x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciolacu, despre certificatul verde: E un pic cam târziu

Ciolacu, despre certificatul verde: E un pic cam târziu

05 Ian 2022   •   08:02
Ciolacu, despre certificatul verde: E un pic cam târziu
Sursa foto: Lucian Alecu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune, despre certificatul verde, că i se pare „un pic cam târziu să vii cu măsuri printr-un act legislativ”.

Întrebat, marți seara, dacă sunt disensiuni în coaliție pe marginea certificatului verde, Marcel Ciolacu a vorbit despre abordările ministrului Rafila: „domnul ministru Rafila a venit cu o nouă abordare, una științifică și nu o abordare dură. Dacă nu încercăm să recâștigăm credibilitatea românilor în această problemă nu vom reuși să depășim această pandemie. Cu toții ne-am săturat de această pandemie”.

În continuare, liderul PSD spune, la Antena 3, că va trebui să ne învățăm să trăim cu virusul.

„Nu știu cât timp va dura, nu sunt specialist. A venit (Rafila - n.r.) cu o propunere legislativă fundamentată științific: în momentul în care se mărește rata, ca să încercăm să stopăm presiunea pe zona sanitară, mai ales pe zona ATI. Nu s-a ajuns la forma cea mai cea mai bună, au existat și discuții cât este de constituțional sau neconstituțional, cât mai este de eficient sau neeficient. Anumite măsuri, în schimb, trebuie luate”, declară Ciolacu, referindu-se la posibile limitări ale numărului de persoane în transportul în comun.

În ce privește certificatul verde, Ciolacu afirmă: „nu s-a mers cu un proiect de lege pentru că nu erau lucruri majore să diferențieze ordonanța de urgență care este în vigoare. Dar eu nu cred în certificatul verde ca un singur instrument, nu cred că neapărat trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze sau nu. Legea care este în Parlament - propusă de către Partidul Național Liberal - prevedea un singur articol: obligativitatea vaccinării medicilor. Noi nu am fost de acord”.

Întrebat dacă e adevărat că ministrul Rafila este supus presiunii, Ciolacu răspunde că „dacă își doresc din nou (PNL - n.r.) o coaliție cum au avut cu USR, eu le urez succes”: „nu am ajuns la un consens în ceea ce privește certificatul verde cu alte măsuri decât sunt cele prinse în ordonanța de urgență. Categoric nici cu varianta PNL de a obligat medicii să se vaccineze nu am fost de acord”.

În plus, președintele PSD a menționat că se deschid 100 de paturi la Balș și este nevoie de centre de intervenție în perioada incipientă, fiindcă până acum de aici a venit mortalitatea: „oamenii ajungeau la spital după 5 - 6 zile de boală, în formă critică”.

„Eu nu sunt adeptul vaccinării obligatorii și toate minciunile pe care au escaladat anumite partide mai mici s-au dovedit fără fundament. (...) PSD nu se cramponează de această guvernare, nu voi intra cu colegii mei într-o astfel de abordare”, mai spune Ciolacu, menționând că, în schimb, are „o relaționare corectă” cu prim-ministrul Ciucă.

Întrebat, concret, dacă există „un jar aprins în coaliție”, Ciolacu a spus că nu crede că în acest moment „ne permitem să ducem coaliția spre un joc politic și să încercăm iarăși să măsurăm partidele după sondaje și după anumite șmecherii. Eu nu intru în acest joc”.

Chestionat dacă certificatul verde va intra până la urmă în vigoare sau nu, Ciolacu a spus că i se pare „un pic cam târziu să vii cu măsuri printr-un act legislativ”.

În ce privește un eventual lockdown, Ciolacu afirmă că nu crede cp se va întâmpla.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu