x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Pentru Rusia, Crimeea a fost ţinta zero, iar ţinta unu este revenirea la gurile Dunării

Băsescu: Pentru Rusia, Crimeea a fost ţinta zero, iar ţinta unu este revenirea la gurile Dunării

de Agerpres    |    15 Apr 2014   •   22:59
Băsescu: Pentru Rusia, Crimeea a fost ţinta zero, iar ţinta unu este revenirea la gurile Dunării

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, în opinia sa, Rusia urmăreşte să ajungă la gurile Dunării, până la braţul Chilia.

"După mine, Crimeea a fost ţinta zero, iar ţinta unu este revenirea la gurile Dunării, ceea ce înseamnă din Crimeea, uşor-uşor către Odessa şi până la braţul Chilia. Din punct de vedere strategic, (obiectivul n.r.) pentru Federaţia Rusă e să revină la gurile Dunării pentru că în Comisia Dunării Federaţia Rusă este cel mai mare participant, dar nu mai are ieşire la Dunăre. Dacă Putin va decide, paşnic sau mai puţin paşnic, să revină până la gurile Dunării, categoric Transnistria e pierdută", a spus Băsescu, la Digi 24 TV.

Pe de altă parte, şeful statului a spus că România nu este în pericol de a fi invadată.

"România nu este în pericolul de a fi invadată, în primul rând pentru că e extrem de riscant să ataci un stat membru NATO. Nimeni nu pune problema că nu s-ar aplica imediat articolul 5 din tratat, care înseamnă toţi pentru unul, unul pentru toţi", a explicat preşedintele.

Întrebat, însă, dacă nu îi este teamă pentru suveranitatea Republicii Moldova, Traian Băsescu a răspuns că, dacă ar spune că nu, ar brava.

"Îmi este teamă, sunt îngrijorat (...) de Transnistria, deci nu neapărat de toată Moldova, ci de Transnistria, pentru că nu poţi să nu te uiţi pe hartă", a afirmat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte prezenţa NATO în această zonă a Europei, preşedintele României a vorbit despre o "redistribuire" a forţelor alianţei în Europa.

"Este clar că se va produce o redistribuire a resurselor militare în interiorul Europei, iar ţările din flancul estic vor fi printre ţările gazdă. Sunt convins că o concentrare mai puternică va fi la baltici şi în Polonia, una rezonabilă în România, deja în România au crescut efectivele", a declarat Băsescu.

×
Subiecte în articol: crimeea traian basescu Rusia