O echipă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se află la locuinţa lui George Becali din Aleea Alexandru pentru a stabili dacă omul de afaceri are de plătit TVA ca urmare a tranzacţiilor imobiliare derulate în 2006-2008.
"O echipă se află astăzi (vineri - n.r.) la George Becali la palat pentru a stabili dacă are de plătit TVA din tranzacţiile imobiliare. A început deja verificarea. Nu există încă o sumă de plată, aceasta urmând să fie stabilită după ce omul de afaceri pune la dispoziţie documentele pentru a le confrunta cu datele noastre", au declarat sursele citate de Mediafax.
Sursele au afirmat că omul de afaceri urmează să pună la dispoziţa ANAF contractele de vânzare-cumpărare pentru operaţiunile imobiliare din perioada 2006-2008.
"Vom verifica contractele de vânzare-cumpărare, vom face calculele şi, probabil, în următoarele zile vom stabili dacă are sume de plată, iar dacă se va dovedi aşa, vom pune sechestru asupra averii sale, în cazul în care nu doreşte să plătească", au mai spus sursele.
ANAF a iniţiat în acest an o acţiune amplă de inspecţii fiscale la persoanele care au realizat tranzacţii imobiliare în perioada 2006-2008, pentru a verifica dacă trebuie plătită TVA.
În urma controalelor iniţiate în domeniul imobiliar, ANAF a instituit până în prezent măsuri asigurătorii la 95 de persoane, pentru suma de 188,36 milioane de lei (circa 45 milioane de euro), şi a înaintat Parchetului, până la 27 noiembrie, 33 de sesizări penale pentru un prejudiciu de 16,8 milioane de lei.
Unul dintre controalele despre care presa a relatat mai pe larg a vizat operaţiunile imobiliare realizate de omul de afaceri Robert Negoiţă.
În urma verificărilor, ANAF consideră că Negoiţă datorează bugetului de stat suma de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentând TVA aferentă tranzacţiilor imobiliare derulate în perioada 2006-2008 şi penalităţi. Din totalul obligaţiilor la buget calculate de ANAF, 76,86 milioane de lei sunt TVA, la care se adaugă penalităţi acumulate de 43,75 milioane de lei.
Persoanele fizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori care au înregistrat tranzacţiile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat că acesta este plătitor de TVA şi nu se mai poate aplica scutirea de taxă.
Citește pe Antena3.ro