x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu îi răspune lui Băsescu: "Îmi asum repsonsabilitatea pentru cele 8 zile de când sunt preşedinte interimar"

Antonescu îi răspune lui Băsescu: "Îmi asum repsonsabilitatea pentru cele 8 zile de când sunt preşedinte interimar"

17 Iul 2012   •   19:24
Antonescu îi răspune lui Băsescu: "Îmi asum repsonsabilitatea pentru cele 8 zile de când sunt preşedinte interimar"

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a raspuns, azi, la Realitatea TV, indemnului de "asumare a responsabilitatii" lansat de presedintele suspendat, Traian Basescu.

"Daca noi credem ca am ajuns pe primul loc la coruptie si pe ultimul loc la absorbtie de fonduri de cand sunt eu presedinte interimar, atunci, da, imi asum responsabilitatea. Insa e adevarat, evenimentele controversate din politica romaneasca din ultimele doua saptamani si-au pus amprenta. Afecteaza apetitul investitorilor, afecteaza cursul. Exista in circuitul diplomatic si in imaginarul public european cateva impresii foarte puternice, chiar daca nefondate si veninte din tara, care raman si iti trebuie cativa ani ca sa le schimbi. Se creaza o imagine care iti dauneaza din toate punctele de vedere", a spus Antonescu.

"Eu sunt gata sa-mi asum repsonsabilitatea pentru cele 8 zile in care ma aflu in locul in care domnul Basescu a fost 8 ani", a adaugat Antonescu.

Presedintele interimar s-a referit si la acuzatiile de "nationalism" venite din partea lui Traian Basescu.

"Eu nu am facut niste declaratii cu aer polemic la adresa persistentei Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene (CE). E foarte bine ca el exista. Eu am remarcat insa ca ceea ce s-a adaugat in ultimul moment la acest raport excede atributiile Comisiei Europene. S-a trecut dincolo de raza de actiune a CE. Cand tu prescrii ce are voie sa faca si sa nu faca un Guvern sau un presedinte, iti depasesti atributiile. Nu e o criza de nationalism. N-am imbratisat niciun nationalism, dar n-am fost niciodata lipsit de sentimentul ca, citez din domnul Basescu, "nu suntem niste rame in fata UE". O tara care se supune unui mecanism trebuie respectata in suveranitatea ei. Sa ti se spuna ce ai voie si ce nu ai voie... Aceasta atitudine este inacceptabila si am socotit de datoria mea sa o spun".

Antonescu a adaugat ca perceptia negativa despre Romania in UE este cauzata si de declaratiile politicienilor romani.

"Sa nu uitam ca Monica Macovei a dat multe mail-uri colegilor din Parlamentul European in care vorbea despre lovitura de stat in Romaia. Este un act de iresponsabilitate care ne costa. Traian Basescu este un exemplar politic degradat, degenerat. A pornit foarte mult de la el, de la lupta sa disperata, de la lupta sa pentru scaunul acela, pentru butoanele acelea, pe care cu un soi de ocultism al puterii le evoca. Modul prin care pune problema - daca nu mai sunt eu, Traian Basescu, seful statului, va inghite Moscova, eu sunt singurul garant al Occidentului. Traian Basescu induce si in Occident ideea aceasta si creaza spaime. Pentru unii dintre ei exista riscul sa creada ca Traian Basescu si Monica Macovei sunt motoarele occidentalismului in Romania, ceea ce este complet fals".

Crin Antonescu a afirmat din nou ca, in cazul in care Traian Basescu se intoarce la Cotroceni, va parasi viata politica.

"E simplu, nu spun ca e corect sau nu. Aici nu se discuta soarta mea, nici macar cea a lui Traian Basescu, ci soarta pe termen lung a Romaniei. Daca Traian Basescu se intoarce cu actul in mana la Cotroceni, am plecat. Nu din teribilism. Suntem intr-un blocaj. Acest referendum va da un rezultat. Intr-un fel sau altul, lucrurile se vor transa in iulie. Vom intra intr-o stare de coerenta si vom merge mai departe. Fie domnul Basescu va ramane la Cotroceni si va guverna in stilul pe care il stim, cu doamna Udrea, cu domnul Videanu, fie domnul Basescu va fi pensionat politic si vom avea o guvernare coerenta, cu majoritate parlamentara, cu opozitie si alegeri anticipate la toamna deschise oricarui rezultat", a spus Antonescu.

×