x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu se răzbună pe Interne pentru "javră ordinară”

Băsescu se răzbună pe Interne pentru "javră ordinară”

de Adriana Duţulescu    |    22 Feb 2011   •   12:05
Băsescu se răzbună pe Interne pentru "javră ordinară”
Sursa foto: Bogdan Iurascu /Jurnalul National

153156-.jpg

VIDEO - Traian Băsescu a lansat ieri un atac foarte dur la adresa MAI, arătând că nu a uitat şI nu a iertat că poliţiştii i-au strigat la poarta Palatului Cotroceni "ieşI afară, javră ordinară”. Prezent la bilanţul MAI pe anul 2010, Băsescu a acuzat corupţia generalizată la nivelul Ministerului şI faptul că niciunul dintre miniştrii din ultimii 20 de ani nu a înfăptuit mult trâmbiţata reformă. "Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie", a acuzat preşedintele, după ce anterior spusese că în minister sunt şi oameni care îşi fac treaba. Băsescu a dat ca exemple de corupţie a angajaţilor de la Interne scandalul permiselor de la Piteşti, de anul trecut, operaţiunile de la frontiere din zilele acestea, dar şi înţelegerile poliţiştilor cu grupurile infracţionale de pe plan local.

Băsescu a spus că procesele de restructurare a MAI s-au "limitat la această păcăleală", care constă în "învârtirea unor căsuţe în organigramă şi apoi lăsăm oamenii la fel". "Vă cer în procesul de reformare e o evaluare om cu om", a cerut Băsescu, ridicând vocea

 "Unul din elementele fundamentale în procesul de restructurare al MAI nu este schema clasică, adică învârtim nişte căsuţe şi lăsăm oamenii la fel. Toate procesele de restructurare petrecute în acest Minister de foarte mulţi ani încoace s-au limitat la această păcăleală servită oamenilor politici. . Nu este adevărat şi nu mai putem spune că restructurăm şi eficientizăm MAI doar învârtind căsuţe în organigramă", a spus Băsescu, explicând că toate acţiunile bune ale ministerului sunt puse sub semnul întrebării ca eficienţă din cauza calităţii unora dintre funcţionari.

"Cel puţin eu, cu certitudine, nu voi putea fi păcălit cu această nouă reformare. Ceea ce vă cer este o evaluare om cu om şi rămâne în acest minister un personal competent şi integru, sau dacă nu, reorganizarea este doar o poveste", a continuat şeful statului, reiterând faptul că există în sistemul guvernamental două ministere care nu au putut fi reformate în ultimii 20 de ani, nominalizând Ministerul Finanţelor şi MAI.

"Vreau să pulverizaţi grupurile de la nivel judeţean şi de la nivel naţional, dacă există. Vreau să ştiu că aţi demontat toate aceste grupări ale ticăloşiei şi să aflaţi către ce zone se duce protecţia acestor grupuri", a continuat Băsescu. "Nu am de gând să vă cer mult mai mult de atât, dar ceea ce vă cer este să vă faceţi datoria în limitele legii şi fără menajamente faţă de cei care o încalcă, indiferent cine sunt ei", a conchis preşedintele. "Eu închei acum. Am o rugăminte. Nu vreau să aplaude nimeni, că nu aveţi de ce", spus preşedintele în finalul discursului său, care în unele momente a şi stârnit reacţii din sală, participanţii vociferând nemulţumiţi faţă de afirmaţiile lui Băsescu.

La finalul bilanţului, întrebat dacă ştie la care judeţe se referă preşedintele, ministrul Internelor Traian Igaş a răspuns negativ şi fără să poată avansa un termen până la care problemele ridicate de Băsescu vor fi rezolvate. Işag a spus că până la mijlocul acestui an va efectua un process de "evaluare de la judeţ la judeţ” la nivelul Inspectoratelor de Poliţie, şI a ţinut să precizeze că va fi restructurat şI serviciul secret al MAI, DGIPI. Ministrul a arătat că "doi şi-un sfert” nu a participat la acţiunea anticorupţie din vămi, aşa cum a făcut celălalt serviciu al ministerului – DGA, însă nu a dorit să explice care au fost motivele pentru care DGIPI nu a fost cooptată la această operaţiune.



×