x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Campanie între DNA şi Primărie

Campanie între DNA şi Primărie

de Andrei Ando    |    08 Mai 2008   •   00:00
Campanie între DNA şi Primărie

ARAD ● Primarul candidat Falcă, acuzat de luare de mită
La Arad, campania electorală pentru alegerile locale înseamnă deocamdată cenzură şi moleşeală. Printre candidaţii favoriţi se numără şi actualul primar, Gheorghe Falcă (PD-L), de al cărui nume se leagă o premieră pentru Arad: 34 de consilieri locali şi directori din primărie au fost citaţi de procurori pentru a fi audiaţi într-un dosar penal de corupţie.



ARAD ● Primarul candidat Falcă, acuzat de luare de mită
La Arad, campania electorală pentru alegerile locale înseamnă deocamdată cenzură şi moleşeală. Printre candidaţii favoriţi se numără şi actualul primar, Gheorghe Falcă (PD-L), de al cărui nume se leagă o premieră pentru Arad: 34 de consilieri locali şi directori din primărie au fost citaţi de procurori pentru a fi audiaţi într-un dosar penal de corupţie.


Campania electorală a început moale în municipiul Arad. Deşi numărul candidaţilor pentru funcţia de primar este mare (11), rămîne mult sub cel din anul 2004. Favoriţii acestor alegeri sînt primarul în exerciţiu, Gheorghe Falcă (PD-L), Dorel Popa (Partidul Conservator), Tiberiu Dekany (PNL). De altfel, cei trei sînt cei mai prezenţi în presa locală, bugetele de publicitate alocate numai apariţiilor din presa scrisă depăşind, la fiecare dintre aceştia, două miliarde de lei. Cel mai cheltuitor este primarul Gheorghe Falcă. Şi publicitatea primăriei a fost dirijată către ziarul cu cel mai mare tiraj din judeţ, ca un gest de susţinere, iar echipa de campanie a lui Falcă a obţinut în contractele încheiate cu candidaţii la primărie o clauză potrivit căreia publicaţia respectivă nu acceptă machetele cu atacuri la persoană. Noţiunea aceasta este însă foarte largă şi a condus la o situaţie grotescă: numele lui Falcă a fost scos din macheta unui contracandidat al său, prin care acesta le reamintea arădenilor că primarul este trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi are în lucru cîteva dosare la DNA! Astfel, titlul machetei – "Gata cu Falcă! Aradului îi trebuie un alt primar!" – a fost modificat noaptea în "Aradului îi trebuie un alt primar!" şi nicăieri în text nu apărea numele lui Gheorghe Falcă, lăsîndu-se la latitudinea cititorului să ghicească (sau nu...) despre cine este vorba. În plus, de mai bine de un an şi jumătate, la postul local de televiziune Info TV, despre care se spune că este controlat total de primar, cei mai importanţi critici ai lui Gheorghe Falcă nu au putut apărea. Este vorba despre consilierii locali Rodica Borza şi Edeleni Coloman (cel din urmă candidat şi el la primărie, din partea PNG). Rectorul universităţii de stat din Arad, prof. univ. dr Lizica Mihuţ, a dezvăluit public faptul că taxa pretinsă de conducerea televiziunii (pe care a numit-o "Falcă TV") de la unii invitaţi, pentru o emisiune de o oră, este de 1.500 de euro.  


PROMISIUNI NEONORATE.
Înainte de a fi ales, în 2004, primarul în exerciţiu, Gheorghe Falcă, a făcut două promisiuni importante de care s-a dezis imediat după alegeri: prima a fost legată de persoana lui Cristian Moisescu, important lider neoprotestant, fost primar al Aradului, persoană foarte populară în urbe. Falcă s-a plimbat pe o bicicletă tandem cu Moisescu, promiţînd că acesta va deveni viceprimarul său şi vor conduce Aradul împreună. Ceea ce însă nu s-a mai întîmplat, fiindcă primarul, odată văzut ales, s-a distanţat de Moisescu. Drept urmare, cu cîteva zile în urmă, chiar la debutul campaniei electorale, Cristian Moisescu a publicat în presa locală o scrisoare în care demască tarele de caracter ale lui Gheorghe Falcă şi îi îndeamnă pe arădeni să nu îl mai voteze. A doua promisiune neonorată de primar se referă la acordarea intrării gratuite nonstop la ştrand. "A fost o promisiune nerealistă, de care eu nu am ştiut, o greşeală a stafului meu de campanie. Evident, eu nu am făcut o astfel de promisiune", a spus Gheorghe Falcă într-o emisiune a postului local Info TV. După alegeri, biletele la ştrand nu numai că nu au fost abandonate, ci s-au scumpit, iar programul bazei de agrement (principala de acest gen din vestul ţării) a fost limitat. Acest lucru a atras furia comercianţilor de la ştrand, dintre care mulţi s-au întors împotriva lui Falcă. Chiar în aceste zile, unul dintre ei a afişat un mash enorm pe care descria faptele primarului şi extrase din rechizitoriu DNA în ancheta penală a lui Gheorghe Falcă. Mai mulţi procurori şi poliţişti au făcut presiuni pentru îndepărtarea mashului, iar în cele din urmă Biroul Electoral Municipal a dispus demontarea sa. Omul de afaceri Leontin Aslău a făcut însă apel la Biroul Electoral Central.


MAI ZGÎRCIŢI CU VORBELE. Cît priveşte campania electorală din anul acesta, lipsesc, deocamdată, promisiunile. Gheorghe Falcă le cere arădenilor "Să construim", Tiberiu Dekany vorbeşte despre un Arad fără politicieni corupţi, Edeleni Coloman atinge coarda sensibilă a electoratului declarîndu-se afectat de problemele care creează dificultăţi oamenilor: parcarea, mizeria, scumpetea. Doar candidatul Partidului Conservator, Dorel Popa, a ieşit – dincolo de sloganul "Mă întorc la primărie" – cu propuneri concrete: reducerea cheltuielilor de întreţinere cu 30%-40%, acordarea a cinci milioane de euro pentru spitalele din Arad, transformarea Aradului într-un oraş al florilor şi parcurilor, reabilitarea cartierelor dinspre străzile laterale spre centrul oraşului.  


Calcule încurcate

Contracandidaţii primarului în exerciţiu, Gheorghe Falcă, nu au o sarcină uşoară, avînd în vedere că acesta a demarat cîteva proiecte importante pentru oraş: asfaltarea principalelor căi de rulare şi canalizare în trei cartiere. Falcă a mizat pe faptul că va cîştiga alegerile încă din primul tur, dar calculele sale au fost încurcate, pe de o parte, de procesul penal în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu (în premieră în istoria Aradului, în mandatul său un număr de 34 de consilieri locali şi directori din primărie au fost citaţi de procurori pentru a fi audiaţi într-un dosar penal de corupţie), pe de altă parte, de retrogradarea echipei de fotbal UTA, despre care suporterii şi patronul clubului, Nicolae Bara, spun că a fost insuficient susţinută de primărie. Pe internet circulă chiar şi un mesaj al fanilor "alb-roşii": "Ghiţă Falcă şi PD au băgat pe UTA-n B".

×
Subiecte în articol: politic gheorghe arad falcă primar