x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ANI cere din nou revocarea din funcţie a parlamentarilor Sergiu Andon şi Florin Costin Pâslaru

ANI cere din nou revocarea din funcţie a parlamentarilor Sergiu Andon şi Florin Costin Pâslaru

de Mediafax    |    02 Iul 2012   •   08:11
ANI cere din nou revocarea din funcţie a parlamentarilor Sergiu Andon şi Florin Costin Pâslaru

Agentia Nationala de Integritate cere din nou Parlamentului revocarea din functie a parlamentarilor Sergiu Andon si Florin Costin Paslaru, ca urmare a ramanerii irevocabile a deciziilor privind incalcarea legii de catre cei doi politicieni.

Potrivit unui comunicat de presa al ANI, Agentia a solicitat in repetate randuri Camerei Deputatilor, incepand cu data de 28 decembrie 2011, aplicarea conform prevederilor legale a sanctiunilor disciplinare si respectarea hotararii judecatoresti, ca urmare a ramanerii definitive si irevocabile, in cazul lui Sergiu Andon, a sentintei civile nr. 2930/13.04.2011, si a ramanerii definitive, prin necontestare, a raportului de evaluare nr. 119023/G/l.I./07.11.2011, privindu-l pe Florin Paslaru.

ANI mentioneaza ca, in conformitate cu dispozitiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/2010, "(3) Neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand actul de constatare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune".

De asemenea, conform prevederilor art. 271 din Codul Penal al Romaniei, nerespectarea hotararilor judecatoresti se pedepseste cu inchisoare de la o luna la trei luni sau cu amenda.

Aceasta este a treia solicitare transmisa Camerei Deputatilor de ANI, anunta Agerpres.

In noiembrie 2011, ANI a stabilit ca deputatul PSD Florin-Costin Paslaru si-a angajat fiul, Florin Alexandru Ioan Paslaru, incepand cu anul 2009, la Biroul Parlamentar - Circumscriptia electorala nr.18 Galati, fiind astfel in conflict de interese.

Pe 13 aprilie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia facuta de deputatul conservator Sergiu Andon impotriva unei decizii a Agentiei Nationale de Integritate, prin care parlamentarul a fost declarat, in iunie 2009, in stare de incompatibilitate.

In data de 3 iunie 2009, ANI a stabilit ca deputatul Sergiu Andon se afla in stare de incompatibilitate, deoarece a acordat, in calitate de avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-un dosar de coruptie.

El este acuzat ca a oferit asistenta juridica Marianei Draghici, fost director adjunct al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), cercetata de procurorii DNA pentru o licitatie privind achizitionarea a 200 de ATV-uri la preturi supraevaluate.

Conform art. 82 din Legea nr. 161/2003, alin. (2), lit. a, "deputatul sau senatorul aflat in situatia prevazuta la alin. (1) nu poate acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatilor si nici nu ii poate asista in instante in cauzele penale privind infractiunile de coruptie, infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie, infractiunile in legatura directa cu infractiunile de coruptie, precum si infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare".

Decizia ICCJ a survenit sesizarii din iunie 2009 a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in urma careia inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au constatat ca Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar intrucat a acordat, ca avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-un dosar penal de coruptie.

Conform legii, cei declarati in incompatibilitate trebuie sa renunte la functia pe care o ocupa si nu mai pot fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de trei ani.

In cazul lui Florin Paslaru, ANI a inaintat, in luna martie, Camerei Deputatilor un raport potrivit caruia deputatul se afla in stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel ca se impune eliberarea din functia publica detinuta.

ANI preciza ca raportul de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate la data de 7 noiembrie 2011, prin care s-a constatat incalcarea de catre Florin Costin Paslaru, deputat PSD de Galati, a dispozitiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese in materie administrativa, a ramas definitiv prin necontestare.

In 7 noiembrie 2011, ANI a constatat faptul ca Florin Costin Paslaru, deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Florin Alexandru Ioan Paslaru, incepand cu anul 2009 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 18 Galati, incalcand, astfel, prevederile Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Beneficiul patrimonial obtinut, incepand cu anul 2009 - prezent, de catre fiul lui Florin Costin Paslaru a fost de 21.662 Lei (aproximativ 5.158 de euro).

ANI a dispus si sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la posibila savarsire de catre Florin Costin Paslaru a infractiunii de conflict de interese.

×