x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dorinta - Bani de la Guvern pentru "Sapientia"

Dorinta - Bani de la Guvern pentru "Sapientia"

20 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a anuntat ca va propune semnarea unui acord intre guvernele Romaniei si Ungariei pentru finantarea si sustinerea universitatii particulare maghiare "Sapientia". Vicepremierul Marko Bela va solicita sustinere financiara pentru Universitatea particulara maghiara "Sapientia", precum si o hotarare de guvern pentru infiintarea unei catedre in limba maghiara la Universitatea din Cluj.
ANIELA NINE

LOBBY. Marko Bela vrea sprijin guvernamental pentru universitatea maghiara privata
Aflat sambata la Targu-Mures, la intalnirea Consiliului Reprezentantilor Unionali, presedintele UDMR Marko Bela, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul culturii, invatamantului si integrarii europene, a sustinut ca situatia invatamantului in limba maghiara la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, in sensul infiintarii unei catedre in limba maghiara, trebuie reglementata printr-o hotarare de guvern. "Aici se impune adoptarea unei hotarari de guvern pentru infiintarea unei catedre in limba maghiara", a apreciat Marko. Aceasta concluzie a fost exprimata de liderul Uniunii dupa discutiile pe care le-a avut cu membrii Consiliului Reprezentantilor din Invatamantul Superior Maghiar, din care fac parte rectorii institutiilor de invatamant maghiare, care sustin extinderea invatamantului in limba materna.

"SAPIENTIA". O alta problema abordata la intalnirea de la Targu-Mures a vizat Universitatea particulara maghiara "Sapientia", universitate la a carei functionare Guvernul Ungariei contribuie anual cu doua milioane de forinti. Participantii la discutii au ajuns la concluzia ca este insa nevoie de o sustinere financiara mai consistenta a universitatii maghiare, idee pe care vicepremierul Marko Bela s-a angajat sa o inainteze saptamana viitoare atat Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania, cat si Ministerului Invatamantului din Ungaria. In acest sens, Marko a spus ca va propune semnarea unui acord intre guvernele Romaniei si Ungariei pentru finantarea si sustinerea acestei universitati. "Ma voi intalni saptamana viitoare, marti sau miercuri, cu ministrul ungar Magyar Balint si ii voi prezenta propunerea", a afirmat Marko, citat de Rompres.

ACORD
"Voi propune semnarea unui acord intre guvernele Romaniei si Ungariei pentru finantarea si sustinerea Universitatii "Sapientia". Ma voi intalni saptamana viitoare cu ministrul ungar Magyar Balint si ii voi prezenta propunerea"
Marko Bela
presedintele UDMR, vicepremier

REFUZ
Inca de luna trecuta, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a respins insa cererea UDMR de infiintare a unor facultati cu predare in limba maghiara in cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Miclea a declarat atunci ca se opune "categoric" segregationismului pe criterii etnice. In ceea ce priveste solicitarea ca, alaturi de guvernul Ungariei, executivul de la Bucuresti sa finanteze Universitatea particulara maghiara "Sapientia", ministrul Miclea a preferat sa amane luarea unei decizii, sustinand ca aceasta universitate este in curs de acreditare, abia apoi urmand sa se discute o eventuala forma de finantare.
×
Subiecte în articol: politic marko bela marko maghiară sapientia