x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc încearcă să taie elanul majorării pensiilor

Boc încearcă să taie elanul majorării pensiilor

de Aniela Nine    |    14 Ian 2010   •   00:00

Parlamentarii au adoptat joi seara bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat. Amendamentul care viza majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut a fost respins la vot.

La începutul dezbaterilor, premierul Emil Boc a declarat că resursele bugetare permit indexarea cu rata inflaţiei a pensiei sociale minime, dar celelalte pensii vor putea fi majorate doar în partea a doua a anului şi numai cu condiţia unor fonduri suplimentare. El a solicitat Parlamentului să aprobe bugetul în forma prezentată, fără includerea unor amendamente care să presupună majorări de cheltuieli, pentru a asigura plata pensiilor şi salariilor actuale. "Pensia socială minimă poată fi indexată cu rata inflaţiei, iar dacă în partea a doua a anului vor exista resurse suplimentare, vom cere sprijin legislativ pentru a indexa şi restul pensiilor. Asta realist se poate face, restul nu putem în acest moment", a spus Boc. Premierul a amintit totodată Parlamentului că a adoptat un act prin care se angajează să respecte prevederile acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.

Propunerea opoziţiei de a vota nominal amendamentul privind creşterea punctului de pensie la 45% a fost respinsă prin vot. Aceeaşi soartă, respingere, a avut câteva minute mai târziu şi amendamentul în sine, numai 149 de paralmenatri votând "pentru", în timp ce 186 au votat "împotrivă". În finalul dezbaterilor, parlamentarii au adoptat şi legea asigurărilor sociale de stat, cu 176 de voturi pentru şi 147 împotrivă.

Anterior, parlamentarii au adoptat bugetul de stat, senatorii şi deputaţii aprobând pentru Ministerul Educaţiei o serie de amendamente care vizau redistribuiri de fonduri de la un capitol la altul în cadul bugetului alocat acestui minister. La propunerea Comisiilor reunite pentru buget, parlamentarii au aprobat, printre altele, o majorare cu 20.000 mii de lei lei a sumelor destinate finanţării programelor sportive realizate de structurile de drept privat şi alocarea unei sume de 759.000 mii lei pentru finanţarea proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi o diminuare cu aceeaşi sumă la alineatul "Programe de dezvoltare", ambele finanţate prin redistribuiri în cadrul bugetului ministerului. Potrivit votului Parlamentului, bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul 2010 va fi de 14.590.490 mii lei, cu 34,19 la sută mai mare faţă de anul 2009.

×
Subiecte în articol: politic