x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DNA i-a făcut un nou dosar penal lui Oprea

DNA i-a făcut un nou dosar penal lui Oprea

de Marius Gîrlașiu    |    18 Feb 2016   •   10:30
DNA i-a făcut un nou dosar penal lui Oprea

DNA a cerut urmărirea penală în cazul lui Gabriel Oprea, în dosarul fostului şef al „Doi şi’un sfert”, Nicolae Gheorghe, anchetat şi el de procurori. Liderul UNPR este acuzat din nou de abuz în serviciu. Procurorii anticorupţie susţin că pe vremea când era ministru de Interne, Oprea ar fi cumpărat din banii DIPI un automobil Audi A8 pe care l-a folosit personal.

Pasiunea pentru maşini de lux i-a adus fostului vicepremier a doua cerere de urmărire penală, după cea din dosarul coloanelor oficiale, în care senatorii au dat deja undă verde procurorilor. DNA a solicitat, ieri, avizul Senatului pentru a începe o nouă urmărire penală pe numele lui Gabriel Oprea pentru abuz în serviciu în acelaşi dosar în care este anchetat şi fostul şef al serviciului de informaţii din cadrul MAI, Nicolae Gheorghe, pentru deturnare de fonduri şi complicitate la abuz în serviciu.

Concret, procurorii susţin că anul trecut, pe 13 iulie, în calitate de ministru de Interne, Oprea a suplimentat cu 410.000 de lei fondurile DIPI pentru cheltuieli operative. L-ar fi ajutat în acest sens fostul şef al „Doi şi’un sfert” Nicolae Gheorghe, şi şeful serviciului juridic, Pavel Nicolae. Investiții nejustificate la DIPI Din banii ministerului de Interne, Generalul ar fi aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 pentru protecţia demnitarilor. De fapt, susţin procurorii, Oprea ar fi folosit personal bolidul de lux în perioada 21 august – octombrie 2015. Ar putea fi vorba de aceeaşi maşină în care se afla Oprea pe 20 octombrie anul trecut, în seara morţii poliţistului Bogdan Gigină, conform declaraţiilor unui martor ocular.

„Nu cunosc alte detalii cu privire la acest caz şi nu voi comenta presupusele fapte. Mă consider nevinovat şi consider că suspiciunea invocată nu este întemeiată”, a fost reacţia Generalului la aflarea veştii. DNA susţine că achiziţionarea autoturismului a încălcat prevederile legale care limitează investiţiile din fondurile operative ale Ministerului de Interne strict la folosirea lor în activitatea de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

Autoturismul de peste 90 de mii de euro n-ar fi fost singurul cadou de care ar fi beneficiat Oprea pe vremea când era şef la Interne. Jacuzzi şi canapele ar fi fost „micile atenţii” oferite de fostul şef al serviciului secret pe care-l avea în subordine, Nicolae Gheorghe. Cererea DNA va ajunge pe masa Biroului Permanent al Senatului şi va avea nevoie de un raport în Comisia juridică până la votul din plen, astfel că încuviinţarea urmăririi penale ar putea fi dată, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Este datoria magistraţilor să clarif ice acest aspect, astfel încât adevărul să iasă la lumină. Ca şi până acum, voi da curs solicitărilor DNA şi voi contribui cu toate informaţiile şi detaliile care îmi vor fi cerute. Voi uza de orice mijloc constituţional de care dispun. Gabriel Oprea, preşedinte UNPR

Gabriel Oprea are un al doilea dosar penal la mai puţin de o lună de la deschiderea celui referitor la coloana oficială
 

×
Subiecte în articol: gabriel oprea dna dosar audi