x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu vrea să umple rezerva BNR la 200 de tone de aur, prin exploatarea Roşia Montană

Băsescu vrea să umple rezerva BNR la 200 de tone de aur, prin exploatarea Roşia Montană

22 Aug 2011   •   18:30
Băsescu vrea să umple rezerva BNR la 200 de tone de aur, prin exploatarea Roşia Montană


Presedintele Traian Basescu a reluat aseara, intr-o editie speciala transmisa de TVR de la Neptun, ideea infiintarii Statelor Unite ale Europei (SUE), lansata recent la la Sulina (foto). In acest context, seful statului a spus ca nu este o idee noua si ca nu este obligatoriu ca ea sa fie acceptata de romani sI de politicieni. Basescu a avansat chiar ideea unui referendum national pentru a afla daca romanii accepta sau nu integrarea in SUE, mai ales ca este vorba de cedarea suveranitatii. "Nu stiu daca este solutia pe care poporul roman si clasa politica o va adopta. O astfel de decizie nu poate fi luata decat printr-un referendum", a spus seful statului. De altfel, moderatoarea emisiunii, a ridicat problema suveranitatii, iar Traian Basescu a spus ca toate statele ale UE facut cedari masive de suveranitate. 'Toate statele membre ale UE au facut cedari masive de suveranitate cand s-a infiintat serviciul extern al Uniunii, cum la fel se pune problema Pactului de Stabilitate (...) Mai mult, se pune problema cresterii Fondului European de Stabilitate Financiara, iar accesarea banilor se face in conditii stricte de respectare a unor canoane bugetare. Deci sunt cedari de suveranitate, oricat ne-am face ca nu intelegem", a spus Basescu. El a precizat ca nu are convingerea ca oamenii politici europeni din prezent au forta sa-si convinga popoarele ca SUE nu le afecteaza traditiile, cultura si individualitatea fiecarui popor. Seful statului a spus insa ca proiectul trebuie realizat in maximum trei ani, ulterior putand fi prea tarziu. "Eu sunt un atlantist, dar trebuie sa spun ca Europa are o mare problema si solutia e strict legata de cum poate concura peste cinci sau zece ani. Asa cum este acum, pierde mult din prosperitate", a mai spus presedintele.

Traian Basescu a spus totodata ca vrea sa vada inceputa exploatarea aurului de la Rosia Montana, considerand ca Romania trebuie sa-si mareasca rezerva de aur pentru viitor sI respingand acuzatiile liderului PSD Victor Ponta ca prin sustinerea proiectului minier isi protejeaza de fapt sponsorii de campanie.'Pe forumuri a fost o controversa foarte puternica, dar unii de dragul ecologiei, altii se gandesc ca vom pune banii la buget pentru deficite sau somaj. Nu. Noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce in rezerva BNR. Incertitudinea viitorului obliga orice stat care isi poate consolida rezervele si cred ca din exploatare ar trebui sa ridicam rezerva la cel putin 200 tone aur in urmatorii ani, pentru ca vedeti cat sunt de volatile monedele", a spus Basescu. Potrivit presedintelui, statul roman are o redeventa in proiect de 4%, deci 12 tone ar trebui sa revina gratis in rezerva BNR. El a mai spus ca Romania are o rezerva de 103 tone de aur si ca stie ca la Rosia Montana sunt 300 de tone aur si 1600 de tone de argint.

Pe de alta parte, Basescu a reiterat necesitatea schimbarii sistemului de vot uninominal pentru Parlament, acceptand chiar si un proiect de lege al PSD daca acesta vizeaza vot uninominal intr-un tur sau doua tururi, necompensat. El a aratat ca daca la viitoarele alegeri USL va obtine 51% din voturi, tot va organiza consultari pentru desemnarea premierului, aratand ca Alianta DA nu a revendicat niciodata 51%. "Negocierile trebuiesc facute. Daca USL va obtine 70 sau 30%, pentru mine e egal. Daca in interiorul USL este un partid care are 51 la suta din membrii Parlamentului, nu voi mai chema pe nimeni altcineva (la negocieri – n.r.) decat pe acel partid", a subliniat Basescu. Seful statului a comentat si rezultatele alegerilor parlamentare partiale din Maramures sI Neamt, spunand ca "rezulta un singur lucru: USL este si va fi un esec electoral. Ori de cate ori PSD si PNL pierd alegerile, alegerile sunt fraudate. Asta nu le scuza perfomanta proasta, si nici un roman nu o sa creada acest slogan'.

×
Subiecte în articol: roşia montană traian basescu