conditii optime de tratament si Romania risca sa-si piarda iar credibilitatea pe plan extern privind capacitatea de utilizare a grant-urilor."

×