x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Capitala Belgiei, plină de români

Capitala Belgiei, plină de români

de Oana Stancu Zamfir    |    16 Iul 2008   •   00:00
Capitala Belgiei, plină de români
VIZITĂ  ●  O seară la bruxelles printre conaţionali
Luni seară în Bruxelles: Sorin Oprescu la o terasă, ministrul Dacian Cioloş îl salută în trecere, la restaurantul vecin, Elena Băsescu şi tinerii PD-L veniţi să-şi ţină aici şedinţa Colegiului Director. De jur împrejur, conaţionali activi la cerşit.

Oraş funcţionăresc, Bruxellesul a căpătat accente turistice odată cu venirea românilor, obişnuiţi ai altor capitale: cu plodul la subraţ cerşind pe la mese, cu acordeonul invitînd la dans, cu cîinele leşinat de foame stimulînd milostivenia. Pe toţi pe care îi întrebi sînt din Bihor. S-au adus unii pe alţii, descoperind pe harta Europei şi altă destinaţie decît Spania, Italia sau Franţa. "Să-i vedeţi pe locuitorii Bruxellesului ce expresie au avut cînd a fost blocată prima dată o intersecţie de cîţiva dansatori spontani, dotaţi cu pălăria folosită pe post de cutie a milei", povesteşte zîmbind un român care lucrează la Comisia Europeană. Poliţia îi tolerează, pentru că spălatul parbrizelor nu este o infracţiune. Neajutoraţi, au încercat să le confişte sticlele cu apă şi detergent. De atunci, ghivecele cu flori din decorul stradal sau tufişurile sînt folosite pentru a ascunde "obiectul muncii" cîtă vreme la semafor e verde.

Pe străduţele înguste ale centrului vechi, cu restaurante din care răzbate izbitor mirosul scoicilor, apar prietenoşi pe la mese. Recunosc că iau doar 500 de euro pe lună, deşi suma ar reprezenta de fapt cîştigul săptămînal. Nu sînt obişnuiţi să întîlnească prea mulţi români, totuşi, luni seară au dat cîteva rateuri: la o masă, un grup de români în frunte cu primarul Sorin Oprescu, venit la o întîlnire cu edilul Bruxellesului. La alt restaurant, un grup şi mai mare: peste 50 de tineri democrat-liberali, în frunte cu fiica preşedintelui, Elena Băsescu, aduşi de liderul lor, europarlamentarul Monica Iacob Ridzi, pentru a afla cum funcţionează instituţiile europene. La un alt restaurant, primari PSD din Ardeal veniţi în acelaşi scop cu europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu. Cu treburi oficiale pe zona agriculturii, ministrul Dacian Cioloş iese şi el de la cină. Perimetru mic, de cîţiva zeci de metri, aşa că un ceas mai tîrziu se intersectează din nou cu toţii, la plimbarea de după cină, în Grand Place. Doar ei. Conaţionalii au plecat la culcare, pentru că turişti nu prea mai sînt.

ULTIMA ORĂ. Printr-o rezoluţie, juniorii PD-L au decis ieri să ceară totodată instituţiilor europene să ţină cont de priorităţile tinerilor din România şi au propus o serie de măsuri care ar trebui adoptate în domeniul educaţiei, angajării şi afacerilor sociale, sport şi cultură. Una din solicitările tinerilor PD-L către Comisia Europeană, cuprinse în  rezoluţia adoptată de Colegiul Director, este să sprijine financiar statele membre să asigure elevilor posibilitatea de a studia gratuit o a treia limbă străină, dar şi ca tinerii să aibă acces gratuit în teatre, muzee şi alte instituţii culturale.

×
Subiecte în articol: politic