x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Camera Deputaţilor: Udrea şi Ridzi, date pe mâna Parchetului

Camera Deputaţilor: Udrea şi Ridzi, date pe mâna Parchetului

de Monica Iordache Apostol    |    20 Oct 2009   •   00:00

Ministresele-vedetă ale PD-L, Monica Iacob Ridzi şi Elena Udrea, au fost împinse ieri de colegii lor deputaţi  în braţele procurorilor. Camera Deputaţilor a adoptat, cu majoritate de voturi, hotărârea de a cere Parchetului General începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, pentru delapidare, şi raportul Comisiei Udrea, care recomandă începerea urmăririi penale în cazul ministrului interimar al Turismului.
 
Primul înscris pe ordinea de zi a fost raportul Comisiei Udrea, a cărui dezbatere era programată la ora 11.30. Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a început însă cu ostilităţI între tabăra liberală şi Roberta Anastase. De la ora zece ar fi trebuit să aibă loc o şedinţă obişnuită pentru dezbaterea proiectelor de pe ordinea de zi, dar pentru că acestea au fost epuizate încă de luni seara, Anastase nu şi-a mai făcut apariţia în sala de plen, deşi trebuia să prezideze reuniunea. Liberalii au venit la ora zece şi după ce s-au plictisit aşteptându-şi preşedinta, care ar fi trebuit să anunţe oficial că şedinţa de suspendă până la ora 11.30, au făcut nişte pancarde pe care au scris "Aţi întârziat 60 minute". Deşi agramat, textul a fost  prezentat cu fală către camerele televiziunilor, iar deputaţii liberali şi-au făcut singuri poze cu el.

Venirea în sală a Robertei Anastase, scoasă din birou de faptul că televiziunile mediatizau protestul, a stârnit un  mini-conflict de uzură între ea şi deputaţii liberali.  Sub aceste auspicii a debutat şi dezbaterea asupra raportului Comisiei Udrea, al cărei deznodământ era ştiut: voturile PNL şi PSD vor face ca documentul, care recomandă începerea urmăririi penale pentru modul suspect în care au fost cheltuite fondurile ministerului Turismului, să fie adoptat de plen.
 

ANASTASE I-A TĂIAT MICROFONUL LUI UDREA

Elena Udrea s-a prezentat şi ea la ora 11 şi jumătate în sala de plen a Camerei Deputaţilor pentru a asista la votarea raportului. Deşi ministrul Turismului a putut vorbi pe tema raportului într-o şedinţă anterioară, când lungimea discursului său i-a enervat pe deputaţii PSD şi PNL atât de tare încât au părăsit sala, Udrea a mai ţinut o pledoarie în favoarea sa de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Ea a acuzat "camarila" lui Crin Antonescu şi Mircea Geoană că îi fabrică dosare politice şi a susţinut că toate acţiunile ei în fruntea ministerului Turismului au fost întemeiate. "Nu mă puteţi acuza că am adus sponsorizări la minister. Contractul cu BRD este o sponsorizare. Ministerul nu plăteşte nici un ban pentru acel clip. Afirm că sub conducerea mea turismul din România este foarte bine reprezentat", a declarat Udrea, acuzându-i pe predecesorii la guvernare că au distrus staţiunile balneare şi că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a cheltuit 5  milioane de euro la Târgul de turism de la Saragosa.

Temându-se să nu mai intre în clenci cu liberalii şi pesediştii, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a cronometrat la sânge vorbitorii, decisă să nu lase reprezentanţii grupurilor parlamentare să vorbească mai mult de 10 minute în total. Aşa se face că şi-a luat inima în dinţi şi a cenzurat-o pe Udrea. I-a făcut mai întâi observaţie că a depăşit timpul alocat şi, pentru că aceasta nu vroia să se oprească, i-a închis microfonul astfel încât Udrea a rămas cu "vă mulţumesc"-ul în vânt.
 

BăNICIOIU I-AR FACE MINISTERUL MODEI
 "Doamnă, sunteţi pe altă lume!", i-a replicat liberalul Eugen Nicolăescu ministrului Turismului, acuzând-o că are impresia că deţine monopolul adevărului. În ajutorul lui Udrea a sărit deputatul PDL Sulfina Barbu care i-a acuzat pe membrii comisiei de anchetă că au făcut un joc politic.

"Ancheta comisiei a fost o piesă de teatru cu deznodământ cunoscut. Membrii comisiei au folosit Parlamentul ca o trambulină politică. Au urmărit condamnarea unui ministru PDL pentru a-I ajuta pe candidaţii PNL şi PSD în campania electorală", a atacat Barbu. Fostul ministru a invocat iar ilegala înregistrare a discuţiei dintre membrii comisiei şi a lăudat-o pe Udrea pentru că "nu a plecat capul în faţa plutonului de atac".  

Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a ironizat-o însă pe Udrea spunând că pentru ea ar fi trebuit înfiinţat ministerul modei "pentru că ar fi ştiut foarte bine cât costă geanta Vuiton şi cât costă geanta Hermes". Bănicioiu rămăsese probabil marcat de poşeta galben aurie, imensă, pe care Udrea a afişat-o ieri la dezbaterea din Camera Deputaţilor. Fără alte dispute, raportul a fost votat cu 125 de voturi pentru, 98 împotrivă şi 4 abţineri. Udrea a aşteptat rezultatul votului aşezată într-o bancă din primul rând, unde a început pelerinajul deputaţilor PDL ca să sărute mâna.
URMĂRIRE PENALĂ ŞI CONTROL DE LA CURTEA DE CONTURI ŞI BNR
În raportul comisiei se cere conducerii Camerei Deputaţilor să solicite Parchetului General urmarirea penală pentru: instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzute de articolul 248 din Codul Penal, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzute de articolul 253, indice 1, din Codul Penal, săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, prevăzută de articolul 249 din Codul Penal.

De asemenea, raportul incriminează şi atitudinea ministrului Turismului în faţa comisiei, solicitând Camerei Deputaţilor să ceară urmărirea penală a ministrului Elena Udrea, care are şi calitatea de deputat, pentru încălcarea Legii răspunderii ministeriale. Aceeaşi solicitare de aprobare a sesizării Parchetului viează şi cercetarea faptelor care pot întâlni elementele constitutive ale infracţiunii de deturnare de fonduri şi al infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu ocazia derulării procedurii de achiziţie în cadrul programului "Paşte în Bucovina".

De asemenea, Curţii de Conturi îi este adresată solicitarea de verificare a oportunităţii şi legalităţii cheltuirii banilor publici cu privire la: campania de promovare "Romania, the land of choice", de la Paris din 5 iunie 2009, contractele de publicitate internaţională de pe Eurosport şi CNN, programul "Paşte în Bucovina", contractul pentru organizarea evenimentului "Lumina la malul mării", dar şi verificarea modului în care au fost cheltuiţi banii publici pentru concertul lui Goran Bregovic. Deputaţii au cerut şi Băncii Naţionale să cerceteze "legalitatea acordării rescadenţării şi stabilirii datei la care s-a luat decizia de  rescadenţare a creditului de la BRD Societe Generale a ministrului Turismului".


PNL A VRUT S-O COMBINE PE RIDZI CU ORBAN
După Udrea, i-a venit rândul şi fostului ministru Monica Iacob Ridzi să mai facă un pas către procurori. Deputaţii au supus la vot un proiect de hotărâre privind solicitarea începerii urmăririi penale în cazul acesteia pentru delapidare. Practic, în cazul MonicăI Iacob Ridzi, votul de ieri a reprezentat încheierea procedurii pe care Elena Udrea a parcurs-o pe jumătate.

Hotărârea de solicitare a începerii urmăririi penale se bazează pe un raport al comisiei Juridice, care, la rândul ei, a analizat raportul comisiei de anchetă a modului în care au fost cheltuiţii banii ministerului Tineretului pentru  evenimentele organizate cu ocazia Zilei Tineretului.

Cu vocea pierită, însărcinată şi slăbită, Monica Iacob Ridzi şi-a rugat colegii să nu legalizeze "abuzul" de a fi urmărită penal. Slabe şanse să-şi înduioşeze alţI colegi decât pe cei de la PD-L. Aceştia au anunţat că nu participă la vot, şi astfel, hotărârea a fost adoptată cu largul concurs la PNL şi PSD. Votul a fost secret, cu bile, iar rezultatul a arătat 156 de voturi pentru şi cinci împotrivă. Liberalii ar fi vrut că, în acelaşi timp, să fie dat şi votul de validare al lui Ludovic Orban ca vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în locul lui Bogdan Olteanu.

Combinaţia ar fi asigurat şi cvorumului pentru validarea lui Orban, PD-L refuzând să participe la validarea lui, iar pesediştii nefiind foarte interesaţI să-I netezească lui Orban intrarea în conducerea Camerei Deputaţilor. Stratagema n-a ţinut, iar liberalii n-au putut profita de aruncarea lui Ridzi în braţele procurorilor pentru a-l vota şi pe Orban.  Alegerea acestuia ca vicepreşedinte nu s-a mai putut face din lipsă de cvorum.
 

CURTEA DE CONTURI I-A DAT LUI RIDZI LOVITURA FINALĂ
Decizia de solicitare a începerii urmăririi penale, pentru delapidare, în cazul lui Ridzi, s-a bazat pe raportul comisiei speciale de anchetă, care şi-a desfăşurat lucrările în această vară. Concluziiile comisiei au fost confirmate şi de raportul Curţii de Conturi, care a ajuns ieri şi în posesia deputaţilor. Curtea de Conturi arată că MTS a alocat şi plătit în baza contractelor încheiate cu SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL de 2,2 ori mai mult, (mai  exact, cu 1.381.848,29 lei) decât au cheltuit cele două firme cu organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului, din Bucureşti, Costineşti şi în 39 de reşedinţe de judeţ. Curtea de Conturi a  mai decoperit totodată că " MTS a plătit de 3,4 ori mai mult pentru evenimentele de la Bucureşti (trupe artistice, ansambluri muzicale şi servicii artistice conexe) cu 447.537,2 lei mai mult decât cheltuielile efectuate de prestator". Raportul Comisiei Juridice în cazul Ridzi intră azi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.


ANASTASE A SALVAT TRIO-UL "FETELE LUI BĂSE"
Deputaţii puseseră ieri gând rău întreg trio-ului Udrea-Ridzi-Anastase, dar ultima dintre ele a reuşit să scape ca prin urechile acului.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dezbătut solicitarea PNL şi PSD a suspendare a participării Robertei Anastase la şedinţele Camerei Deputaţilor pentru 30 de zile, drept "pedeapsă" pentru că a lăsat-o pe Udrea să vorbească prea mult la prima încercare de dezbatere a raportului care îi cerea urmărirea penală, în şedinţa din 6 octombrie. Solicitarea a fost însă respinsă cu 14 voturi împotrivă şi 9 pentru, iar votul a fost secret.

 La începutul şedinţei, Anastase s-a justificat dând vina pe secretarii de şedinţă care nu au "atenţionat-o" pe 6 octombrie că udrea vorbeşte prea mult. Surse din comisie spun însă că solicitarea a fost întocmită prost şi că deputaţii coaliţiei PNL-PSD au hotărât s-o cruţe pe Anastase pentru a nu îl victimiza pe Traian Băsescu. "Pe Udrea i-am trimis-o la procurori, pe Ridzi i-am  trimis-o. S-o lăsăm pe Anastase că sare Băsescu cu mâna în beregata noastră şi face pe victima", comenta un deputat al noii majorităţI, la finalul şedinţei Comisiei Juridice.

×
Subiecte în articol: politic