x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoana si Rus, buni pentru locale

Geoana si Rus, buni pentru locale

04 Mai 2004   •   00:00

Ministrii Mircea Geoana si Ioan Rus vor candida din partea PSD la Primariile Bucuresti, respectiv Cluj-Napoca. Anuntul a fost facut ieri de catre presedintele partidului de guvernamant, Adrian Nastase.

Conducerea PSD l-a desemnat ieri pe ministrul de Externe, Mircea Geoana, drept candidat al PSD la Primaria Capitalei. In plus, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, se va inscrie in cursa pentru Primaria Cluj.
SILVIU SERGIU, OANA STANCU

Lovitura de teatru la PSD. Cu doar cinci zile inainte de declansarea oficiala a campaniei electorale, partidul de guverna mant si-a schimbat candidat ii la primariile oraselor Bucuresti si Cluj. Actualul ministru de Externe, Mircea Geoana, a fost aruncat in cursa pentru Capitala in locul lui Bogdan Niculescu-Duvaz, pe care formatiunea de guvernamant il anuntase initial drept contracandidat al lui Basescu. Colegul lui Geoana din Guvern, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, va incerca sa castige Primaria Cluj, PSD renunta nd la candidatura lui Vasile Soporan.

Geoana, ferit de atacurile lui Basescu

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a acreditat ieri ideea ca desemnarea lui Geoana si Rus in ultimul moment a fost o strategie bine pusa la punct. "Ii multumesc lui Bogdan Duvaz, un coleg exceptional, care a acceptat sa faca parte din aceasta strategie. Era important sa nu-l expunem pe Mircea (Geoana - n.red.) unor atacuri suburbane specifice lui Traian Basescu. Probabil ca Mircea va lua contact cu astfel de lucruri in campania electorala", a declarat Nastase. El a apreciat modul in care Geoana si Rus "au inteles sa accepte sa candideze", preciza nd ca decizia lor presupune si un oarecare "sacrificiu ". "Decizia mea, acceptata si de Delegatia Permanenta, a fost foarte clara: ei trebuie sa intre in lupta directa, au fost la pupitru si acum coboara direct pe teren", a spus Nastase. La randul sau, Mircea Geoana, care a fost instalat si in functia de presedinte al PSD Bucuresti, a declarat ca se pregateste serios pentru a ocupa cea mai inalta demnitate pe care a avut-o in cariera sa politica. Geoana a adaugat ca doreste ca Bogdan Niculescu-Duvaz sa colaboreze la campania sa electorala. La randul sau, Ioan Rus a precizat ca, analizand situatia de la Cluj, conducerea partidului a stabilit ca el ar avea mai mari sanse pentru Primaria Cluj-Napoca decat actuala formula, cu Vasile Soporan drept candidat. O data cu implicarea lor in alegeriloe locale, ministrii Mircea Geoana si Ioan Rus isi vor lua concediu fara plata pe perioada campaniei, fara sa fie desemnati inlocuitori pentru acestia. In cazul in care vreunul dintre ei va castiga fotoliul de primar se va pune problema numirii unor noi ministri.

Intalnire de taina

Desi Adrian Nastase a vorbit despre o strategie bine pusa la punct, surse confident iale sustin ca desemnarea actualului ministru de Externe drept candidat PSD la Primaria Capitalei a fost decisa in cadrul unei intalniri de taina intre presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase si liderul PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute. Ideea este insa una mai veche, ea fiind acreditata inca de la finele lunii februarie in cadrul unei reuniuni de partid de la Sinaia. Atunci, o serie de lideri PSD, precum ministrul Controlului, Ionel Blanculescu, sau vicepresedintele PSD Sorin Oprescu, refuzasera sa candideze la Bucuresti. Cu acel prilej, Geoana a declinat oferta, dar conducerea partidului nu a renuntat la idee. Duminica seara insa, la finalul unor discutii cu conducerea partidului, Geoana a acceptat sa se implice in alegerile pentru castigarea Capitalei, sfatuit si de "mentorul" sau politic, Ion Iliescu. Prin implicarea lui Geoana in campania electorala, Nastase ramane singurul potential candidat la Presedintie, lucru dorit de Ion Iliescu. Surse PSD spun ca Mircea Geoana ar fi obtinut promisiunea ca dupa alegerile generale de la sfarsitul anului va fi investit in functia de prim-ministru, in cazul in care va pierde alegerile pentru Primaria Capitalei. Onorarea "promisiunii" nu este exclusa nici in cazul in care Geoana va castiga cursa pentru Primarie, dar aceasta varianta este mai putin probabila, spun surse PSD.

Reactii

Candidatul Aliantei PNL-PD la Primaria Capitalei, Traian Basescu, nu a fost impresionat ieri de schimbarea lui Duvaz, miscare pe care o prevazuse chiar de la lansarea candidaturii fostului sau coleg, pe care il caracterizase drept un "iepure" in cursa pentru Bucuresti. El spune insa ca aruncarea lui Geoana in campania pentru Bucuresti nu va reusi sa urce procentele PSD, iar ca pana pe 8 mai ar putea fi schimbat si acesta cu un al treilea vice PSD.

Sassu, inapoi in PD?

Pe de alta parte, anularea candidaturii lui Duvaz i-a facut pe pedisti sa-i contacteze pe fostii lor colegi plecati la PSD pentru a le arata "ce plasa au luat" parasind corabia lui Basescu, intrucat acum nu se mai afla pe nici o lista la PSD. Garantul promisiunilor lui Nastase fusese doar Cozmin Gusa, actual membru... PD. In Modrogan au inceput insa si negocierile privind aducerea acestora inapoi la matca. Expresia acestor negocieri a fost data ieri public, spontan sau intentionat, chiar de Traian Basescu, care a declarat ca Alexandru Sassu are "usa deschisa la PD" pentru ca a plecat "decent", "fara sa denigreze partidul". In schimb, el a exclus primirea lui Duvaz. Surse democrate spun insa ca se discuta chiar si despre revenirea acestuia. Sassu respinge oferta lui Basescu. "E o declaratie unilaterala si inutila. Nu ma intereseaza ", ne-a declarat el.

Mischie si-a dat demisia din PSD

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a mai anuntat ca Delegatia Permanenta a mai aprobat demisia presedintelui Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, din partidul de guvernamant. Surse din PSD sustin ca Mischie a fost fortat sa demisioneze, pentru ca, in caz contrar, el ar fi fost exclus din partid. Nastase a mai spus ca presedinte interimar al PSD Gorj a fost numit primarul municipiului Targu-Jiu, Florin Carciumaru, in locul lui Corneliu Popescu, iar presedinte executiv a fost instalat primarul din Rovinari, Ilie Rautescu, in locul lui Marius Vlaicu.

Duvaz nu a venit la intalnirea cu sustinatorii

Bogdan Niculescu-Duvaz (foto), candidatul anuntat de PSD pentru functia de primar al Capitalei, avea programata ieri, la pranz, o intalnire cu grupul sau de sustinere, la Clubul Floreasca, la care nu a mai venit. Pentru acest eveniment a fost special amenajata o sala, in care invitatii, asteptand-ul pe Duvaz, s-au servit din preparatele culinare aflate la bufetul de tip suedez. Grupul de sustinatori este alcatuit in cea mai mare parte din artisti precum Monica Anghel, Marcel Pavel, Rodica Popescu-Bitanescu, Gabriel Cotabita, Nicu Alifantis, Florina Cercel, George Ivascu, Crina Mardare, Zoia Alecu, Irina Schrotter, care l-au asteptat la club o ora. Deputatul PSD Mihai Malaimare, aflat acolo in calitate de invitat, a sustinut ca nu are informatii privind o eventuala schimbare a candidatului propus de PSD pentru Primaria Capitalei. La locul programat pentru intalnire s-a aflat si deputatul PSD Alexandru Sassu, care a sustinut ca a venit la Clubul Floreasca pentru ca avea "intalnire cu cineva". (Carmen Vintila)

Vanghelie nu mai candideaza

O alta decizie luata de conducerea PSD a fost neincluderea primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie, pe listele cu candidati ai partidului la alegerile locale. Nastase a precizat ca, alaturi de Marian Vanghelie, nu vor mai candida din partea PSD nici Nicolae Mischie de la Gorj, Bebe Ivanovici de la Ilfov, Florian Serac si Vasile Duta de la Bihor, Gheorghe Savu de la Ialomita si Raul Bobeanu de la Neamt.
×