x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Exit-poll-urile, manelele electorale

Exit-poll-urile, manelele electorale

de Aniela Nine    |    04 Iun 2008   •   00:00
Exit-poll-urile, manelele electorale

COMPARAŢIE ● Estimările sondajelor, pe dos faţă de rezultatele votului
Exact invers faţă de realitate. Aceasta ar fi caracteristica sondajelor la ieşirea de la urne realizate de institutele de sondare a opiniei publice în seara votului, comparînd estimările acestora cu rezultatele oficiale ale votului exprimat de bucureşteni.



COMPARAŢIE ● Estimările sondajelor, pe dos faţă de rezultatele votului
Exact invers faţă de realitate. Aceasta ar fi caracteristica sondajelor la ieşirea de la urne realizate de institutele de sondare a opiniei publice în seara votului, comparînd estimările acestora cu rezultatele oficiale ale votului exprimat de bucureşteni.

Deşi atît CCSB, cît şi INSOMAR, în exit-poll-urile realizate, s-au grăbit să îl poziţioneze pe Vasile Blaga drept favoritul numărul 1 pentru Primăria Capitalei, rezultatele oficiale de ieri au arătat o ierarhie inversă. Nici în privinţa locurilor următoare, respectiv 3 şi 4, institutele cu pricina nu au reuşit estimări corecte, locul 3 anunţat de CCSB şi INSOMAR ca revenindu-i lui Ludovic Orban fiind ocupat în realitate de candidatul PSD, Cristian Diaconescu. Situaţia nu este una nouă, neconcordanţa cu realitatea a rezultatelor date de exit-poll-uri atingînd maximul la alegerile din 2004, cînd ambii candidaţi pentru prezidenţiale au primit, în turul doi, procente egale, şi anume 50. Faptul că rezultatul votului a arătat cu totul altceva atunci, a generat o discuţie despre veridicitatea datelor furnizate de acest tip de estimări. În contextul alegerilor pentru Primăria Bucureşti, discuţia redevine de actualitate.

OFICIAL VS ESTIMAT. Rezultatele centralizate ieri de Biroul Electoral Municipal Bucureşti din 96,2% din secţiile de votare arătau clar că prima opţiune a bucureştenilor pentru Primăria Capitalei este Sorin Oprescu, urmat apoi de Vasile Blaga. Conform acestor date furnizate de BEM, independentul Sorin Oprescu a primit 30,2% din voturi, în timp ce Vasile Blaga se poziţionase pe locul doi, ce-i drept la foarte mică distanţă, primind 29,5% din voturile valabil exprimate de bucureşteni.

Ce anunţau însă exit-poll-urile realizate de CCSB şi INSOMAR imediat după închiderea urnelor duminică seara? Că Vasile Blaga era candidatul care se poziţionase pe primul loc în preferinţele bucureştenilor, independentului Sorin Oprescu revenindu-i locul doi. Astfel, exit-poll-ul realizat de CCSB arăta că Vasile Blaga ar fi obţinut 33% din sufragii, în timp ce pentru  Oprescu ar fi optat 30% din alegători. Nici în exit-poll-ul realizat de INSOMAR situaţia nu s-a dovedit conformă cu realitatea votului. Tot Vasile Blaga era indicat drept favorit, cu un scor de 31,5% din voturile valabil exprimate, în timp ce lui Sorin Oprescu i-ar fi revenit 30,5% din numărul total de voturi.

PE DOS ŞI LA LOCURILE 3 ŞI 4. Nici în ceea ce priveşte locurile 3 şi 4 în lupta pentru Primăria Capitalei situaţia prognozată de institutele de sondare nu s-a dovedit a fi cea reală, aşa cum aceasta este arătată de numărătoarea voturilor. Astfel, potrivit exit-poll-ului efectuat de CCSB, în lupta pentru Primăria Generală, pe locul trei s-a clasat liberalul Ludovic Orban cu 13 procente, iar pe locul al patrulea Cristian Diaconescu, reprezentantul PSD, cu 11%. Şi în varianta INSOMAR pe locul trei era plasat Ludovic Orban, cu 13,7% din voturi, urmat de Cristian Diaconescu cu 9,9 %. Rezultatele prezentate însă ieri de BEM au invalidat şi această estimare: pesedistul Cristian Diaconescu s-a poziţionat pe locul trei, cu 12,3% din numărul de voturi, liberalului Ludovic Orban revenindu-i locul patru, cu 11,7% din voturi.

UN OPRESCU URCAT LA 49%. Estimarea nu se potriveşte cu realitatea nici dacă ar fi să ne uităm la sondajele făcute de diversele institute de sondare în ultimele două luni, după stabilirea candidaţilor pentru Primărie. În aceste cazuri, sondajele au reuşit să indice corect ierarhia, dar estimarea numărului de voturi pe care le-ar primi candidaţii s-a dovedit a fi în unele cazuri de-a dreptul fantasmagorică. Astfel, într-un sondaj Gallup realizat în perioada 7-10 mai, la comanda lui Oprescu, acestuia i se estima un procent de 49 din intenţia de vot, în timp ce Vasile Blaga era trimis la un 24%. În schimb pentru Ludovic Orban se estima un 12%, iar pentru Cristian Diaconescu doar un 6%.  Sondajul Gallup a fost realizat prin telefon, pe un eşantion de 1.027 de persoane, dar opţiunile de vot au fost calculate în funcţie de eşantionul de 702 persoane care au declarat că vor merge sigur la vot.

În alt sondaj realizat de CCSB, Oprescu era creditat cu 36% din voturi, în timp ce pentru Vasile Blaga optau 27% din subiecţi. Ierarhia locurilor 3 şi 4 nu a fost estimată corect. CCSB îl anunţa pe locul 3 în intenţia de vot pe liberalul Ludovic Orban, căruia i se prognoza un procent de 13, iar pesedistul Cristian Diaconescu era plasat pe locul următor, cu 11% din intenţia de vot.

Sondajul CCSB a fost realizat în perioada 5-20 mai pe un eşantion de 3.122 persoane, prin interviuri telefonice, dar rezultatele fuseseră calculate pe eşantion de 1.700 de persoane care au declarat că ar merge sigur la vot. Marja de eroare anunţată era de +/­ 2,6% pentru întreaga populaţie.

Estimarea cea mai apropiată de realitate, deşi doar în cazul primilor doi clasaţi, a fost realizată de INSOMAR în perioada 23-25 mai. În acel sondaj Sorin Oprescu primea 32% dintre voturile bucureştenilor, fiind urmat de candidatul PD-L, Vasile Blaga, cu 29% din voturi. În privinţa locurilor următoare însă lucrurile se schimbă, căci Ludovic Orban era poziţionat pe locul 3, cu 13 procente iar social-democratul Cristian Diaconescu era trimis pe locul 4, cu doar 10% din voturile bucureştenilor. Sondajul a fost realizat de INSOMAR în perioada 23-25 mai, la comanda Realitatea TV, pe un eşantion de 4.640 de persoane. Marja de eroare era de +/­1%.


• exit poll alegeri în Bucureşti - format ppt
(click pe imagine pentru dowload)

×