x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antologia politică românească a înjurăturilor obscene

Antologia politică românească a înjurăturilor obscene

de Adrian Ilie    |    07 Aug 2018   •   12:30
Antologia politică românească a înjurăturilor obscene

Scandalul iscat în jurul deja celebrei plăcuţe de autoturism inscripţionată „M...e PSD” este doar un ultim episod în care patima politică se exprimă public prin obscenităţi. Înainte ca stupiditatea cu epoleţi ai unor oficiali ai poliţiei române să-l ridice la rangul de martir pe Răzvan Ştefănescu, cel care s-a gândit să colinde România cu o înjurătură pe maşină, respectiva sudalmă avea deja o oarecare vechime în scandările de la proteste. Sexualitatea orală bântuie de mai multă vreme imaginarul politic atât al străzii, cât şi al oamenilor politici, semn că aceştia din urmă nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât cei care i-au ales.

În comparaţie cu înjurăturile rostite în zilele noastre atât la proteste, cât şi de către oameni politici „cu prestanţă”, afirmaţia făcută în 1990 de către Ion Iliescu - „Domnul Coposu îmi bagă sula în coaste” - pare de o sfioşenie de mănăstire de maici, mai ales că „sulă” descria, în primul rând, un instrument de cizmărie şi abia apoi era folosit ca eufemism pentru o parte anatomică. Cariera politică a cuvântului „cu M” a început în 1995 când copiii unui prefect PDSR de Dolj, Constantin Răducănoiu, au bătut un poliţist în exerciţiul funcţiei şi apoi una dintre odrasle a adăugat: „Dau m...e la tot cartierul”. În 2017, la protestele împotriva guvernului Grindeanu a apărut pentru prima dată scandarea „M...e PSD” , alături de o pancartă pe care scria „Dormeam, f...-vă-n gură, dar m-am trezit!”. În decembrie acelaşi an, la dezbaterile din Senat, când senatoarea USR Florina Presadă distribuia în plen cartea lui George Orwell, „Ferma animalelor”, colegul său de la PSD, Liviu Brăiloiu, n-a găsit ceva mai inteligent de comentat decât tot o referire la sexul oral: „Sugi p...a, prinţeso!”. Şase luni mai târziu, Claudiu Manda, tot de la PSD, îi spunea Florinei Presadă, tot într-o dispută din plen: „Rămâne cum a spus domnul Brăiloiu!”. Astfel se poate spune că noul val de „M...e PSD” dă social-democraţilor să guste din doctoria pe care au încercat să le-o dea altora. Însă nici cei de la USR nu ar trebui socotiţi drept victime inocente ale grosolăniei unor adversari politici. Încă nu au trecut două luni de când deputatul Cristian Ghinea le arăta degetul mijlociu ridicat celor de la putere, o reprezentare mută a aceluiaşi gen de act sexual evocat de Brăiloiu şi Manda. Însă până la obscenităţile din ziua de astăzi, cuvântul „m...e” a fost utilizat chiar şi de către un politician care avea să devină şef al statului.

Sex cu licuricii

În seara în care s-au anunţat primele rezultate ale primului tur al alegerilor prezidenţiale din 2000, Traian Băsescu s-a trezit vorbind gura fără el în momentul când a fost prezentat scorul foarte slab obţinut de candidatul PNL de atunci, Theodor Stolojan. „M...e, ţi-am spus!”, a jubilat primarul de atunci al Capitalei, fără să-şi dea seama că era în direct la mai multe televiziuni. Colegii săi din PD-ul de atunci au disimulat doar vag amuzamentul faţă de grosolănia colegului lor. Băsescu a recidivat şi după ce a ajuns la Cotroceni. Într-o discuţie informală cu câţiva ziarişti, a sintetizat în câteva cuvine politica sa externă, vădit proamericană. „Decât să sug p...a mai multor licurici mici, mai bine i-o sug unui singur, dar mai mare”, a spus preşedintele, afirmaţie pe care un jurnalist mai indiscret a dat-o publicităţii.

Când prezida o şedinţă a Camerei Deputaţilor, actualul director al SIE, Gabriel Vlase, a uitat microfonul deschis atunci când i-a dat replica unui deputat USR care-i cerea să ia o pauză. „La ce m...e mi-ai dat, suge-o!”, a spus Vlase, cuvinte ce au răsunat în sala de plen a Camerei.

„Cineva, la un moment dat, voia să vină să-mi numere găinile. I-am sugerat că mai bine să vină să-mi numere ouăle.”

Adrian Năstase, într-un discurs din 2003 în Parlament

Pidosnicie şi linguşire lascivă de partid

Şi sodomia face parte din imaginarul politic românesc. În mai 2017, deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a ironizat discursul susţinut anterior de deputatul PMP Corneliu Bichineţ. „Violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul!”, a spus Bacalbaşa. Bichineţ s-a folosit imediat de dreptul la replică. „Aţi trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin judeţul Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta”, a spus Bichineţ. Tot cu acea ocazie şi Bacalbaşa a folosit degetul mijlociu ridicat însă ţinta fiind Raluca Turcan. La fel de urât a fost şi de acum celebrul incident dintre senatorul PSD Nicolae Şerban şi deputatul USR Cosette Chichirău. „Eu am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal. Ce să facem?”, i-a spus Nicolae, aceasta fiind doar una dintre grosolăniile pe care cei doi le-au aruncat unul împotriva celuilalt. O altă „metaforă” cu sens sexual este cea legată de „linsul clanţei”. „Lingeai uşile şi clanţele de la Palatul Victoria va să intri în Guvern”, s-a răţoit, în 2013, într-o emisiune TV, Emil Boc la acelaşi Şerban Nicolae. La fel de delicat a fost şi Traian Băsescu când, în 2015, l-a caracterizat pe fostul său admirator, Dan Tapalagă, drept „lingător de clanţe pe la ambasade occidentale”. Mai nou, în ianuarie 2018, Elena Udrea se războia pe facebook cu foştii admiratori politici. „Măi lichelelor, aţi uitat când lingeaţi clanţa ca să vă sprijin să luaţi funcţii în partid?”, se adresa celor care acum ar denigra-o.

×