Liberalii şi pesediştii au izbutit ieri să amâne votul în cele două Camere ale Parlamentului asupra guvernului propus de Lucian Croitoru până miercurea viitoare, adică la limita impusă de regulamentul şedinţelor parlamentare.
Liberalii se pregătesc chiar să-i ţină pe miniştrii lui Croitoru 12 ore în audieri.
Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ieri să programeze audierea în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi de Lucian Croitoru în zilele de miercuri, joi şi vineri, urmând ca votul de învestitură să fie dat într-o şedinţă comună a Parlamentului, abia miercurea viitoare. Liberalii şi pesediştii au tras cu dinţii de termenele prevăzute de regulamentele parlamentare, astfel încât să lungească procedura cât mai mult. Deşi preşedintele Camerei, Roberta Anastase (PD-L), anunţase de vineri că lista lui Croitoru a fost depusă la Parlament, iar regulamentul prevede un termen de 48 de ore pentru începerea audierilor în comisiile de specialitate, liberalii şi pesediştii au invocat faptul că preşedinţii comisiilor au fost "anunţaţi" abia ieri, oficial, că au de organizat audieri. "Unii dintre miniştrii propuşi nici măcar nu şi-au trimis CV-urile la Parlament", s-a arătat liberalul Mihai Voicu nemulţumit de graba pedeliştilor.
În plus, liberalii şi pesediştii din conducerea Senatului au invocat faptul că au programate săptămâna aceasta trei şedinţe de plen, pentru a rezolva un morman de proiecte legislative restante, aşa că până miercuri după-amiază nu se pot desprinde din plen pentru a-i asculta pe miniştrii lui Croitoru.
Deşi au stabilit când încep audierile miniştrilor propuşi, nu se ştie când se vor termina. Liberalul Mihai Voicu a trasat, în şedinţa Birourilor Permanente, o limită de timp. "În cazul unor miniştri putem să stăm şi şase, şi opt sau douăsprezece ore la discuţii", a avansat Voicu o propunere. Pedeliştii au contracarat şi ei, spunând că în cazul altora audierile se pot termina într-o oră sau două. "Asta cu două ore era valabilă când aveaţi voi majoritate", le-a replicat pedeliştilor şi senatorul UDMR Vereştoy Attila. Parlamentarii au renunţat la ideea de a limita timpul de audiere, stabilind doar ca toţi miniştrii propuşi să fi trecut prin comisiile permanente până marţea viitoare.
LIBERALII, SOMAŢI SĂ VINĂ CU ÎNTREBĂRI LA AUDIERI
Liberalii au pornit discuţiile din şedinţa de ieri dimineaţă a conducerii PNL chiar de la premisa amânării şedinţei pentru învestitura Cabinetului Croitoru până miercurea viitoare. Tot atunci au hotărât să stabilească împreună cu PSD o strategie comună. Parlamentarilor liberali li s-a transmis să meargă la şedinţele comisiilor "foarte bine pregătiţi", înarmaţi cu cât mai multe întrebări şi să voteze în comisii împotriva miniştrilor lui Croitoru. Singurul nominalizat care va avea parte de clemenţa
liberalilor este Bogdan Aurescu, propus pentru portofoliul Externelor. În privinţa şedinţei de plen, liberalii nu şi-au stabilit strategia, tocmai pentru că ea urmează să aibă loc săptămâna viitoare.
Parlamentarii PNL ar putea fie să nu să ia parte la şedinţă, pe motiv că nu pot participa la votul asupra unor persoare respinse de comisiile de specialitate, fie vor vota împotriva Cabinetului Croitoru. La rândul lor, parlamentarii social-democraţi anunţă că nu vor da aviz favorabil, la audierile din comisii, nici unui ministru propus de premierul desemnat, Lucian Croitoru, cu o singură posibilă excepţie: Bogan Aurescu, a declarat luni vicepreşedintele PSD, Victor Ponta. Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană a precizat că acei democrat-liberali care au fost propuşi de Lucian Croitoru şi care au făcut sau fac parte din Cabinetul condus de Emil Boc vor fi respinşi de parlamentarii PSD din comisiile care îi vor audia. "Nu avem cum să le dăm votul în comisii, pentru că suntem consecvenţi. Am votat o moţiune ca să îi dăm jos, nu putem să îi acceptăm acum. Sunt la fel de slabi ca şi miniştri ca atunci când i-am demis", a spus Ponta. Şi aleşii UDMR vor vota împotrivă, astfel încât sunt puţine şanse ca miniştrii să primească votul comisiilor parlamentare de specialitate.
PD-L VOIA SĂ AIBĂ PREMIER MIERCURI
Pe de altă parte, pedeliştii veniseră la şedinţa conducerii Parlamentului cu mandatul de a cere desfăşurarea audierilor luni şi marţi dimineaţă şi programarea şedinţei de învestitură marţi după-amiază.
Graba pedeliştilor a fost explicată de vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, prin faptul că miercuri oficialii FMI sunt aşteptaţi să vină la Bucureşti. "Considerăm că e nevoie de un calendar accelerat pentru audierea miniştrilor şi pentru votul final", a mai spus Flutur. În schimb, liderul PD-L a recunoscut că pedeliştii nu s-au obosit să facă nici un fel de negociere politică pentru a obţine sprijin parlamentar în favoarea Cabinetului propus de Lucian Croitoru.
Băsescu se teme de trădare
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, referindu-se la decizia Parlamentului privind calendarul legat de audierea şi votarea membrilor Cabinetului Croitoru, că se teme că prin întârzierea votării Guvernului "ne apropiem de trădarea interesului naţional". În opinia şefului statului, întârzierea în a da ţării un Guvern stabil într-un moment de criză economică "depăşeşte zona de iresponsabilitate".
"Mă tem că ne apropiem cumva de un fel de trădare a interesului naţional", a continuat el. Potrivit preşedintelui Băsescu, instabilitatea coboară foarte mult credibilitatea României. El a amintit de acordurile cu instituţiile financiare internaţionale şi de vizita de peste câteva zile a unei misiuni a FMI. Traian Băsescu a mai spus că nu crede că ar fi vorba despre lucruri pe care să nu le cunoască şefii celor trei partide care "acum se joacă cu interesul naţional".
Confuzia interimarului Boc
Premierul interimar, Emil Boc, l-a confundat pe preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, cu ministrul propus de Lucian Croitoru pentru Agricultură, Adrian Rădulescu, la un târg de produse tradiţionale româneşti din Bucureşti. Sosit la Târgul organizat în faţa Palatului Parlamentului, şeful Guvernului s-a plimbat pe la mai multe tarabe amenajate de producătorii agricoli, după care l-a salutat pe preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, spunându-i: "Domnule ministru, succes, să fie într-un ceas bun!". Vizibil descumpănit de confuzia creată, preşedintele Agrostar nu l-a corectat imediat pe primul-ministru, ci i-a mulţumit pentru urări". Cei doi au început să vorbească, moment în care lângă aceştia a apărut şi Adrian Rădulescu, nominalizat de premierul desemnat, Lucian Croitoru, pentru postul de ministru al Agriculturii, aşteptând să fie introdus în discuţie. Sesizând că ministrul nominalizat a apărut lângă ei şi aşteaptă să îl salute la rândul său pe premier, preşedintele Agrostrar s-a întors spre acesta şi i l-a prezentat lui Boc: "Da, vă mulţumim, dânsul este ministrul Agriculturii desemnat". Premierul a tăcut câteva secunde, uitându-se pe rând la şeful Agrostrar şi la ministrul desemnat, după care a concluzionat: "Dar semănaţi, domnule!". Cei trei au început să râdă, iar Adrian Rădulescu i-a răspuns: "Semănăm, dar nu suntem fraţi".
Citește pe Antena3.ro