x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: România, un bun exemplu privind atitudinea fermă de combatere a naţionalismului, rasismului şi antisemitismului

Antonescu: România, un bun exemplu privind atitudinea fermă de combatere a naţionalismului, rasismului şi antisemitismului

de Agerpres    |    13 Mai 2014   •   22:33
Antonescu: România, un bun exemplu privind atitudinea fermă de combatere a naţionalismului, rasismului şi antisemitismului

România este un bun exemplu în ceea ce priveşte atitudinea fermă de combatere a naţionalismului, rasismului şi antisemitismului, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu, marţi, în cadrul unei dezbateri la Forumul Global organizat de Comitetul Evreiesc American, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

"După 2004, România a făcut paşi importanţi în privinţa recunoaşterii Holocaustului, cum ar fi inaugurarea la Bucureşti a unui memorial al victimelor Holocaustului, înfiinţarea unei agenţii guvernamentale, Institutul "Elie Wiesel" pentru Studierea Holocaustului, introducerea în şcoli a unui curs opţional la liceu de istoria evreilor şi istoria Holocaustului, au fost luate măsuri comemorative (a fost adoptată prin lege o zi naţională a Holocaustului în România), instituţiile oficiale şi academice din România organizează anual diverse manifestări dedicate asumării şi comemorării Holocaustului", a spus Antonescu, citat în comunicat.

Preşedintele PNL a arătat că la nivelul UE există instrumentele legislative care pot fi aplicate, dar politicienii trebuie să fie mult mai determinaţi să acţioneze la nivel european împotriva extremismului de orice fel.

"Precizez totodată că extrema dreaptă nu este reprezentată la nivel parlamentar în România şi nu poate fi vorba de un succes al formaţiunilor care se revendică a fi de extremă dreaptă la alegerile pentru Parlamentul European din această lună", a afirmat liderul liberal, potrivit sursei citate.

În continuarea referirilor la situaţia din România, acesta a menţionat că în ultimii ani clasa politică şi administraţiile succesive au afirmat angajamentul constant al României pentru combaterea antisemitismului prin măsuri concrete legislative şi educative.

"Deşi există un cadru legislativ, acesta nu oferă în mod real justiţiei instrumentele necesare pentru a sancţiona asemenea manifestări, multe cazuri fiind închise din cauza lipsei de claritate legislativă. Ca atare, am iniţiat anul trecut un proiect de lege pentru îmbunătăţirea legislaţiei care interzice organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, manifestările antisemite, precum şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Această lege a fost deja votată de Senat şi aşteaptă să fie adoptată de către cealaltă cameră a Parlamentului", a mai spus Crin Antonescu, care a adăugat că în condiţiile proliferării unor acţiuni antisemite la graniţa României, în Ungaria sau Ucraina, România este pregătită şi trebuie să fie fermă în combaterea unor asemenea acte.

Liderul liberal a atras atenţia asupra riscului propagării antisemitismului din diverse state în care proliferarea acestuia, cultul criminalilor de război, negarea Holocaustului şi actele de intoleranţă sunt în creştere.

Global Forum este un eveniment anual organizat de Comitetul Evreiesc American, una dintre cele mai puternice organizaţii ale evreilor americani. Anul acesta sunt prezenţi peste 1.700 de invitaţi din SUA şi străinătate, miniştrii de Externe din Franţa, Canada, Cipru, Singapore, ministrul pentru afaceri strategice al Israelului, oameni politici din SUA şi alte ţări, precizează PNL. 

×