x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Eşti PDL-ist? Partidu’ te trimite gratuit la mare, în tabără socială

Eşti PDL-ist? Partidu’ te trimite gratuit la mare, în tabără socială

de Monalise Hihn    |    07 Aug 2011   •   10:52
Eşti PDL-ist? Partidu’ te trimite gratuit la mare, în tabără socială

Reforma statului promovata de catre Basescu, Boc si ai lor a ajuns sa produca efecte chiar si cand vine vorba despre taberele sociale, destinate copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate. Chiar si pentru un astfel de loc intr-o tabara la mare au fost favorizati tinerii simpatizanti sau membri ai PDL.

Cel putin asa s-a intamplat cu unele dintre locurile destinate judetului Hunedoara. Mai mult, in tabara la Costinesti au mers tineri, care sunt deja studenti, lucru care contravine, potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (ANST), Lorincz Szell, dispozitiilor legale.

Potrivit site-ului ANST, in aceasta vara, Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, prin Directiile Judetene pentru Sport si Tineret, respectiv Directia pentru Sport si Tineret a Municipiului Bucuresti organizeaza tabere cu caracter social pentru a veni in intampinarea copiilor si tinerilor cu dificultati financiare.

Astfel, Autoritatea subventioneaza un numar de 6000 de locuri in centrele de agrement proprii si in locatiile private aflate atat la munte, cat si pe litoralul romanesc in scopul desfasurarii unor programe cu caracter social destinate sprijinirii copiilor si tinerilor provenind din familii defavorizate.

Beneficiarii sunt 'copiii si tinerii proveniti din familii al caror venit lunar pe membru de familie este de pana la 50% din salariul minim brut pe economie, beneficiarii de burse sociale, orfanii care nu sunt incredintati spre crestere si educare prin hotarare judecatoreasca, precum si cei proveniti din formele institutionalizate de ocrotire'. Din cele 6.000 de locuri, 160 au revenit judetului Hunedoara. In plus, 110 dintre acestea au fost alocate localitatilor care au primari PDL si USL, iar alte 23 municipiului Hunedoara, acolo unde deputat de colegiu este prim-vicepresedintele PDL Hunedoara, Viorel Arion.

In acelasi timp, o singura comuna din cele 55 din judet a avut distribuite 12 locuri. Este vorba despre localitatea Baru, acolo unde primar este Daniel Raducanu, in a carui campanie electorala din ianuarie 2011 au fost implicati copii de la gradinita si elevi din clasele gimnaziale.

Raducanu a si declarat pentru Jurnalul National ca doua eleve care sunt gazduite in 'Casa Sperantei', un proiect in care este implicat primarul comunei Baru, au fost trimise in tabara sociala: 'Au fost si doua fetite de la Casa Sperantei. N-am vrut sa trimit mai multi copii sa nu se interpreteze. Daca politizam si asta… Lista a fost facuta de la scoala. Nu am vrut sa trimit mai multi copii, ca sa nu se interpreteze. Da, au fost si doi profesori in tabara, sot si sotie, dar el a nu mers cu mine la ultimele alegeri. De altfel, eu am organizat o tabara pe banii mei pentru toti copiii de la Casa Sperantei'.

Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Hunedoara i-a trimis in tabere sociale dupa cum urmeaza: 60 de locuri in tabara de la Costinesti – Hotel Cris, in perioada 1.07-7.07.2011 si alte 60 de locuri in tabara de la Costinesti – Hotel Cris, in perioada 7.07.2011-13.07.2011.

In perioada 19.08.2011-25.08.2011, alte 40 de locuri au fost distribuite in tabara ce va fi organizata la Costinesti - Casa Duca. Intrucat JURNALUL NATIONAL detinea informatii ca printre cei trimisi in tabara se gaseau membri si simpatizanti ai PDL, persoane care deja sunt angajate, dar si studenti a solicitat DJST Hunedoara si Inspectoratului Scolar Judetean listele cu numele persoanelor care au fost selectate sa beneficieze de un loc in taberele sociale. Inspectoratul Scolar a trimis lista care cuprindea 50 de persoane, imediat ce i-a fost solicitata.

In schimb, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret a avut nevoie de doua adrese ca sa raspunda la cererea cotidianului nostru. La a doua solicitare, DJST Hunedoara a raspuns, printre altele, asa: 'Valoarea unui astfel de bilet este de 70 lei (RON), valoare care asigura costul mesei si al cazarii pentru 6 zile. Mentionam ca dat fiind timpul scurt in care ne solicitati aceste date, nu avem timpul necesar pentru a informa persoanele vizate (din tabel) cu privire la faptul ca numele lor a fost comunicat presei. Drept urmare nu ne asumam raspunderea privind demersul de a face publice aceste date fara acordul persoanelor vizate. Va asiguram de toata disponibilitatea noastra privind transparenta activitatii D.J.S.T. Hunedoara in conditiile cadrului legal'.

In tot acest raspuns este o singura problema: persoanele respective au fost trimise in tabara pe BANI PUBLICI. Cosultand lista, pusa la dispozitie de catre DJST Hunedoara, am gasit acolo numele mai multor membri si simpatizanti ai Partidului Democrat Liberal, unii dintre ei studenti, dar si angajati.

De altfel, unii dintre ei apar in fotografii efetuate la tot felul de manifestari organizate de catre Partidul Democrat Liberal. Surprinzator, unul dintre ei au picat si examenul de Bacalaureat, iar altul este, se pare, sef de cabinet parlamentar. Chiar ei au postat acele poze pe conturile personale de Facebook. Parte dintre poze sunt realizate chiar in tabara sociala de la Costinesti.

Precizam ca acele fotografii au fost luate de pe conturile lor, intrucat acelea nu erau securizate. In mai multe fotografii apar acesti tineri, tinand in mana doze de bere. Comentariile sunt pe masura. De exemplu, iata cum au petrecut doi tineri din familii cu dificultati financiare in tabara la Costinesti: 'nu mai aveai rabdare sa bei bere iubita??', “nu prea, doar ca mi-ai luat putin berea de la gura, putin nu mult..', “sa bea???sa te sarute pe tine si tu goleai doza luv u:X', 'nu stiu ca n-am apucat ... ca nenea de langa mine bea tot', 'daaa, pai imi aduc aminte cate ceva, si berea aia numai la mine in camera putea sa o bea', 'da...ii explicai cat de buna ii berea aia si la el in camera...'. (n. red.: Jurnalul National nu a intervenit pe text , ci doar a adaugat diacriticele).

Contactat de JURNALUL NATIONAL, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, Lorincz Szell, a declarat ca studentii nu aveau ce sa caute intr-o astfel de tabara: 'Studentii beneficiaza de un alt program, in tabere tematice, la mare si la munte, si in cadrul caruia 15 la suta din locuri sunt distribuite pentru cei care urmeaza invatamantul superior si au o situatie financiara precara. De tabere sociale beneficiaza doar copiii si tinerii pana in 18 ani'.

Surse din cadrul PDL declara ca listele au fost intocmite de catre deputatul Viorel Arion, care si-a rasplatit astfel clientela: 'Unde credeti ca s-au dus copiii mai-marilor din PDL in aceasta vara? In tabara sociala! Cautati incepand cu copilul lui Gligor si terminand cu trupa lui Arion de la Hunedoara si o sa va fie greata! Halal popor! Astia au nevoie de tabere sociale? Cereti de la Inspectoratul Scolar tabelele cu copii si-i veti gasi pe toti'.

De altfel, si impartirea locurilor in taberele gratuite incalca dispozitiile Ordinului nr. 1094 al Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, in care se precizeaza: 'din mediul rural: 10 + 1 (ex.: dintr-o comuna pot participa la tabere sociale un numar maxim de 10 copii + 1 insotitor);- din mediul urban: 30 + 3, respectiv 20 + 2 (din orasele care sunt resedinta de judet pot participa maxim 30 de copii + 3 insotitori, iar din celelalte orase care nu sunt resedinta de judet pot participa maxim 20 copii + 2 insotitori)'.

Din datele puse la dispozitie de catre Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Hunedoara rezulta ca din Deva au fost trimise in tabere sociale 37 de persoane, din Petrosani 23, din Baru – 12, din Orastie – 23, din Hunedoara – 23 (desi pe lista Inspectoratului Scolar figurau 11, iar la primarie nu au existat cereri in acest sens).

×