x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu către preşedintele suspendat: "Domnule Traian Băsescu, daţi ordin oamenilor dumneavoastră să înceteze defăimarea României"

Antonescu către preşedintele suspendat: "Domnule Traian Băsescu, daţi ordin oamenilor dumneavoastră să înceteze defăimarea României"

13 Iul 2012   •   13:47
Antonescu către preşedintele suspendat: "Domnule Traian Băsescu, daţi ordin oamenilor dumneavoastră să înceteze defăimarea României"

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a vorbit, azi, de la Cotroceni, despre "ghemul de dezinformari" care a aparut in spatiul public in ultima vreme.

Antonescu a vorbit despre acuzatiile de "lovitura de stat", despre organizarea referendumului si i-a lansat un mesaj public presedintelui suspendat, Traian Basescu.

Iata mai jos principalele declaratii din discursul presedintelui Antonescu:

* Exista in ultimele zile un ghem de dezinformari, manipulari, care afecteaza statutul tarii noastre ca membru UE, NATO, ca stat de drept cu deplina egalitate cu restul tarilor din aceste structuri. Din fericire, in Romania, drepturile pentru presa, politicieni sunt atat de mari si largi incat fac loc, uneori, si minciunilor. Exista, tot din fericire, dreptul meu de a face clarificari.

* In Romania Constitutia nu a fost incalcata decat de presedintele Traian Basescu, lucru confirmat de Curtea Constitutionala. S-a vorbit de lovituri de stat, daca mai este Romania un stat de drept, vorbe care s-au raspandit si in presa internationala. Toate procedurile despre care s-a discutat, care au fost acuzate a incalca statul de drept si Constitutia au fost perfect legale, constitutionale, iar daca unele hotarari au fost considerate de Curtea Constitutionala ca exced prevederile Constitutiei, Guvernul a luat act si a solutionat sau va solutiona problemele.

* Revocarea avocatului poporului nu a fost un act neconstitutional. S-a vorbit despre proiectul restrangerii unor atributii ale Curtii Constitutionale. Curtea a socotit neconstitutionala aceasa restrangere. Guvernul a luat act, iar aceasta hotarare va fi anulata.

* S-a vorbit despre inlocuirea presedintilor camerelor, iar CC a dat un verdict foarte clar - suntem legitimati oficial sa face asta.

* S-a vorbit de suspendarea presedintelui, un fapt grav, neuzual, dar prevazut in Constitutia Romaniei, savarsita dupa toate procedurile democratice si aprobata de o hotarare a Curtii Constitutionale.

* Toate aceste exemple sunt cat se poate de clare pentru a afirma un adevar care nu poate fi contestat de nimeni: in Romania, Constitutia si ordinea de drept nu au fost incalcate si sunt si vor ramane intacte.

* Legile Romaniei se fac in Romania, in conformitate cu Constitutia, supuse controlului de constitutionalitate ale Curtii Constitutionale, dar se fac de Parlament si, in cazuri speciale, de Guvern. Legile care respecta toate angajamentele internationale se fac in Romania si nu in alta parte. Aceste este un principiu legat de suveranitate.
In materia Referendumului se face o confuzie. Legiuitorul nu e CC. Legiuitorul este Parlamentul, bineinteles, sub controlul de constitutionalitate al Curtii. Parlamentul si Guvernul Romaniei nu au fost suspendate, pentru ca asta ar fi insemnat o lovitura de stat. Ele nu au fost substituite de Curtea Constitutionala. Acest lucru trebuie sa fie foarte clar pentru noi toti din Romania si pentru cei din afara Romaniei.

* Foarte multe confuzii circula si sunt alimente si este de datoria mea sa le risipesc. Premierul a avut intalniri cu conducatori ale celor mai importate institutii europene, Parlamentul European si Comisia Europeana. Premierul a avut discutii la varf cu reprezentantii acestor intitutii in care Romania este parte egala pentru a continua o colaborare normala, care are deja o istorie.

* De acolo am auzit insa lucruri greu de imaginat. S-a vorbit in presa romana despre un moderator care sa fie ales pentru Romania. Este o confuzie de traducere, cred. Discutiile se refereau la avocatul poporului si nicidecum de un moderator. Nici n-ar trebui sa ne treaca prin cap asa ceva. Nimeni la nivelul UE nu s-a gandit la asa ceva. Daca inteleg interesul iresponsabil al unor politicieni si al propagandistilor lor, acest lucru ar trebui sa fie evitat de presa corecta.

* Romania si-a castigat definitiv credibilitatea ca poate organiza alegeri. Nimeni nu mai pune la indoiala de 20 de ani capacitatea statului de a organiza alegeri in tara. Alegerile locale organizate de acest Guvern nu au avut nicio problema. Romania este parte a UE, este o tara cu democratie consolidata si recunoscuta.

* Se vorbeste despre cele 10 - 11 porunci pe care Barosso le-ar fi dat domnului Victor Ponta. Nu exista asa ceva. Nu avem un document in sensul acesta. Ar fi insemnat o depasire de atributii de neacceptat din partea Comisiei Europene, pe care cineva cu experienta si prestigiul domnului Barosso nu ar putea sa o faca.

* A existat si la Bruxelles o deruta in cadrul discutiilor. Legat de Legea referendumului au existat confuzii. Situatia este simpla si clara. Suntem intr-un stat de drept. Daca este vorba de legislatia privitoare la referendum, avem o Ordonanta de Guvern si un proiect de lege de modificare a referendumului pe care Curtea Constitutionala l-a declarat constitutional si care a venit la presedintie spre promulgare.

Nu avem ce discuta despre ce sa faca sau sa nu faca Parlamentul si Curtea Constitutionala. Suntem in faza promulgarii. Am primit aceasta documentatie si in timpul cel mai scurt o voi examina si o voi promulga sau trimite spre reorganizare.

Daca voi promulga legea, reuniunea Parlamentului nu mai are obiect. Cei care se ocupa cu informarea cetatenilor, este o rugaminte, ar trebui sa stie aceste lucruri.

* S-a vorbit despre faptul ca presedintele Comisiei Europene i-ar fi spus domnului Ponta sa spuna presedintelui Romaniei ce are si ce nu are voie sa faca, sa nu schimbe sefii de la Parchet sau DNA. Presedintele Romaniei, deplin sau interimar, nu primeste ordine si dispozitii de la nimeni. Cu exceptia Parlamentului, in unele cazuri si a poporului roman, la alegeri. Aceste lucruri le stie cu certitudine si domnul Barosso, de aceea, aceasta presupunere este jignitoare si pentru mine si pentru domnul Barosso.

* Am spus in prima mea declaratie de la Cotroceni ca nu vor fi schimbati sefii Parchetului General si DNA. Am hotarat acest lucru din motivele pe care vi le-am prezentat, nu pentru ca cineva din afara Romaniei mi-ar fi cerut-o. Am spus, de asemenea, ca nu voi acorda in aceasta perioada de interimat, nicio gratiere. Dar am spus motivul pentru care nu o fac, nu pentru ca cineva i-ar putea interzice presedintelui Romaniei sa faca asa ceva.

* Avem nevoie de claritate pentru ca ne aflam in fata unui moment politic important, care se rezolva democratic. Cetatenii romani trebuie sa fie interesati de acest moment pentru ca depinde viata noastra sociala, economica de el. Ii salut pe toti oamenii care se preocupa si isi exprima parerea. Ii salut pe cei care fac demonstratii publice, pentru ca sunt cetateni deplini, care isi hotaresc soarta.

* In fine, am primit o scrisoare de la domnul presedinte suspendat al Romaniei, Traian Basescu. Raspunsul la scrisoare se gaseste in legea Romaniei. Dar am un mesaj pe care i-l adresez public. Domnule Traian Basescu, dati ordin oamenilor dumneavoastra sa inceteze defaimarea Romaniei. Acceptati ca cetatenii Romaniei si numai ei vor hotari soarta dumneavoastra politica.

×
Subiecte în articol: antonescu declaratii