x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce spune Șerban Nicolae: Eu, în general, nu cred foarte tare în ecologiştii de asfalt

De ce spune Șerban Nicolae: Eu, în general, nu cred foarte tare în ecologiştii de asfalt

23 Feb 2018   •   10:07
De ce spune Șerban Nicolae: Eu, în general, nu cred foarte tare în ecologiştii de asfalt

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege, cu amendamente admise, care prevede dreptul de ocupare temporară şi de trecere pentru utilităţi publice asupra terenurilor din fond forestier, inclusiv zone strict protejate, pentru lucrări de reabilitare, modernizare, înlocuire şi exploatare pe toată durata existenţei sistemelor de utilitate publică. 

Proiectul, iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, ALDE şi UDMR, a fost adoptat cu 81 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi două abţineri. 

Potrivit unuia dintre amendamente, "scoaterea definitivă şi ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional necesare realizării, dezvoltării, întreţinerii şi modernizării sistemelor de utilităţi publice în vederea asigurării securităţii şi sănătăţii oamenilor şi animalelor este permisă inclusiv pentru suprafeţele cuprinse în zona de protecţie strictă, zona de protecţie integrală şi zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervaţii naturale, precum şi pentru suprafeţele incluse în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România ori care întrunesc criteriile şi indicatorii pentru includerea în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România". 

De asemenea, proiectul mai prevede ca ocuparea fondului forestier să se facă cu titlu gratuit, dacă este proprietate publică, şi la înţelegere cu proprietarul, dacă este proprietate privată. 

Senatorul PSD Şerban Nicolae a pledat pentru adoptarea acestei propuneri legislative, explicând că este vorba de sprijinirea comunităţilor locale cu asigurarea unor servicii publice comunitare "la nivelul secolului XXI". 

"Eu, în general, nu cred foarte tare în ecologiştii de asfalt, în cei care merg cu maşini cu combustibil fosil, dar se duc în weekend la munte şi merg cu bicicleta pentru că ei iubesc natura. Ipocrizia asta face ca, în realitate, să fie traversate ariile naturale protejate de infrastructură majoră - de conducte de gaze, de magistrale de gaze, de linii de înaltă tensiune şi de alte asemenea -, ceea ce arată că acolo unde este nevoie se găseşte înţelegere, dacă există un interes. Dar e vorba de servicii publice comunitare, de interes comunitar evident", a precizat Nicolae. 

El a adăugat că sunt încă zone importante din ţară rămase la nivel de infrastructură de "secol XVIII şi în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, şi în ceea ce priveşte serviciile publice comunitare". 

"Ar fi total anormal ca, pe de o parte, să ni se spună: vă sprijinim cu fonduri europene pentru dezvoltarea comunitară, iar pe de altă parte: nu aveţi voie să faceţi asemenea lucrări. Lăsând de-o parte ipocrizia ecologiştilor de asfalt, vă rog să fiţi de acord că această propunere este una corectă, ea vine destul de târziu şi că totuşi comunităţile locale trebuie sprijinite cu serviciile publice de utilităţi la nivelul secolului XXI", a susţinut Nicolae. 

În replică, senatorul USR Allen Coliban, care s-a opus acestui proiect, a ridicat problema importanţei protejării ariilor naturale care au primit acest statut tocmai pentru a nu deveni şantiere. 

"Există proceduri de avizare şi de derogare de la regimul de protecţie, fix pentru cazuri punctuale precum cele prezentate ca argumente în comisie. PSD-ALDE înţeleg să încalce directivele şi procedurile europene, certificând prin lege ca interesul economic să fie prioritar în faţa celui privind protecţia naturii. Astfel, distrugerea naturii, a ariilor protejate şi a pădurilor virgine se va face fără compensaţii financiare", a afirmat Coliban. 

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată. AGERPRES

×