x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Voi cere ANI să organizeze o dezbatere privind anumite incompatibilităţi ale aleşilor locali

Dragnea: Voi cere ANI să organizeze o dezbatere privind anumite incompatibilităţi ale aleşilor locali

de Agerpres    |    14 Apr 2014   •   21:27
Dragnea: Voi cere ANI să organizeze o dezbatere privind anumite incompatibilităţi ale aleşilor locali

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat luni seara că va trimite o adresă oficială către Agenţia Naţională de Integritate pentru a organiza o dezbatere referitoare la regimul incompatibilităţilor aleşilor locali.

"Cred că mâine (marţi - n.r.) voi trimite o adresă oficială la ANI să invit să fie de acord să organizăm (...) o dezbatere şi să hotărâm împreună care sunt actorii care să participe la această dezbatere care nu face rău nimănui. Poate să rămână ca şi până acum, dar e important să se pună nişte întrebări şi să se dea nişte răspunsuri", a spus Dragnea, la TVR.

El a dat ca exemplu de subiect de dezbatere situaţia primarilor care fac parte din Consiliul de Administraţie al unei societăţi de apă-canal şi care, din acest motiv, sunt consideraţi incompatibili.

"Sunt două abordări: abordarea ANI care spune 'aceea e o societate comercială şi atunci n-are voie să fie într-o societate comercială' şi cealaltă parte care spune 'noi discutăm nu de SRL-ul nu ştiu care, care are un restaurant sau un magazin'. Discutăm de faptul că, în 2008, Guvernul Tăriceanu, la solicitarea Comisiei Europene a spus: 'nu mai staţi cu operatori de apă pe fiecare localitate mică sau mare că este un sistem ineficient şi atunci uniţi prima dată oraşele şi apoi comunele din jurul oraşelor (...) într-un singur operator regional'. În memorandumul din 2008 se spune că primarii sunt încurajaţi să participe la aceste Consilii de Administraţie la operatorul regional pentru că acolo se iau deciziile fundamentale: preţul apei. Păi dacă nu primarul este în structura care decide preţul apei, atunci cetăţenii care l-au ales şi au avut încredere în el în cine pot să aibă încredere să-l trimită în acel consiliu? (...) Vrem o dezbatere pentru ca toată lumea să înţeleagă că un membru în CA la acest operator regional nu e cel care semnează contractele, nu e cel care face licitaţiile, este cel care ia nişte decizii majore, strategice, care devin obligatorii pentru comunitatea care l-a trimis acolo", a precizat Dragnea.

Vicepremierul a adăugat că dezbaterea pe care şi-o doreşte cu ANI se referă doar la acest tip de incompatibilităţi, nu şi la alte prevederi ale legii.

×