x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Diana Șoșoacă vrea instituirea pedepsei pe viață pentru subminarea economiei naționale

Diana Șoșoacă vrea instituirea pedepsei pe viață pentru subminarea economiei naționale

de Ion Alexandru    |    08 Apr 2022   •   14:05
Diana Șoșoacă vrea instituirea pedepsei pe viață pentru subminarea economiei naționale
Sursa foto: Lucian Alecu

Controversata senatoare Diana Ivanovici Șoșoacă a depus, în Parlament, un proiect de lege prin care vrea să modifice Codul Penal, în sensul instituirii unor fapte și pedepse pentru subminarea economiei naționale. Proiectul, care nu este susținut de niciun alt parlamentar, vorbește despre faptul că, până în anul 2016, din România au fost „scoase” sume de bani care echivalează cu contravaloarea a 46.000 de tone de aur. Senatul a respins, recent, în primă Cameră sesizată, inițiativa, iar legea s-a mutat la Camera Deputaților, care este for decizional.

Proiectul de lege în discuție vizează modificarea articolului 176 din Codul penal, în sensul că „prin interes public, se înțelege tot ce privește autoritățile publice, instituțiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum și bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public”.

Astfel, proiectul urmărește introducerea unui nou articol, 394 indice 1, care să incrimineze subminarea economiei naționale.

Exonerare de pedeapsă pentru denunțare

Potrivit acestui nou articol, pe care vrea să-l introducă, „fapta de a folosi o unitate dintre cele prevăzute la articolul 176 ori de a împiedica activitatea normală a acesteia, dacă fapta este de natură a submina economia națională, se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi”.

Însă, „dacă fapta a produs pagube importante economiei naționale, pedeapsa este detențiunea pe viață sau închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi”. Iar, „inițierea sau constituirea unei asociații sau grupări, în scopul săvârșirii infracțiunii de subminare a economiei naționale ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei astfel de asociații sau grupări se pedepsește cu detențiunea pe viață sau cu închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi”.

Proiectul de lege mai prevede că „nu se pedepsește persoana care, săvârșind fapta, o denunță mai înainte de a fi descoperită”.

Pe masa deputaților

Legea Dianei Șoșoacă a fost respinsă, de Senat, la data de 28 martie 2022, însă ea a fost înaintată Camerei Deputaților, care este și for decizional.

În prezent, inițiativa se află pe masa Comisiei Juridice, care are termen pentru depunerea raportului până în data de 3 mai 2022.

Consiliul Economic și Social a emis aviz nefavorabil proiectului de lege. Însă, Consiliul Economic și Social l-a avizat favorabil, cu observații și propuneri.

Proiectul, motivat în echivalentul a zeci de mii de tone de aur scoase din țară

În expunerea de motive, Diana Șoșoacă invocă faptul că Noul Cod Penal a eliminat articolul 165, existent în vechiul Cod, care incrimina infracțiunea de subminare a economiei naționale. „Acest lucru nu poate fi interpretat decât ca un act evident de antiromânism”, arată senatoarea.

Diana Șoșoacă preia un text scris de Constantin Cojocaru, potrivit căruia, în ultimii 27 de ani, „România a fost jefuită de 3,3 ori mai mult decât ne-au jefuit trei imperii, în 450 de ani”. Se vorbește, aici, de perioada 1415-1877, când Imperiul Otoman ar fi scos din Principatele Române echivalentul a 341 de tone de aur, de perioada 1678-1918, când Imperiul Habsburgic ar fi scos din Principatele Române echivalentul a 876 de tone de aur, și de perioada 1711 – 1877, când Imperiul Rus ar fi scos din Principatele Române echivalentul a 46 de tone de aur.

Din sursa pe care o citează, Diana Șoșoacă înțelege că, până în 2016, „avem o cifră de 1.610 miliarde de euro ce reprezintă avuția scoasă din România de Imperiul Transnațional în ultimii 27 de ani – 46.000 de tone de aur. Este de 3,3 ori mai mult decât au scos celelalte imperii”.

×
Subiecte în articol: Diana Șoșoacă