x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Mă aşteptam ca preşedintele să nu se retragă din politică la finalul mandatului; va fi încă tânăr pentru politică

Antonescu: Mă aşteptam ca preşedintele să nu se retragă din politică la finalul mandatului; va fi încă tânăr pentru politică

27 Feb 2013   •   18:13
Antonescu: Mă aşteptam ca preşedintele să nu se retragă din politică la finalul mandatului; va fi încă tânăr pentru politică
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat miercuri că se aştepta la decizia lui Traian Băsescu de a nu se retrage din politică la finalul mandatului, susţinând că acesta va fi încă un om tânăr pentru politică, dar a apreciat că ar trebui să devină o cutumă ca atunci când cineva ajunge preşedinte să considere asta vârful şi capătul carierei sale politice, informează agerpres.ro.

"Eu vă spun sincer că mă aşteptam. Am subliniat şi cu alte ocazii că Traian Băsescu, la terminarea mandatului său, va fi încă un om tânăr pentru politică, vârstele în politică sunt altele decât în sport sau în alte domenii de activitate. Dacă oamenii ies la pensie în jurul vârstei de 60 de ani, la 60 de ani, 60 şi un pic, un politician este în floarea vârstei. Băsescu va fi în 2014 un om la 62-63 de ani, vedeţi bine că domnul Ionescu-Quintus la 96 de ani participă la toate reuniunile noastre şi are o viaţă politică activă, domnul preşedinte Ion Iliescu, om care a trecut şi domnia sa de 80 de ani, participă", a spus Antonescu.

"Mi se pare normal ca domnul Băsescu să dorească să continue să facă politică. Unde o să o facă, cum o să o facă, cu ce succes sunt lucruri pe care nu mai pot eu să le decid, le decid fie un partid, fie cetăţenii cu nişte forme de vot şi din punctul meu de vedere, cred că decât să se prefacă a fi în afara politicii, dar de fapt să fie foarte în interiorul său, în viaţa unui partid, cred că este mai onest să o facă deschis", a declarat Antonescu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că, pe de altă parte, de principiu, n-ar fi rău ca la un moment dat să se aşeze măcar ca o cutumă că cine a ajuns o dată preşedinte al României să considere asta vârful şi capătul carierei sale politice, după maniera americană.

"Nimeni nu a văzut un preşedinte al SUA care după aceea să fie senator, deputat, să lupte pentru o nouă candidatură. Dacă vrem cu adevărat să avem pe viitor un preşedinte cât mai puţin partizan, un preşedinte care să nu mai reprezinte acolo interesele unui partid, poate că acest lucru ar trebui impus şi prin lege sau prin Constituţie. Ai ajuns preşedinte, fă-ţi mandatul având în mine că nu mai ai treabă cu niciun partid, că nu te întorci după aceea într-un partid sau în viaţa politică. Nu avem o asemenea prevedere. Băsescu poate să facă ce doreşte. Poate că acest lucru ar trebui discutat şi la modificarea Constituţiei, eu cred, sunt totuşi liberal, că anumite lucruri pot fi mai greu impuse prin lege, ar trebui impuse printr-o cultură publică şi probabil că dacă va exista un preşedinte care va da acest exemplu, va fi mai uşor pentru următorul. Poate deveni preşedinte al Academiei, dacă se face academician", a spus Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri la Viena că va rămâne activ în viaţa politică după ce îşi va încheia mandatul, susţinând că are de ales între mai multe variante, dar că nu s-a decis încă. 

×