x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Florin Cîțu, la Chișinău: Vom susține fără rezerve aspirațiile europebe ale Republicii Moldova

Florin Cîțu, la Chișinău: Vom susține fără rezerve aspirațiile europebe ale Republicii Moldova

18 Iun 2022   •   14:20
Florin Cîțu, la Chișinău: Vom susține fără rezerve aspirațiile europebe ale Republicii Moldova

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat, sâmbătă, la Chișinău, că țara noastră va susține fără rezerve aspirațiile țării vecine în procesul de aderare la UE.

„Este un eveniment cu o puternică încărcătură simbolică care demonstrează deschiderea fără precedent a relațiilor dintre țările noastre, atașamentul de a seta un nivel de ambiție superior la nivel bilateral și susținerea fermă a României pentru a aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Prin ședința comună de astăzi (sâmbătă - n.r.) a celor două parlamente reafirmăm legătura specială dintre țările noastre, conferită de comunitatea de limbă, istorie și cultură și de parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Relațiile noastre bilaterale se bucură în prezent de un context extrem de favorabil. Există astăzi în Republica Moldova o majoritate pro-europeană și pro-reforme care dă dovadă de multă voință politică și acțiuni concrete în direcția accelerării proceselor de transformare și modernizare a țării”, a spus președintele Senatului, Florin Cîțu.

Cîțu a afirmat că trebuie valorificată această oportunitate și România și Republica Moldova trebuie să dea și mai multă substanță și soliditate relației de parteneriat strategic astfel încât să să fie avansate agenda bilaterală și proiectele menite să conecteze Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

„Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova, dar și pentru România, în virtutea trecutului, valorilor și idealurilor care ne unesc. Au trecut mai mult de 3 decenii de când țările din Europa Centrală și de Est și-au câștigat dreptul de a-și determina propriile destine. Odată cu prăbușirea regimurilor comuniste, cetățenii acestor state au țintit spre același ideal: de a trăi în societăți democratice, libere și prospere, care să le garanteze drepturile și libertățile fundamentale”, a mai spus Florin Cîțu.

El a amintit și de războiul din Ucraina, „cea mai mare amenințare din ultimele decenii la adresa securității euro-atlantice”, care a schimbat întreaga arhitectură globală și de securitate, generând cea mai gravă criză a drepturilor omului și a refugiaților după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Vom continua să sprijinim fără rezerve (...) aspirațiile Republicii Moldova de racordare fermă și ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Am încredere foarte mare că la Consiliul European de săptămâna viitoare va fi acordat statutul de țară candidat Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, deschizând o nouă etapă a relațiilor celor trei state cu Uniunea Europeană. (...) Declarația comună a celor două parlamente pe care o vom adopta astăzi evidențiază sprijinul necondiționat oferit de clasa politică de la București pentru dezvoltarea, consolidarea democrației și parcursul european al Republicii Moldova”, a mai spus Cîțu.

Cîțu a mai spus că „prin această declrație ne angajăm să oferim un viitor european cetățenilor Republicii Moldova într-un spațiu comun al libertății, democrației, egalității statului de drept, a respectului pentru demnitatea umană și drepturilor omului”.

×
Subiecte în articol: florin citu chisinau