x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu - micul om de afaceri

Basescu - micul om de afaceri

de Oana Stancu Zamfir    |    16 Aug 2005   •   00:00
Basescu  -  micul om de afaceri

"Inainte de orice, sunt si eu un mic om de afaceri", spune presedintele Basescu. O fabricuta de inghetata, una de lactate, o firma de dezmembrat nave... In 2004 insa, in buzunarul lui nu a intrat decat salariul de bugetar, iar vestita inghetata a produs doar 24 de milioane de lei.

A venit de pe mare un om bogat pentru epoca de dinainte de ’89. A fost ministru, primar, acum presedinte. Dincolo de toate, spune, este si el "un mic om de afaceri". Ce afaceri invarte presedintele Traian Basescu si cum de traieste doar din salariu - o poveste cu savoare... de inghetata.

"Vreau sa stiti ca sunt departe de a fi altceva decat un mic om de afaceri si eu. Deci, nu sunt un caz ostil comunitatii de afaceri." Cu acest profil, presedintele Traian Basescu si-a facut loc, joi seara, in fotografia de promotie a mediului de afaceri, tragand strengar de cozoroc basca marinareasca si aruncand bezele. Presedintele spune mereu ca i-au adus bani marea si o mica fabrica de inghetata.

INGHETATA FARA NUME. E vestita. Toata lumea stie ca Basescu e fabricant de inghetata. In lazi frigorifice insa, numele ei nu este deloc vestit. Elion s-ar numi. Star Marine, la inceput, dupa frabrica pe care a deschis-o initial fratele lui Traian Basescu, Mircea. Dupa un scandal de presa pornit de fostul sef al corpului al Guvernului, Valerian Stan, Mircea Basescu s-a retras din Star Marine si firmamentul a fost preluat de Prod Cros SRL, fabrica de produse lactate la care este actionar sotia sefului statului, Maria, cu 20%.

24 DE MILIOANE. Mica fabrica de inghetata a micului om de afaceri se dovedeste cu adevarat mica: vreo zece angajati, o cifra de afaceri situata de-a lungul ultimilor ani intre 2 si 7 miliarde de lei, inregistrand uneori profit mai mic de 100 de milioane. Ba chiar anul 2003 a fost incheiat cu pierderi de 688 de milioane, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. De, guvernarea Nastase nu i-a priit. In primii sapte ani, firma a adus in buzunarele familiei Basescu doar 24 de milioane de lei. In 1994, primul an de functiune, Prod Cros SRL a inregistrat pierderi de 14.000 lei. Zero profit, zero dividende. In 1995, profitul a fost de 54 de milioane de lei, insa actionarii nu si-au ridicat drepturile. In 1996, Maria Basescu a ridicat din profit 4 milioane de lei, in 1997, 20 de milioane, iar din 1998 profitul a fost reinvestit in intregime, deci actionarii nu au ridicat nici un ban. Anul cu cel mai mare succes al firmei a fost in 1997, cand firma a inregistrat un profit de 546 de milioane de lei. In 2002, cifra de afaceri a crescut la aproape 7 miliarde, dar profitul s-a oprit la 173 de milioane, pentru ca in 2003 sa mearga in pierdere. In schimb, potrivit declaratiei de avere a presedintelui Basescu, in 2004 sotia sa a reusit sa incaseze si dividende de 24 de milioane de lei.

IN EXECUTARE SILITA. Cea de-a doua firma la care este actionar Maria Basescu, tot alaturi de cumnatul sau, Mircea, este o fabricuta de lactate si branzeturi, AMC Cros SRL, care anul acesta a ajuns pe prima pagina a ziarelor, pentru ca Ministerul de Finante a bagat-o in executare silita. Fratele presedintelui, administratorul firmei, nu platise impozitul pe profit, circa 530 de milioane de lei, spunand presei ca nu a avut bani. Traian Basescu si-a cerut scuze public, iar a doua zi datoriile au fost platite.

Firma a mers greu in primii ani, inregistrand pierderi, ca atare in anii urmatori profitul - nu mai mare de 300 de milioane de lei - a fost reinvestit. Cifra de afaceri a crescut in 2002 la peste 4 miliarde de lei, an in care a fost inregistrat si cel mai mare profit, 642 de milioane de lei, pentru ca in 2003 el sa scada din nou, la 141 de milioane.

DEZMEMBRAREA NAVELOR. In mod direct, Traian Basescu s-a implicat in doua firme. In 1994, impreuna cu cinci colegi de nava, trei comandanti, un mecanic-sef si un electrician, deschide - tot la Constanta, la fel ca toate celelalte afaceri ale familiei - societatea Triton Company. Firma, cu 9 angajati in 1996 si 50 in prezent, este inregistrata cu urmatorul obiect de activitate: intretinerea, repararea si dezmembrarea navelor. Traian Basescu detine 20% din actiuni. Triton este cea care "produce", spunea fostul primarul general. Nici ea nu sparge piata, am spune noi. In 2000 are o cifra de afaceri de peste 5 miliarde de lei si un profit de 1,3 miliarde. Traian Basescu incaseaza suma cea mai mare din afacerea sa: 240 de milioane de lei. In rest, au fost ani cand s-a ales cu doar 10 milioane si ani in care nu a ridicat nici un leu. In primii sapte ani de existenta, Triton a adus familiei Basescu o jumatate de miliard de lei. In 2001 a avut profit doar 100 de milioane, in 2002 - 900 de milioane, iar in 2003 - 1,3 miliarde.

OM DE AFACERI... BUGETAR. Cat despre cealalta afacere a lui Traian Basescu, ea nu i-a adus nici un ban. M.T. Vega Transport SRL, care ar fi trebuit sa se ocupe cu transporturi maritime si de coasta, a fost infiintata in 1996, dar nu a functionat propriu-zis niciodata. Singurul ei actionar era Traian Basescu.

Pe langa cele patru societati la care sunt actionari, sotii Basescu au cupoane depuse in procesul de privatizare in masa la sase societati, dar nu au ridicat dividende. Presedintele spune ca ar fi facut bani (peste 5.000 de euro anual, potrivit declaratiei de avere) si din consultanta, ca expert judiciar, insa in ultimii patru ani nu a practicat-o. Cert este ca nici in 2000 nu i-a adus nici un ban, declaratia sa de venit cuprinzand doar salariul, in total 183 de milioane tot anul.

Cu asemenea business-uri se face ca Traian Basescu traieste din salariul de presedinte, fost primar. Potrivit declaratiei sale de avere, anul trecut sefului statului i-a intrat in buzunare doar salariul de bugetar: mai intai de primar si apoi de presedinte. 401.995.686 lei adica. In medie, circa 33 de milioane de lei pe luna.

AVERE. Potrivit declaratiei de avere, impreuna cu sotia, Traian Basescu detine un apartament, a carui valoare se ridica la 2,5 miliarde de lei - in speta etajul din vila situata in Strada Stefan Mihaileanu, un garaj, doua terenuri intravilane (174 mp si 46 mp), a caror valoare nu o precizeaza, un Matiz din 2003 si un Peugeot din 2005. Doamna Basescu are bijuterii in valoare de 20.000 de euro, iar seful statului - ceasuri si brichete de 35.000 de euro. Impreuna detin si tablouri de 17.000 de euro, iar in conturi au circa 80.000 de dolari si 26.000 de euro.

"AM FACUT BISNITA CU BLUGI SI TIGARI"
BUF. Din cursa cu Basescu nu se venea sarac, zic marinarii
Intr-un interviu acordat Jurnalului National, Traian Basescu a povestit cum a facut primii bani. Buf, in limbaj marinaresc. Bisnita cu blugi, cafea, tigari si alcool, adica. "Pe mine m-a gasit Revolutia cu bani. Dupa 12 ani de serviciu pe mare, dupa 3 ani de serviciu in Belgia, eram un om care castigase bani multi. (...) Am fost comandant pe nava de un milion de barili, care oriune acosta in lumea asta primea ceea ce se numeste capa pentru comandant (...). Am facut si buf. Am fost marinar si nimic din ce fac marinarii nu imi este strain. Daca ma cautati la CEC in vremurile acelea vedeati ca aveam 1 milion de lei. 1 milion de lei insemna zece Dacii. Era 70.000 o Dacie. Deci nu m-a gasit Revolutia baiat sarac! Eu, inainte de a-mi cumpara Mercedesul, am avut trei masini Audi", a povestit Basescu.

AFACERI SUSPECTE
Cu afaceri care aduc in buzunar bani cat de o inghetata, Traian Basescu a uimit in 2000 si 2002 cu doua supertranzactii imobiliare. In 2000, Basescu a cumparat de la omul de afaceri din Oituz Costel Casuneanu o limuzina Mercedes fabricata in 1997, inmatriculata in Romania cu doar zece zile inaintea vanzarii, pe care da doar 13.000 de dolari, si un teren de 3.700 de metri patrati in Aleea Privighetorilor, zona rezidentiala din Baneasa. Basescu plateste doar 1,4 miliarde de lei, circa 13 dolari pe metru patrat, cand pretul zonei pe site-urile agentiilor imobiliare urca pana la 200 dolari mp. Casuneanu cumpara o parcela egala, vecina primeia, si plateste, iata, 5 miliarde de lei.

Intr-un interviu dat Jurnalului National, Basescu a recunoscut ca este "bun amic" cu Casuneanu si ca acesta a beneficiat de licente de transport de la ministerul condus de Basescu. La 14 octombrie 2002, terenul din Privighetorilor este vandut contra a 12 miliarde de lei unei anume Gabriela Blaj, coincidenta... din Oituz, ca si Casuneanu. Dupa ce declarase ca are "suficienti bani" cat sa inceapa sa construiasca o casa si "insuficienti ca sa o termine", Basescu acopera cu aceste intrari de bani cele 9,3 miliarde de lei cu care plateste vila din Baneasa, pe care o trece pe numele fiicei sale, Ioana. Jurnalul National publica atunci o ampla radiografie a situatiei financiare a actualului sef al statului, din 1989 incoace, care demonstra cu cifre afirmatia din titlu: "Averea lui Basescu nu se regaseste in castigurile lui reale".

ACUZATII
Fostul sef al Corpului de Control al Guvernului Ciorbea, Valerian Stan, l-a acuzat pe Basescu ca si-ar fi insusit aproape 1 milion de dolari din fonduri PHARE si de la banci internationale. Cu o parte dintre acestia a fost cumparata o linie tehnologica pentru fabricarea inghetatei. Basescu l-a dat in judecata pe Stan si a castigat in prima faza. Ulterior insa, acesta a fost achitat.
×