x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciolacu, primit de premierul bavarez

Ciolacu, primit de premierul bavarez

de Redacția Jurnalul    |    18 Iun 2024   •   14:15
Ciolacu, primit de premierul bavarez
Sursa foto: Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit marți de către prim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Söder. Evenimentul a avut loc la sediul Cancelariei de Stat Bavareze. După ceremonie vor fi o întrevedere tête-à-tête a celor doi lideri și o ședință comună de guvern România-Bavaria.

Premierul Marcel Cioacu se află, începând de luni, într-o vizită oficială de două zile în Landul Bavaria, Germania. Vizita marchează împlinirea a 25 de ani de relaţii bilaterale româno-bavareze.

Cele două guverne, român și bavarez, vor avea o ședință comună în care vor trece în revistă elementele reprezentative în relațiile bilaterale, vor discuta despre viitorul statelor candidate la aderarea la Uniunea Europeană din Balcanii de Vest, Ucraina și Republica Moldova și Strategia UE pentru Regiunea Dunării, despre situația de securitate în Europa, cu accent pe situația din Ucraina și măsurile care au fost luate pentru sprijinirea țării vecine. Agenda de discuții cuprinde și alte subiecte, precum cooperarea în domeniul securității, fenomenul migrației, Spațiul Schengen, educație și cercetare. Totodată, cele două delegații guvernamentale vor semna un memorandum pe tema antreprenoriatului, IMMurilor și Start-Up-urilor.

În cadrul vizitei oficiale, premierul român este însoțit de ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, de ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, de ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, și de ministrul muncii și solidarității sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor și partener comercial pentru România, cu un volum de schimburi comerciale de cca. 8,37 miliarde EUR (pe locul II se situează Landul BadenWürttemberg cu 8,22 mld. EUR, iar pe locul III Landul Renania de Nord-Westfalia cu 7,39 mld. EUR), acestea vizând în principal domeniile construcțiilor de mașini, piese și componente din industria auto, IT. Peste 1.000 de întreprinderi din Bavaria contribuie la schimburile economice cu România.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu bavaria