x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş, aprobat în unanimitate de comisia de audiere

Cioloş, aprobat în unanimitate de comisia de audiere

de Irina Cristea    |    15 Ian 2010   •   00:00
Cioloş, aprobat în unanimitate de comisia de audiere
Sursa foto: Yves Herman /Reuters
Comisia care l-a audiat astăzi pe Dacian Cioloş a decis, în unanimitate, să-i acorde românului avizul pozitiv pentru a deveni comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, preşedintele acestei comisii, italianul Paolo di Castro.

"A fost exact cum m-am aşteptat. Dacian a fost extrem de bun, s-a descurcat excelent la toate întrebările care i-au fost adresate. La final, în unanimitate, toate cele şapte grupuri politice din comisie au spus "Da!". Puţini comisari primesc atâta susţinere din partea comisiei care îi audiază. Ne bucurăm foarte mult că vom avea un comisar european atât de bine pregătit. Nu va avea probleme nici la votul în plen. L-am felicitat, a făcut o treabă excelentă şi toată lumea a fost încântată să îl susţină. A fost foarte bun. Sunt foarte satisfăcut, mai ales că ştim că acest comisar va lucra foarte bine cu Parlamentul European. Puteţi spune că eu, Paolo de Castro, un foarte bun prieten al României, sunt fericit că azi Romania a făcut o treabă excepţională pentru Europa", ne-a declarat europarlamentarul socialist.

UPDATE.
Dacian Cioloş a declarat, astăzi, în discursul introductiv la audierea în Comisia de agricultură a PE, că Politica Agricolă Comună (PAC) trebuie să fie finanţată conform importanţei sale şi că vede trei componente principale ale acestei politici: plăţile directe, mecanismele de regularizare şi politica de dezvoltare rurală.

"Principala prioritate, în cazul în care voi deveni comisar european, va fi definirea perspectivelor PAC după 2013", a declarat Cioloş, adăugând că este vorba despre un proces care va trebui să ţină cont de faptul că agricultorii europeni vor predictibilitate şi stabilitate, consumatorii doresc alimente sănătoase, iar contribuabilii vor să ştie că banii lor sunt folosiţi corect.

Cioloş a adăugat că PAC trebuie să fie finanţată conform importanţei sale. El a spus că, în viziunea sa, sunt trei componente esenţiale ale PAC: plăţile directe, mecanismele de regularizare şi politica de dezvoltare rurală.

Referitor la plăţile directe, Cioloş a spus că "acestea şi-au dovedit viabilitatea şi au un rol esenţial în stabilitatea agricultorilor".

"Mecanismele de regularizare a pieţelor trebuie să asigure atingerea obiectivelor PAC, dar să şi răspundă la fluctuaţiile mari de preţuri. Mă refer la volatilitatea preţurilor. Nu cred că reluarea vechilor mecanisme de reglare a pieţei este o soluţie pentru viitor", a mai spus Cioloş, citat de Mediafax. El a adăugat că "politica de dezvoltare rurală va trebui să contribuie la modernizarea şi evoluţia în continuare a exploataţiilor rurale".

"Politica de dezvoltare rurală trebuie să pună mai bine în valoare diversitatea agriculturii europene", a spus Cioloş.

Am fost ministru al Agriculturii într-o perioadă grea, am cerut şi aplicat rigoare în măsuri

Tot în deschiderea audierilor, Dacian Cioloş, a declarat că provine dintr-o ţară care a trecut prin colectivizare, printr-o revoluţie dificilă, printr-o perioadă de tranziţie, dar şi că a fost ministru al Agriculturii într-o perioadă dificilă.
"Eu am crescut sub semnul apropierii de UE", a spus Cioloş într-o scurtă autoprezentare. "Interesul meu pentru construcţia europeană s-a dezvoltat în strânsă legătură cu interesul pentru agricultură", a spus el, adăugând că a lucrat în acest domeniu atât în ţara sa, cât şi în străinătate.

El le-a mai spus eurodeputaţilor că a fost ministrul Agriculturii într-o perioadă dificilă, dar în care "a cerut şi aplicat rigoare în toate măsurile". "Nimeni nu poate cere agricultura dintr-un birou, ci numai prin măsuri reale", a spus el, adăugând că a avut ocazia să îşi exercite direct profesia în ferme.

Micile exploatări trebuie orientate către satisfacerea nevoilor pieţei locale

Un eurodeputat ungar l-a întrebat pe Cioloş cum va ajuta micile exploataţii din statele foste comuniste, unde acestea riscă să dispară. "Micile expoloataţii nu sunt o specificitate a noilor state membre. În Est, specificitatea este că avem în continuare nevoie de o politică structurală de modernizare", a răspuns Cioloş. Dacian Cioloş a spus că modernizarea se poate face prin intermediul fondurilor ce pot fi accesate prin pilonul doi, privind politica de dezvoltare rurală.

"Dar trebuie să şi putem să dezvoltăm oportunităţi legate de pieţele locale. Ele nu trebuie să fie orientate spre export, ci spre nevoile locale", a spus Cioloş. "În ţara mea, există o cerere mare de produse naţionale şi cred că micile exploatări se pot orienta către satisfacerea acestor cereri. (...) Piaţa locală este o soluţie", a apreciat Cioloş.

John Stuart Agnew: "Banii au fost irosiţi pe România în 2002"

Eurodeputatul britanic John Stuart Agnew l-a întrebat pe Cioloş dacă este pregătit ca banii nefolosiţi de România să fie daţi fermierilor britanici pentru a reglementa problema cofrajelor de ouă, care afectează crescătorii de pui din Marea Britanie. În acest context, eurodeputatul a spus că "banii au fost irosiţi pe România în 2002".

"În 2002, România nu era stat membru UE. Nu ştiu ce fel de fonduri sau la ce instrumente de politică vă referiţi în afară de fondurile SAPARD, care au fost folosite în mod special pentru investiţii", a replicat Cioloş. Agnew a precizat că se referă la faptul că, din cauza reglementărilor europene, statele membre vor ajunge să cumpere ouă din Ucraina, în timp ce producţia statelor membre va avea de suferit, fiind interzise.

"Cred că vă referiţi la reglementările privind cutiile în care sunt crescuţi puii", a răspuns Cioloş. El a amintit că reglementările respective sunt "o chestiune legată de bunăstarea animalelor" şi presupun o serie de investiţii. "Aplicarea acestor norme a fost anunţată de câţiva ani. A existat şi există în continuare o perioadă de tranziţie. Există şi în Marea Britanie, dar şi în România posibilităţi de susţinere a unor investiţii", a mai spus el.


Reacţii
Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului Popularilor Europeni (PPE):
"A fost excelent. Dacian Cioloş este un român care va reprezenta foarte bine România în Comisia Europeană. Este unul dintre puţinii candidaţi cu răspunsuri foarte directe şi se vede clar că este stăpân pe domeniu. A dat atât răspunsuri tehnice, cât şi politice şi diplomatice foarte bune. Să ţinem cont de faptul că agricultura este un domeniu foarte controversat, există o diversitate extrem de mare atât în situaţia pe teren, cât şi în opiniile statelor membre. Dar el a reuşit să dea nişte răspunsuri foarte echilibrate care să mulţumească pe toată lumea şi să se prevadă în viitor o cooperare foarte bună între Comisia Europeană şi Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European pentru o nouă Politică Agricolă Comună care să fie mulţumitoare pentru toată lumea. Toată lumea este foarte mulţumită.

Vă spun sincer, nu că sunt român, dar până la urmă nici o întrebare nu mi s-a părut dificilă, pentru că a ştiut răspunsurile la toate. Ca o glumă, la un moment dat a devenit plictisitor. Am luat parte la aproape jumătate dintre audieri şi o spun sincer că de departe al nostru este cel mai bun candidat.
Dacian Cioloş merită să facem front comun în jurul său, pentru că este un reprezentant al României excelent.
La ora 13:00 este şedinţa coordonatorilor care vor elabora scrisoarea către preşedintele Parlamentului European. Nu cred că va fi vreo emoţie."


Vasilica Viorica Dăncilă, membru al Comisiei pentru Agricultură şi al grupului socialist din Parlamentul European:

"Dacian Ciloloş a fost singurul candidat care şi-a încheiat audierea în aplauzele asistenţei. Au fost prezenţi în sală şi mulţi europarlamentari români, chiar dacă nu făceau parte din comisia de audiere. Acest lucru arată că, indiferent de ideologie, există puncte comune care ne solidarizează. Nu cred că Dacian Cioloş i-a putut convinge chiar pe toţi cei de faţă, dar a demonstrat că este un profesionist care cunoaşte foarte bine şi intrumentele europene, şi diferitele probleme din diferitele state membre. Nu există soluţii comune pentru toate ţările, care să le convină în aceeaşi măsură tuturor, dar el a demonstrat că este un bun mediator, care va găsi soluţii şi pentru membri "noi", şi pentru membrii cu vechime ai UE.
După cum am simţit eu pulsul sălii, sunt sigură că nu vor fi probleme şi că va obţine avizul pozitiv. Ne-a făcut să ne simţim mândri că suntem români şi că avem un candidat atât de bine pregătit."


Alyn Smith (Partidul Naţional Scoţian, membru al grupului ecologist din Parlamentul European):
"Aşa cum ne aşteptam, comisarul desemnat a avut o prestaţie echilibrată şi elegantă, confirmând că stăpâneşte foarte bine subiectele în discuţie. Fără urmă de îndoială, el va reprezenta interesele fermierilor în cadrul Colegiului Comisarilor şi o va face deschis şi cu hotărâre"

×
Subiecte în articol: politic