x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu pune artileria grea pe Tariceanu

Basescu pune artileria grea pe Tariceanu

de Oana Stancu Zamfir    |    09 Aug 2005   •   00:00
Basescu pune artileria grea pe Tariceanu

Vineri seara s-au distrat impreuna, luni au intrat in razboi.

Coruptie in sanatate, in vami, in domeniul energetic, in privatizarea Petrom, iar sforile sunt la Guvern, a acuzat ieri presedintele Traian Basescu, declansand un uluitor atac impotriva premierului Tariceanu.

Presedintele Traian Basescu si-a intrerupt ieri concediul pentru a iesi public la Radio Romania Actualitati si a-l acuza pe premierul Tariceanu ca stia despre influenta exercitata de anumite grupuri economice asupra Guvernului din 21 de documente primite de la SRI. "E timpul sa iesim din minciuna", spune Basescu amenintand ca va cere la nevoie declasificarea informarilor SRI. Seful statului acuza coruptia din domeniul sanatatii, al energiei, din vami, dar si presiunile exercitate pentru adoptarea de catre Guvern a unei ordonante prin care opt procente din actiunile Petrom ajungeau intr-o mana dinainte stabilita. Intr-un atac fara precedent la adresa premierului, Basescu il acuza pe Tariceanu ca si el a decis sa renunte la anticipate influentat de aceleasi grupuri si ii cere sa se hotarasca cu cine guverneaza: cu presedintele ori cu grupuri din afara Guvernului?

INTERESE. "Cred ca este timpul sa iesim din minciuna. Primul-ministru a primit 21 de documente de la SRI. Sunt documente importante care nu pot fi facute publice. Eventual voi merge pana la a cere declasificarea lor pentru a proba minciuna, daca va fi cazul. Dintre ele 4 fusesera aduse si la cunostinta presedintelui, 17 au fost strict pentru uzul Guvernului. (...) In ele se vorbeste de influente asupra secretarilor de stat, asupra ministerelor s.a.m.d. pe diverse teme. Din acest motiv ma surprinde capcana in care probabil a fost impins premierul de oameni din jurul lui sa ceara public SRI-ului sa-i dea documentele. (...)

SRI-ul i le-a pus la dispozitie si am avut surpriza sa constat ca era foarte bine informat dl prim-ministru despre cercurile de influenta din jurul unor ministere si al unor ministri".

PETROM. "Am discutat cu cativa ministri: «Mai, cum va explicati privatizarea celor 8%, ordonanta asta care apare pe ordinea de zi, in conditiile in care nu prea era avizata de toate ministerele?». «Pai, e o presiune!» «Bun! Gasiti o forma echitabila de transfer a celor 8% catre salariatii de la Petrom si nu creati conditii ca acele 8% sa ajunga intr-o singura mana». De trei ori a intrat acea ordonanta pe ordinea de zi si de trei ori aceiasi ministri a trebuit s-o blocheze."

VAMI. "Coruptia in vami este la acelasi nivel. Nu s-a schimbat nimic semnificativ, domnule. Singura vama unde se pare ca s-a introdus legea vamala e Constanta-Sud... In restul vamilor, contrabanda e in floare!"

AVERTISMENT. "Daca actualul Guvern a uitat ce a promis in campanie, eu ii cer sa revina la program. Inca nu e prea tarziu, inca nu au reusit sa fie prinsi in mocirla coruptiei si le cer sa faca imediat curatenie si regula in sistemul de sanatate, in sistemul energetic, in vami si in politia de frontiera, sa privatizeze cele 8% din Petrom corect, si nu pe sub mana. (...) Am spus «Este coruptie!» si parca am luat aerul unora! Ia uite, presedintele spune ca exista tentatia, exista posibilitatea ca unii ministri sa intre sub influenta unor structuri... Dar faptul ca nu s-a miscat nimic in mod real in sanatate, in energie, in vami, in Petrom sunt tentative de a se introduce o ordonanta in neregula, probeaza ca am dreptate, probeaza ca este diferenta intre atitudinea Guvernului si ceea ce noi spuneam in campanie (...)

Nu cream premisele pentru si mai bine pentru ca exact acesti saci fara fund in care noi am acuzat PSD-ul ca duce banul public nu ne apucam sa ii reglementam, sa-i punem sub control si parca ne place asa, or, pe mine ma inspaimanta ideea ca parca ne place asa, adica schimbam conturile celor dinainte, le dam alte numere de cont: «Ma, baieti, aicea-s conturile, pastrati-va naravul!»."

RELATIA CU TARICEANU. "Nu fac nici un secret din a spune ca este evident, in ultima perioada avem viziuni diferite. (...) El se va bucura in continuare de tot suportul meu. Problema este ca va trebui sa aleaga, daca vrea sa-l aiba partener de guvernare pe presedintele Romaniei sau grupuri din afara Guvernului si in afara partidelor. (...) Eu sunt un politician de buna-credinta si vreau un parteneriat cu primul-ministru; nu vreau ca primul ministru sa fie partenerul unor grupuri din afara, il vreau partenerul meu si nu partenerul unora care nu au castigat legitim puterea politica. Asta-i tot."

FORTE "OCULTE". "Decizia renuntarii la anticipate s-a luat din pacate in afara structurilor partidului si a fost data Aliantei ca o pastila. Nu va exista nici o nota a SRI, dar lumea e mica si eu ma invart in aceasta lume si stiu despre intalnirea premergatoare anularii cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist care are si el afaceri legate de omul de afaceri si cu un foarte important reprezentant al unui trust de tigari, care a avut loc la doua zile dupa intalnirea dintre ziarist si omul de afaceri. Acolo s-au schimbat deciziile. (...) Desi respectivul ziarist vorbeste ca in toate tarile sunt grupuri de interese care influenteaza decizia politica, raspunsul meu la campania pe care o duce este unul singur: da, dar grupurile mafiote nu."

"Un ziarist care avea acces la mine de multa vreme si-a permis in ziua in care Parchetul ancheta un oarecare personaj sa sune si sa ameninte. Deci, s-a ajuns pana acolo incat un ziarist isi permite sa sune la presedintele Romaniei - si asta e sistemul mafiot care reactioneaza - si sa ameninte: «In toate ziarele pe care le controlez o sa vezi ce o sa fac, te termin, te...»."

"SUSPECTII". Cine sunt cei despre care presedintele spune ca ar influenta decizia guvernamentala? In mana cui ar trebui sa se intalneasca cele opt procente de la Petrom? In mana lui Liviu Luca? Cine este omul de afaceri care l-ar fi convins pe Tariceanu sa renunte la anticipate? Acelasi Luca? Celebrul Sorin Ovidiu Vantu? In mediul politic, se vorbeste despre intalnirea relatata de Traian Basescu la care ar fi participat si Peter Imre, reprezentantul "trustului de tigari" din povestea sefului statului. Contactat de Jurnalul National, Imre a raspuns ieri doar "No comment". In rolul ziaristului s-ar putea regasi directorul Ziua, Sorin Rosca Stanescu. Pana nu demult un apropiat al presedintelui, care se lauda pe posturi de televiziune cu informatii primite in criza ostaticilor direct de la seful statului, in momentul arestarii omului de afaceri Dinu Patriciu, Rosca a iesit public pentru a-l acuza pe Basescu de instrumentarea dosarului Patriciu.

REACTIE
Pozitia premierului Tariceanu a fost exprimata la cateva ore printr-o declaratie facuta la Palatul Victoria. El a subliniat ca "In Guvern nu exista coruptie. Apoi s-a referit la toate criticile facute de presedintele Basescu, explicand cum stau lucrurile in ceea ce priveste "grupurile de interese". El a spus ca, atat timp cat ele nu aduc atingere interesului national si sigurantei statului si se fac cu respectarea legii, trebuie intelese. "Nu a fost nici o decizie de guvern care sa favorizeze grupurile de interese", a spus Tariceanu. Referirea la Ordonanta Petrom a fost la fel de limpede: "Guvernul nu a luat nici o decizie si va respecta legea in favoarea salariatilor Petrom". Referindu-se la decizia de renuntare la anticipate, el a spus ca ea a fost "o decizie grea", dar este potrivita cu situatia concreta a Romaniei dupa inundatii. In final, premierul a spus ca exista un parteneriat Guvern - Presedintie, aceeasi agenda, chiar daca exista si opinii diferite. (Dan Constantin)

PRECIZARI
Doua ore dupa ce si-a exprimat "comuniunea" de obiective cu presedintele Basescu, premierul Tariceanu a simtit nevoia sa coboare in concret si sa raspunda, printr-un comunicat de presa de data aceasta, catorva din "directele" pe care i le aplicase Basescu. Scopul declarat al acestor precizari intarziate era "eliminarea oricarei suspiciuni". "Omul de afaceri la care se refera presedintele Basescu in interviu este Dinu Patriciu, cu care ma cunosc de 15 ani... Ne-am intalnit public pe 17 iulie, la o masa, intr-un restaurant din Snagov, unde ni s-a alaturat ulterior si Sorin Rosca Stanescu... Reprezentantul industriei de tutun la care face referire seful statului este Peter Imre, vechi prieten de peste 12 ani, cu care mi se intampla sa joc table pe plaja", se arata in comunicatul Executivului prin care s-a lamurit misterul. Seria dezvaluirilor nu se opreste insa aici, premierul pluseaza si mai spune ca la aceeasi masa a fost invitat si "un important consilier de stat la Presedintie, care era impreuna cu sotul", de data aceasta fara a mai nominaliza persoana. Ultimele precizari facute de Tariceanu elimina orice legatura intre discutiile respective si decizia renuntarii la anticipate, asa cum sugerase Basescu. "Nici masa luata in restaurantul public si nici discutia cu acesta din urma ( Peter Imre n.r.) nu au avut vreo influenta asupra deciziei de a renunta la anticipate", suna concluzia acestor precizari de ultima ora. (Aniela Nine)

CUM SE "PAPA" BANII DIN SANATATE
"Noi ce am facut in domeniul sanatatii? Am venit la putere, am vazut ca e placut chiar cand esti la putere sa fie un sistem, asa, cu datorii tot timpul, cu bani care nu stim unde se duc, cu medicamente mult mai scumpe, cu lucrurile neclare din punct de vedere al listelor de asistenta, cu un sistem nereglementat solid, ne-a placut si am zis: «E bine si asa». Am blamat PSD-ul pentru situatia din sanatate, iar acum ne facem ca o schimbam. Discutam de un salt de la 800 de milioane de dolari alocati pentru sanatate la 4 miliarde, fara imbunatatirea calitatii asistentei medicale. Asta inseamna ca sistemul papa resursa asta si ea se indreapta nelegitim catre zone unde n-ar trebui sa ajunga", a spus Basescu referindu-se le sistemul de sanatate condus de ministrul Mircea Cinteza (foto).

LIBERALIZAREA ENERGIEI
"Liberalizarea pietei energiei s-a facut partial, in proportie de 5%, in timpul guvernarii PSD. Aveam obligatia sa facem liberalizarea la energie in 2006; dintr-o data ne-a lovit graba si facem liberalizarea pana la 83% anul acesta, in conditiile in care este un sistem - ca sa nu-l etichetez mafiot - inechitabil de alocare a energiei. Sunt baietii destepti care iau de la hidro si vand la o anume clientela energia electrica si baietii fara noroc in viata care consuma numai de pe termo si de multe ori peste pretul pietei. (...) Il acuzam pe Dan Ioan Popescu de smecheriile cu Hidro, dar constatam ca ne plac. Nu modificam nimic, ba dimpotriva, inainte sa reglementam precis pretul energiei din sistemul Hidro catre beneficiari, mai deschidem piata in avans cu un an. (...)"
×