Adevarate furci caudine. Severi, informati, implicati politic. L-au votat in noiembrie. Acum ii dau examen la ei acasa. Presedintele Traian Basescu ii viziteaza pe romanii din America. Aceia care i-au facut miting lui Constantinescu fluturand "Contractul cu Romania" si si-au rupt pasapoartele in fata "KGB-istului" Ion Iliescu.
Adevarate furci caudine. Severi, informati, implicati politic. L-au votat in noiembrie. Acum ii dau examen la ei acasa. Presedintele Traian Basescu ii viziteaza pe romanii din America. Aceia care i-au facut miting lui Constantinescu fluturand "Contractul cu Romania" si si-au rupt pasapoartele in fata
"KGB-istului" Ion Iliescu.
Presedintele Traian Basescu pleaca marti in Statele Unite pentru a participa la sesiunea aniversara a ONU, prilej folosit si pentru a-i vizita pe romanii din America. Vizita este una fulger, asa cum a obisnuit Basescu, presedintele nefiind adeptul deplasarilor lungi peste hotare. Ca atare, cea de a doua vizita a lui in State, dupa primirea la
Casa Alba din martie, dureaza doar trei zile, in timp ce Emil Constantinescu a stat in SUA nu mai putin de opt zile. Desi aterizeaza la 13 septembrie la New York, prima zi efectiva a deplasarii este 14 septembrie, rezervata Summit-ului aniversar al ONU si reuniunii Consiliului de Securitate.
IN RAZBOI CU FUSUL ORAR. In aceeasi seara, Basescu paraseste New Yorkul si zboara cinci ore spre cealalta coasta a Americii de Nord, la San Francisco, luand in piept efectele schimbarii bruste de fus orar. Dupa cele sapte ore in minus intre Bucuresti si New York, ceasul prezidential mai pierde trei ore si pana in California. In dimineata zilei de 15, el urmeaza insa sa-l primeasca pe primarul orasului San Francisco si sa aiba un dejun de lucru cu reprezentantii firmelor californiene aflate in relatie cu mediul de afaceri romanesc. Dupa-amiaza este dedicata studentilor de la celebra Universitate Standford, unde seful statului roman va tine o alocutiune pe tema promovarii libertatii si stabilitatii dincolo de frontiera estica a UE si NATO. El va dialoga cu studentii, printre care si romani, si va vizita arhiva romaneasca din biblioteca universitatii. Intalnirea cu diaspora romaneasca din California va avea lor seara, la Casa Romana.
TESTUL DE FOC. A treia zi in America, in care presedintele se intalneste la Detroit cu romanii de Michigan, Illinois (Chicago) si Ohio, este una grea, si nu pentru ca delegatia prezidentiala schimba din nou coasta si fusul orar. Fostul presedinte Ion Iliescu stie de ce. In 2002, cand cu haina pe umar se pregatea sa savureze clima continentului, a luat pe nepregatite un dus rece. "Comunistule", "KGB-istule" si pasapoarte romanesti rupte in fata sefului statului. Iar faptul ca electoratul de peste Ocean este anti-PSD, judecand dupa votul dat in 2004 cu precadere lui Basescu si Aliantei, nu inseamna neaparat o usurare a situatiei actualului presedinte. Si Emil Constantinescu a fost sustinut de romanii din America, iar asta nu l-a scutit de mitinguri la Washington si New York, si in 1998, si in 1999, cand "Contractul cu Romania" a fost luat la bani marunti si presedintele tras la raspundere pentru nerespectarea promisiunilor.
VOTANTII DIN SUA
|
Romanii din America au pus umarul la victoria lui Traian Basescu impotriva lui Adrian Nastase in 2004. In Detroitul cel periculos pentru Ion Iliescu si PSD, romanii s-au mobilizat chiar mai tare la turul doi, venind la vot cu 25% mai multi decat la primul tur.
Basescu a luat chiar 94,9%, inregistrand 498 de voturi, in timp ce Nastase doar 27. In Philadelphia, candidatul ADA a obtinut 136 de voturi din 152, iar cel al PSD numai 16 voturi. La Indianapolis, 50 de persoane l-au preferat pe Basescu si 6 pe Nastase. De altfel, votul favorabil pentru Basescu a fost o constanta a diasporei si in Australia, Noua Zeelanda, Canada, Europa. La primul tur, 21.157 de romani din diaspora au votat pentru Basescu (53,4%), iar pentru Adrian Nastase 9.703 (26,18%). Din milioane de romani care se afla peste hotare, numarul celor care s-au prezentat la urne a fost insa foarte mic, circa 30.000 de cetateni romani.
|
2002: Iliescu, huiduit la Detroit
|
2002. Ion Iliescu si Mircea Geoana, alaturi de Hillary Clinton |
Cu acest titlu, in mai 2002, ziarele de la Bucuresti titrau pataniile lui Ion Iliescu in momentul in care a dat nasul cu romanii de peste Ocean. Era o sambata, 11 mai, cand Ion Iliescu a vrut sa le vorbeasca romanilor din Detroit in sala sociala a Bisericii Ortodoxe Sfanta Treime din Troy. Desfasurare de forte de ordine, devieri de trafic, inchideri de strazi, rochii de gala si drapele tricolore, delicatese insirate pe mese. Presedintele incepe cu stangul, intarziind mai bine de 40 de minute. Mai face o gafa si intreband in engleza daca sa vorbeasca romaneste sau englezeste. "Ruseste", i se striga din public. Dar Iliescu pare ca nu baga de seama si isi tine discursul despre progresul inregistrat de Romania dupa Revolutie, apoi despre superputerea pe care o reprezinta America, despre venitul pe cap de locuitor sau despre Corporatia Ford (pe care si Traian Basescu urmeaza sa o viziteze acum). Aplauzele nu sunt destul de puternice, incat sa ascunda nemultumirea din auditoriu si strigatele strabat pana la Iliescu: "Comunistule!", "Rusine!", "Esti un KGB-ist! Nu ti-e rusine sa vii in America". "Uite ce a ajuns pasaportul romanesc", striga ei si isi rup pasapoartele in vazul lui Iliescu, tocmai cand acesta se pregatea sa plece de la tribuna. "Tu l-ai omorat pe Ceausescu, de ce nu l-ai lasat sa vorbeasca? Neocomunistule!", mai striga unul dintre ei in timp ce cordonul de securitate il impinge afara din sala.
Vizibil scos din sarite, Iliescu se intoarce si rabufneste: "Avem si in tara asemenea exemplare... Vedeti, acesti oameni... ce reprezinta ei in viata noastra? Au ramas ancorati in mentalitati pe care istoria le-a inlaturat. Comunistii de care vorbeste dansul l-au rasturnat pe Ceausescu. Erau si membri de partid, si membri UTC. Mentalitatea asta ne-a impiedicat ca tot procesul de transformare, de reforma, de modernizare a tarii sa mearga din plin. Pentru ca am stat si ne-am ciondanit intre noi si ne-am acuzat reciproc: ba ca e comunist, ba ca e securist, ba ca e KGB-ist".
1998: Constantinescu, primit cu proteste
|
SUA, 1998. Fostul presedinte Emil Constantinescu, intr-un moment fericit al vizitei sale
|
Nici lui Emil Constantinescu nu i-a fost mai usor in Statele Unite, chiar daca lui nu i s-a reprosat ca a fost KGB-ist. A fost facut insa "Pinocchio".
Atat la New York, tot cu prilejul unei reuniuni ONU, cat si la Washington, in timpul vizitei oficiale, Constantinescu a fost intampinat cu mitinguri de protest, la care participantii au distribuit "Contractul cu Romania" tradus in engleza si petitii transmise autoritatilor americane si internationale prin care se cerea chiar ca Romania sa nu fie primita in NATO. Motivul? Nerespectarea promisiunilor puterii de atunci legate de retrocedarea proprietatilor confiscate de comunisti.
Protestatarii ii reprosau presedintelui roman ca l-au sustinut in campanie, inclusiv financiar, si ca l-au votat in speranta ca va face dreptate, ca va lupta impotriva coruptiei, ca va deschide dosarele Securitatii si ca va respecta proprietatea. Mult mai binevoitori, romanii din San Francisco l-au dus pe Constantinescu la picnic. Cei din Chicago insa, desi l-au aplaudat initial, nu au plecat fara sa ii dea o lista cu intrebari critice la adresa puterii de dupa 1996, din care razbatea reprosul ca, de fapt, nu s-a schimbat nimic.