x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine sunt conducătorii care au merite în intrarea în NATO

Cine sunt conducătorii care au merite în intrarea în NATO

31 Mar 2014   •   21:09
Cine sunt conducătorii care au merite în intrarea în NATO
Sursa foto: Karina Knapek
Ponta spune că Băsescu nu are nicio legătură cu aderarea României la alianţă
Luni, la Cotroceni a avut loc o ceremonie prilejuită de împlinirea a 10 ani de la aderarea României la NATO. N-au participat la această ceremonie premierul Victor Ponta, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Primul-ministru a declarat că nu ştie dacă a primit vreo invitaţie de la Cotroceni, Valeriu Zgonea a invocat o şedinţă care a ţinut mai mult decât anticipa, iar Tăriceanu a spus că regretă faptul că nu a putut participa la această întâlnire dar avea programul stabilit de mai mult timp. Au participat în schimb foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu.

“El e cu petrecerile după”

Premierul Victor Ponta a declarat luni că împlinirea a zece ani de la aderarea României la NATO ar trebui să fie sărbătorită de cei care au avut un merit ­ foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, precum şi fostul premier Adrian Năstase.
Potrivit lui Ponta, preşedintele Traian Băsescu nu a avut nicio legătură cu aderarea României la NATO, chiar dacă sărbătoreşte acest eveniment cu “petreceri şi şampanie”.
“Toată lumea aniversează 10 ani de la intrarea în NATO. Eu cred că ar trebui să aniverseze cei care au un merit în intrarea noastră în NATO ­ preşedintele Constantinescu, preşedintele Iliescu, primul-ministru Adrian Năstase. Ei sunt cei care ne-au adus în NATO ca să tragă o petrecere astăzi preşedintele Băsescu, care nu a avut nicio legătură cu NATO. El e cu petrecerile de după. Slavă Domnului că cei care au condus România după ’97-’98 până în 2003 au reuşit să ia această decizie fundamentală pentru România! Acum, când sărbătorim 10 ani de NATO, să nu uităm totuşi cine ne-a adus în NATO, că s-ar putea să credem că cei care dau astăzi cu şampania sunt cei care ne-au adus. Nu putem decât să le mulţumim celor care au avut atunci această viziune corectă”, a afirmat Ponta în şedinţa Biroului Permanent al PSD.

Invitaţie la şedinţa solemnă

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat luni că, deşi a primit invitaţia de a participa la ceremonia de la Palatul Cotroceni şi îşi confirmase participarea, nu a putut onora invitaţia întrucât şedinţa de luni a Biroului Permanent al PSD a fost “mai lungă decât ar fi trebuit”.
Zgonea a afirmat că premierul Victor Ponta nu ar fi primit această invitaţie din partea şefului statului.
El a adăugat că îl va contacta pe preşedintele Traian Băsescu pentru a-i explica motivele neparticipării sale la ceremonie, dar şi pentru a-l invita să susţină un discurs în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului de astăzi.

“Stat cu greutate strategică”

La ceremonia de la Cotroceni, Traian Băsescu a afirmat că, la zece ani de la aderarea României la NATO, ţara noastră are profilul unui “stat deplin integrat, apt să îşi îndeplinească toate angajamentele asumate, cu o greutate strategică relevantă şi o activitate ce îl face un aliat serios, angajat şi responsabil”.
“Afirmăm cu deplină convingere că România a reuşit să valorifice, într-un mod eficient, dobândirea acestui statut de membru NATO. La un deceniu de la aderare, profilul României în cadrul NATO este al unui stat deplin integrat, apt să îşi îndeplinească toate angajamentele asumate, cu o greutate strategică relevantă şi o activitate ce îl face un aliat serios, angajat şi responsabil”, a declarat şeful statului la ceremonia aniversării a zece ani de la aderarea României la NATO, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

×