x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii blochează hrana copiilor

Deputaţii blochează hrana copiilor

de Oana Matei    |    16 Oct 2015   •   17:08
Deputaţii blochează hrana copiilor

Elevii nu pot beneficia de o masă la şcoală pentru că programul care va înlocui „Laptele şi cornul” este blocat la comisii în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Proiectul a fost iniţiat în urmă cu doi ani şi de atunci zace în sertarele aleşilor.

Deşi iniţial s-a propus ca elevilor din învăţământul preuniversitar să le fie oferită o masă caldă pe zi, s-a renunţat la această idee. În multe zone nu există infrastructura necesară, iar mâncarea n-ar avea cine să o pregătească. În aceste condiţii, se propune ca elevii să primească produse proaspete, de la producători.

„Noutatea proiectului este că aceste produse ar fi gestionate de autorităţile locale, unde pot exista mici producători care să furnizeze produse pentru alimentaţia copiilor, la preţuri avantajoase. Decizia se ia de consiliul de administraţie, plecând de la o listă de produse, avizată de Ministerul Sănătăţii, în funcţie de aportul nutriţional”, a explicat Raluca Turcan, unul dintre iniţiatorii legii.

Fiecare şcoală cu mâncarea ei

Conform cifrelor de şcolarizare, în învăţământul primar sunt 925.000 de elevi, iar în cel gimnazial - 830.000 de elevi. Dacă fiecărui copil i se alocă o sumă de 10 lei pe zi pentru masa la şcoală, înseamnă că, lunar, autorităţile vor cheltui în jur de 368.550.000 lei. Costurile ar urma să fie suportate de autorităţile locale.

Specialiştii atrag atenţia că impunerea unor alimente, cum s-a întâmplat în cazul programului „Laptele şi cornul”, nu încurajează un mod de viaţă sănătos. „Noul program ţinteşte mai multe direcţii. În primul rând, o alimentaţie sănătoasă şi o educaţie a sănătăţii. În al doilea rând, încurajează producătorii locali să furnizeze aceste produse. Sigur, acolo unde există posibilitatea, se poate transforma această masă în una caldă. Acest lucru nu poate fi însă generalizat”, mai spune Turcan.

În ultimii ani s-au făcut mai multe încercări de a schimba programul „Cornul şi laptele” cu o masă caldă, dar toate iniţiativele au fost respinse. Anul trecut, proiectul a picat fără ca măcar iniţiatorii lui să fie chemaţi în comisie să îl susţină. Asta deşi chiar premierul Victor Ponta anunţase înainte că, decât să fie cheltuiţi bani inutil pe cornuri şi pungi cu lapte pe care copiii oricum nu le mănâncă, banii ar putea fi folosiţi pentru a oferi o masă caldă celor care au cu adevărat nevoie de acest lucru.
 

×