x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corlăţean: Avionul în care se afla Rogozin a trecut fraudulos prin spaţiul aerian românesc

Corlăţean: Avionul în care se afla Rogozin a trecut fraudulos prin spaţiul aerian românesc

de Agerpres    |    12 Mai 2014   •   21:16
Corlăţean: Avionul în care se afla Rogozin a trecut fraudulos prin spaţiul aerian românesc

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a afirmat luni că avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin a trecut în mod fraudulos prin spaţiul aerian românesc.

Potrivit ministrului de Externe, cursa cu care se deplasa Dmitri Rogozin spre Chişinău era una privată şi nu a primit acceptul de a traversa spaţiul aerian al României.

"Cursa respectivă care era o cursă privată, chiar dacă având o delegaţie oficială, având un caracter special, a trecut în mod fraudulos prin spaţiul aerian, probabil şi bulgar, şi românesc cu o perioadă scurtă de tranzit în spaţiul aerian românesc având aprobarea pentru deplasare aprobată de Eurocontrol, în mod fraudulos pentru că întrebările puse atât de bulgari, cât şi de autorităţile competente româneşti - ROMATSA şi Autoritatea Aeronautică - s-au dat răspunsuri evazive, a existat o întrerupere a comunicării şi chiar o minciună cel puţin în momentul în care s-a spus în mod explicit că nu ar fi pe lista de pasageri", a spus Corlăţean la Digi 24.

El a arătat că în momentul în care a existat confirmarea clară a listei de pasageri pe care se afla şi Dmitri Rogozin, fapt demonstrat şi de prezenţa vicepremierului rus la Chişinău, autorităţile competente româneşti au refuzat dreptul de tranzit al aeronavei respective dinspre R. Moldova.

Ministrul Corlăţean a susţinut că s-a folosit în mod fraudulos un truc, obţinându-se dreptul de tranzit de la Eurocontrol pentru aşa-zisa cursă privată, el subliniind că în România nu a existat certitudinea listei de pasageri, motivând că pilotul a refuzat să dea răspunsuri în legătură cu această listă.

Corlăţean a spus că măsura luată în cazul cursei respective a fost una firească şi că aceasta a corespuns regimului de sancţiuni adoptat de UE.

El a arătat că la propunerea sa Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene a condamnat luni, în concluziile adoptate privind situaţia din Ucraina, declaraţii şi vizite de tipul celor făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

"Profilul vicepremierului rus este unul cunoscut, ştim ce a făcut şi înainte de a intra în cariera diplomatică şi după aceea cea politică, dar în egală măsură trebuie spus că a depăşit o linie roşie, a depăşit fiind în acelaşi timp subiect al regimului de sancţiuni - ameninţările la adresa României, la adresa Republicii Moldova, şantajul pe care îl practică cu Republica Moldova în sensul de a bloca, de a determina blocarea semnării Acordului de Asociere, astfel ar urma să fie adoptate măsuri economice dure, drastice la adresa Republicii Moldova. Odată ce a trecut această linie roşie, în mod necesar, MAE a adoptat o reacţie publică foarte clară şi astăzi în cadrul CAE am ridicat acest subiect şi iată cu un rezultat concret, o poziţie clară adoptată de miniştrii de Externe din UE", a spus Corlăţean. 

×
Subiecte în articol: Titus Corlăţean Dmitri Rogozin