x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a încălcat Legea siguranţei naţionale

Băsescu a încălcat Legea siguranţei naţionale

de Gabriela Antoniu    |    15 Oct 2014   •   20:17
Băsescu a încălcat Legea siguranţei naţionale
Sursa foto: Agerpres
Noul Cod Penal prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare
Fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, l-a acuzat pe Traian Băsescu că a încălcat articolul 10 din Legea 1/1998 prin declaraţiile că premierul Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe. Conform acestui articol din Legea SIE, sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nici o împrejurare, divulgarea lor fiind pedepsită conform legii. Mai departe, la articolul 18, alin.3, Legea SIE prevede că divulgarea, în orice mod, a datelor sau a informaţiilor care fac obiectul activităţii Serviciului de Informaţii Externe este interzisă şi se pedepseşte conform legii. De asemenea, Legea 51/1991 privind siguranţa naţională prevede că “nicio persoană nu are dreptul să facă cunoscute activităţi secrete privind securitatea naţională, prevalându-se de accesul neîngrădit la informaţii, de dreptul la difuzarea acestora şi de libertatea de exprimare a opiniilor. Divulgarea, prin orice mijloace, de date şi informaţii secrete care pot aduce prejudicii intereselor securităţii naţionale, indiferent de modul în care au fost obţinute, este interzisă şi atrage, potrivit legii, răspunderea celor vinovaţi”. Conform art 304 din noul Cod Penal, “divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”.

Pentru divulgarea unor informaţii secrete ce pune în pericol siguranţa naţională, pedepsele prevăzute de noul Cod Penal sunt mult mai aspre, ajungând şi până la 15 ani de închisoare. De altfel, Meleşcanu a spus că o problemă ce va trebui să fie soluţionată legal este că preşedintele s-a referit la faptul că are copii după documentele transmise de SIE, ceea ce potrivit legilor în vigoare este interzis. Astfel, noul Cod Penal prevede la articolul 169 că “Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Deţinerea în afara îndatoririlor de serviciu a unui document ce constituie secret de stat, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. Cu pedeapsa prevăzută în alin. 2 se sancţionează deţinerea în afara îndatoririlor de serviciu a altor documente în vederea divulgării, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa statului”. În aceste condiţii, se pune întrebarea de ce Parchetul militar nu s-a autosesizat în acest caz, având în vedere că declaraţiile şi opiniile lansate în spaţiul public după afirmaţiile lui Băsescu susţin ideea că şeful statului a atentat la siguranţa naţională. În opinia avocatului Lucian Bolcaş, ”Traian Băsescu riscă pedeapsa cu inchisoare indiferent dacă este adevărat sau nu ce a spus”. Comunicarea de informaţii false se pedepseşte cu până la 5 ani de închisoare. Se poate încadra la acuzaţia de înaltă trădare”, a explicat Bolcaș.

În plus, printr-un comunicat citat de hotnews.ro, SIE l-a contrazis pe Băsescu susţinând că Hotărârea de guvern 223/2013 privind lista de categorii de informaţii secrete stat din domeniul de activitate al SIE, invocată de şeful statului pentru a argumenta statutul de “acoperit” nu avea nevoie de avizul CSAT şi era necesar, în condiţiile în care în ultimii 10 ani peste 70 de ofiţeri operativi au fost deconspiraţi. De asemenea, SIE a susţinut că această hotărâre, restrânge, şi nu extinde, cum a afirmat Băsescu, lista personalului protejat la nivel secret de stat, eliminând personalul din domeniul tehnic-administrativ, care nu este implicat în activitatea de informaţii.”Documentele privind un cadru SIE nu se declasifică odată cu trecerea sa în rezervă, acestea menţinându-şi caracterul SECRET până la epuizarea termenului prevăzut de lege”, respectiv 30 de ani, mai precizează SIE.

Pe de altă parte, fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu a declarat marţi seară la Antena 3 că Băsescu a vrut să-l demită din fruntea serviciului. “Pe mine m-a ameninţat direct că va cere destituirea mea. Au fost cazuri când a solicitat, telefonic, să-i trimitem analişti”, a spus Meleşcanu. El a explicat, vorbind despre cazul Ponta, că deconspirarea identităţii unui agent acoperit reprezintă "pentru un serviciu un mic cutremur, pentru România o mare problemă de imagine". Meleşcanu a precizat încă o dată că şeful statului are dreptul să obţină toate informaţiile care se încadrează la secrete de stat atât timp cât îi sunt necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile. "Dar nu trebuie să ştie toate detaliile, precum numele operaţiunilor", a subliniat Meleşcanu.

Constantinescu: Băsescu, ofiţer activ al serviciilor secrete
Într-un interviu acordat în mai 2010, fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat că Traian Băsescu este ofiţer activ al serviciilor secrete, lucrând sub acoperire. El a susţinut că apartenenţa lui Băsescu la servicii este ţinută la secret deoarece actualul preşedinte ar fi încă la mâna celor care l-au racolat. Şi asta încă dinainte de 1989. "Preşedintele Traian Băsescu nu-i liber, e un sclav al celor care i-au dat bani şi sprijin", a declarat Constantinescu, la Antena 2. El a susţinut că există dovezi ale colaborării cu Securitatea şi că dovezile au fost publicate de CNSAS. Conform acestuia, lipsa dovezilor despre colaborarea lui Băsescu se datorează faptului că el ar mai fi încă ofiţer acoperit activ, căci "din aceste structuri nu ieşi". "Toată viaţa a fost în Securitate, informator, colaborator, cu acte şi cu documente. (...) În societatea românească există persoane care atacă cu violenţă comunismul, care atacă cu violenţă Securitatea şi care fac acest lucru pentru că ei au rămas activi. Pentru că nu ieşi. Din aceste structuri nu ieşi. Conform antena3.ro, Traian Băsescu a fost pionul fostului şef SRI, Virgil Măgureanu, după cum a dezvăluit fosta soţie a premierului Roman, Mioara Roman în cartea sa "Partea mea de adevăr". "Serviciile au mers din om în om până l-au găsit pe acela care să le facă treaba. Miza principală a ingerinţelor au fost banii", scrie Mioara Roman. Iar cel dispus să le facă treaba serviciilor este Traian Băsescu.

×