x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De piept cu restul lumii. Fobia de străin, la modă

De piept cu restul lumii. Fobia de străin, la modă

de Adrian Ilie    |    27 Aug 2018   •   09:00
De piept cu restul lumii. Fobia de străin, la modă

Patimile politice de la noi sunt atât de mari încât în delirul generalizat sunt atrase de-a valma şi alte naţii. Atacurile politice au deseori ţinte dintre cele mai neaşteptate. Cu un preşedinte neamţ ne-am trezit cu accese germanofobe, evreii sunt implicaţi şi ei fără voie, pentru altele americanii-s de vină, iar cu ungurii avem o tradiţie veche a enervării reciproce. Iar cum românii sunt experţi ai fluieratului în biserică, în multe cazuri ne-am trezit cu reacţii ofuscate, justificate sau nu, ale unor ambasade sau ale reprezentanţilor unor minorităţi etnice.

 

După alegerile prezidenţiale din 2014, mulţi s-au minunat de aplecarea către toleranţă a românior care au ales un preşedinte de altă naţionalitate şi confesiune decât cele majoritare. În timp însă, originea etnică a devenit un reproş. Nu mai departe de sfârşitul săptămânii, am avut două mostre. Cel mai tare şi-a dat în petec Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, care i-a imputat preşedintelui Iohannis afirmaţiile legate de gazarea protestatarilor din 10 august. „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj!”, a spus, vineri, Vasilescu, dând vina în bloc pe o naţiune întreagă pentru atrocităţile naziştilor. În mod straniu, reacţiile de respingere au venit mai mult din ţară. „A echivala toţi vorbitorii unei limbi din întreaga lume cu un grup criminal este pur şi simplu abject”, a comentat senatorul USR Vlad Alexandrescu. Mai multă vâlvă a făcut o declaraţie a senatorului PSD Liviu Pop, care a asimilat Forumul Democratic al Germanilor din România cu Grupul Etnic German, organizaţie nazistă care a înglobat cu forţa organizaţiile minorităţii germane din România în timpul celui de-al doilea război mondial. Pop s-a referit la Forum ca la „organizaţia aia nazistă”, adăugând că a spus ce citit şi el „de pe net”. Enormitatea debitată joi a provocat reacţia lui Bernd Fabritius, înalt reprezentant al guvernului de la Berlin pentru minorităţile germane. „De ceva timp, minoritatea germană din România este calomniată în mass-media pro-guvernamentale și insultată în mod colectiv, cu scopul de a prejudicia imaginea președintelui Klaus Johannis, membru al acestei minorități. Faptul că atacurile sunt continuate de către înalți reprezentanți ai partidului de guvernământ, social-democrat, este inacceptabil și necesită o condamnare fermă!”, a transmis Fabritius. Forumul a catalogat afirmaţia lui Pop drept „o calomnie ordinară” şi a cerut preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi premierului Dăncilă să se delimiteze de Pop.

 

Gândacii ne vor gazele

Senatorul oricum recidivase întrucât, pe 22 august, tot „de pe net”, a distribuit un colaj în care gazele româneşti erau sub asalt străin, cu Austria, Germania, Olanda şi SUA înfăţişate ca nişte gândaci care năboiesc peste graniţele patriei să ne jefuiască, Dragnea fiind singurul care vrea să-i împiedice, pentru că Iohannis ţine cu gândacii. Tot săptămâna trecută şi Nicolae Bacalbaşa a făcut valuri prion comparaţia făcută între mitingul din 10 august şi violenţele din Fâşia Gaza. „Se desfăşoară nişte demonstraţii la frontiera dintre Gaza şi statul Israel, frontiera fiind un zid înalt de opt metri de beton şi grănicerii israelieni până acum, în patru luni, au împuşcat 171 de persoane şi au rănit câteva mii. Nu am văzut o reacţie violentă, deci... zicându-se că se încalcă legi acolo”, a spus Bacalbaşa, iritând pe mulţi pentru că a comparat Piaţa Victoriei cu Fâşia Gaza. În mod straniu, ambasada Israelului s-a declarat şi ea nemulţumită de comparaţie, deşi în Piaţa Victoriei nu a murit nimeni, spre deosebire de Fâşia Gaza. „Domnul Bacalbaşa îi insultă cu afirmaţiile sale pe protestatarii români paşnici, asociindu-i cu teroriştii Hamas”, a reacţionat reprezentanţa diplomatică a Israelului la Bucureşti.

 

În schimb, vremurile au readus la modă rusofobia, dublată deseori de o doză de paranoia. Amabasada Rusiei nu se mai oboseşte să se opună curentului în care politicienii români se acuză reciproc că ar fi vânduţi Rusiei.


Vecinătate cu năbădăi

Duelul declaraţiilor dintre politicienii români şi cei din Ungaria nu a cunoscut pauze. Ba se înfoaie „patriotismul” în vreun român şi scapă o enormitate, ba un ungur, fie de la Budapesta, fie într-o vizită prin Ardeal, toarnă gaz pe un foc care nu-i lăsat să se stingă. În ianuarie, cu oiştea-n gard a dat fostul premier Tudose care spunea că, lângă steagul secuiesc care fi abordat pe instituţiile româneşti, vor flutura şi cei care l-au pus acolo. Totuşi, lui Tudose i-a venit mintea de pe urmă a românului şi a stins scandalul diplomatic cerându-şi scuze.

 

Ţandăra sărită din Ţara Sfântă

Petre Daea se fereşte să intre în dispute politice, dar tot a reuşit să işte un scandal diplomatic. „Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz”, a spus, în iulie, ministrul Agriculturii, descriind sacrificarea porcilor pentru combaterea pestei africane porcine. Bineînţeles, ambasada Israelului s-a declarat consternată, dar, după ce Daea şi-a cerut scuze, ambasadoarea Tamar Samash a declarat incidentul închis. În aprilie, şi asupra lui Iohannis s-au prăvălit acuzaţii de antisemitism. „Cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea cu evreii?”, a spus preşedintele când Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu. Organizaţii evreieşti precum şi liderul PSD l-au acuzat de antisemitism. Iohannis şi-a cerut scuze, dar fără prea mare convingere. „Să fiu eu acuzat de antisemitism mi se pare deplasat, caraghios”, a spus şeful statului.

×