x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Casele politicienilor. Din tihnite reşedinţe de lux în case de vacanţă la huzur

Casele politicienilor. Din tihnite reşedinţe de lux în case de vacanţă la huzur

de Monica Stoica    |    22 Mai 2018   •   08:05
Casele politicienilor. Din tihnite reşedinţe de lux în case de vacanţă la huzur

Nu se poate spune despre demnitarii români că au ajuns să trăiască la bojdeuci şi coşmelii. Mulţi dintre parlamentari şi miniştri trăiesc în case mari şi luxoase. Putem să le zicem palate sau de-a dreptul condominii, întrucât coproprietari sunt şi consorţii. Am scotocit în declaraţiile de avere ale politicienilor să elucidăm cine are apartamente mai mari de 100 mp şi case mai mari de 200 mp. Unii, foarte zeloşi, şi-au trecut în declaraţii inclusiv spaţiul ocupat de garaj. E cazul fostului preşedinte Traian Băsescu, actual senator PMP. Alţii au suferit îndelung opropriul public tot din cauza suitei de case pe care le deţin, în această categorie încadrându-se actualul preşedinte, Klaus Werner Iohannis.

Dacă începem analiza cu primul om în stat, aflăm că Iohannis are la Sibiu un apartament de 253 mp, dar şi o casă care măsoară 377 mp. Traian Băsescu deţine un apartament în Bucureşti de 250 de mp, celebrul apartament din strada Mihăileanu. Totuşi, nimeni nu pare s-o întreacă pe vicepremierul Ana Birchall în materie de proprietăţi. Aceasta are un apartament în Bucureşti de 304 mp, o casă de vacanţă la Dorna Arini de 240 mp, o casă de locuit în Statele Unite la New Haven, dar şi un apartament la New York de 180 mp. Totuşi, majoritatea politicienilor se revendică de la tradiţionala casă pe pământ, deşi să nu ne închipuim că sunt construcţiile străvechi de chirpici, ci locuinţe deloc umile, de sute de metri pătrăţi. De pildă, senatorul PSD Niculae Bădălău are casă de 441 mp la Ogrezeni, dar şi o casă de vacanţă de 863 mp la Bolintin Vale, pe când colegul său de partid şi Senat Emanoil Savin are două case, una de 259 mp, alta de 822 mp. Liberalii nu se desfăşoară nici ei în spaţii umile, căci senatorul Cornel Popa de la PNL îşi are căminul în Oradea pe 600 de mp. Şeful Senatului, Călin-Popescu Tăriceanu, e tot în breasla politicienilor case mari. Are 5 apartamente în Bucureşti care depăseşc fiecare 100 de mp, unul în Năvodari, de 136 mp, dar şi o casă de vacanţă în satul Clifoceni de 455 mp. Apartamente care depăşesc dimensiunile obişnuite au, de pildă, deputatul PSD Andreea Cosma, cu un imobil de 201 mp, dar şi deputatul liberal Cătălin Predoiu. Acesta are două apartamente în Bucureşti, de 215 şi 150 mp.

Imobilele nu mai sunt în trend

Totuşi, la fel ca senatorii, deputaţii preferă casele trainice în locul apartamentelor bunăoară înghesuite. Deputatul PNL Viorica Cherecheş are în Baia Mare trei case, care măsoară 373, 838 şi 218 de mp, Robert Ionatan Sighiartău ocupă o clădire în Bistriţa de 465 mp, iar Ion Ştefan are la Vrancea un „serai” de 910 mp. Liberalii Lucian Ovidiu Heiuş, George Ionescu, Dumitru Mihăilescu şi Dan Vîlceanu deţin câte două case ce trec de 200 mp. Totodată, deputaţii social – democraţi se lăfâie în spaţii mari. Aurel Căciulă are casă la Huşi de 567 mp, Gheorghe Iulian Iancu stă la Mediaş în 657 mp, Ion Mocioalcă huzureşte în 719 mp, în comuna Marga din Caraş Severin, în timp ce deputatul Nicu Niţă pare că în timpul liber nu se hotărăşte dacă îi place mai mult la mare sau la munte. Acesta are o casă de vacanţă de 327 mp la Eforie Nord şi alta la Predeal, de 350 mp, deşi nici în Brăila nu duce lipsă de spaţiu întrucât are două case, una de 256 mp, alta de 882 mp. S-ar zice că membrii USR sunt prea tineri să se gândească la case şi menaj, însă printre ei se strecoară câţiva parlamentari care au proprietăţi vizibile de la stradă. Senatorul Vlad Alexandrescu are o casă în Bucureşti de 358 mp, în timp ce deputatul Nicolae – Daniel Popescu şi-a construit deja o casă de vacanţă de 500 mp în Câmpulung Moldovenesc.

Vasile Blaga, are un apartament cu o istorie aparte, cel din Aleea Modrogani, vizavi de sediul PNL. Măsoară 209 mp şi a fost cumpărat de la UDMR-istul Verestoy Attila. Blocul în care se află apartamentul a fost construit de o firmă a lui Şerban Patriciu, fratele lui Dinu Patriciu. Adriean Videanu, fost primar al capitalei şi fost ministru al Economiei, şi-a construit un palat de mare „latifundiar” la Snagov, judeţul Ilfov, care avea o suprafaţă de „numai” 1.350 mp.

Cine are cea mai mare casă?

senatorul PSD Niculae Bădălău – casă la Bolintin Vale: 863 mp

deputatul PNL Viorica Cherecheş – casă în Baia Mare: 838 mp.

senatorul PSD Emanoil Savin - casă la Buşteni: 822 mp.

deputatul PSD Ion Mocioalcă - casă în Marga (jud. Caraş-Severin): 719 mp.

deputatul PSD Rovana Plumb - casă în Pantelimon: 671 mp

×
Subiecte în articol: casele politicienilor