x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană Vs Băsescu: Confruntare încheiată cu mâna pe Biblie

Geoană Vs Băsescu: Confruntare încheiată cu mâna pe Biblie

de Adriana Duţulescu    |    03 Dec 2009   •   00:00
Geoană Vs Băsescu: Confruntare încheiată cu mâna pe Biblie
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Confruntarea de aseară dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu a marcat câte un punct pentru fiecare tabără. Băsescu l-a făcut pe Geoană să spună că a fost miercuri noaptea acasă la Sorin Ovidiu Vântu. Băsescu a jurat cu mâna pe Biblie că "nu l-a lovit cu pumnul" pe copilul din filmuleţul de la Ploieşti. Cu alte cuvinte, i-a dat una, dar nu cu pumnul.



Confruntarea celor doi candidaţi s-a încheiat aseară după trei ore cu zâmbete de satisfacţie pe feţele amândurora. Era remiză, căci ambele tabere considerau că au câştigat meciul. Cel puţin pe cel televizat. "Soţul meu mi s-a părut bun", a spus Mihaela Geoană, mulţumită. Maria Băsescu i-a reproşat ceva soţului său prezidenţial, că uitase să spună ceva în timpul dezbaterii, şi acesta şi-a cerut scuze în faţa ei: "Am uitat, mi-am adus aminte la pauză, dar după aia am uitat iar".

"No, s-a terminat, a fost bine", a râs Băsescu înainte de a pleca. Toată echipa lui de susţinători jubila de încântare, în frunte cu Emil Boc şi Monica Macovei, care a făcut scandal (fără microfon) pe tot parcursul confruntării, nemulţumită în permanenţă de afirmaţiile lui Mircea Geoană. Doar Elena Udrea a fost puţin tristă, probabil din cauză că a fost nevoită să se aşeze undeva în spatele Mariei Băsescu, într-un loc ascuns, care a privat-o de privilegiul de a fi admirată de camerele de filmat. Udrea a produs rumoare la sosire, pentru că Băsescu dăduse de înţeles într-un interviu că ea nu se va mai afişa în public în prezenţa lui "din bun-simţ", pentru că a înţeles că îi face rău la imagine.

Ba mai mult decât atât, Udrea a venit aseară la Parlament decisă să fie o prezenţă comentată, afişând o toaletă opulentă, o rochie mov aprins, o blană neagră şi accesorii aurii. Decizia sa n-a avut însă sorţi de izbândă, mai ales că la final, dorind să arate poporului alegător şi mai ales telespectator că este familist şi îşi iubeşte soţia, Traian Băsescu a ţinut să îşi lipească drăgăstos tâmpla de a soţiei sale, aşa încât să-i poată fi văzută tandreţea de toate camerele de filmat. În tabăra lui Geoană a fost însă cea mai mare veselie.

Crin Antonescu s-a amuzat în continuu, mulţumit de replicile date de Geoană lui Băsescu, ba chiar a râs în hohote în momentul în care preşedintele a avut de răspuns la o întrebare pusă de Societatea Astronomică Română de Meteori.

FACTORUL VÂNTU
Momentul cel mai tensionat al confruntării a fost provocat de Băsescu, care l-a întrebat pe Geoană dacă a fost la Sorin Ovidiu Vântu acasă miercuri noapte. "Vă place domnul Vântu, domnule Geoană?", a întrebat Băsescu. "Nu-mi place mai mult decât vă place dumneavoastră", a răspuns Geoană. "Nici azi noapte nu v-a plăcut de Vântu? Când v-a chemat de urgenţă la el acasă după ce a aflat că a fost arestat domnul Popa?" Geoană a recunoscut: "Da, am fost. M-a sunat după ce într-un interviu pe care l-am dat într-o gazetă am spus despre el că este malefic şi puţin cam turbulent. M-am dus să îi explic cum văd eu o relaţie corectă".

Candidatul PSD a încercat să marcheze şi el: "Dumneavoastră de câte ori aţi băut whiskey acasă la Vântu? Cu cuburi sau fără cuburi?". "Niciodată", a replicat Băsescu. El a spus că Nicolae Popa a fost arestat cu o zi în urmă în Indonezia, omul pe care Geoană a afirmat că nu ştie cine este şi că nu îl interesează acest lucru, iar Traian Băsescu a completat spunând că Popa este cel care a gestionat Gelsor şi FNI, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru păgubirea investitorilor la FNI. "Sunteţi un om nedemn de a participa la o astfel de confruntare. Nu îl cunosc pe Popa ăsta!", a spus Geoană.

A VRUT S-O IA DE CIUF PE MACOVEI
La pauză, nemulţumirile pesediştilor au ieşit la suprafaţă, reclamând că şeful statului a depăşit timpul în mod repetat, în raport cu Mircea Geoană. Băsescu şi susţinătorii săi au părăsit sala în care se desfăşura confruntarea. Înăuntru au rămas social-democraţii şi liderii PNL, care s-au strâns în jurul lui Geoană. Liderul PSD a dat un scurt telefon, apoi a fost îmbărbătat de Mircea Dinescu, care l-a îndemnat să fie mai incisiv în dezbatere.

Ulterior, a apărut Cozmin Guşă şi, alături de Mihaela Geoană, au discutat pentru câteva minute. Într-o sală alăturată se aflau cei din tabăra lui Băsescu, acesta din urmă enervat de comportamentul Monicăi Macovei, care făcea scandal în timpul dezbaterii. "Era să mă întorc la tine şi să te iau de ciuf", i-a zis Băsescu Monicăi Macovei.

JURĂMINTELE
La finalul dezbaterii, moderatorul i-a pus pe cei doi candidaţi să jure cu mâna pe Biblie, pe fiecare pentru altceva. Mircea Geoană a fost pus să jure că nu a promis nici un avantaj economic oamenilor de afaceri Dan Voiculescu, Dinu Patriciu şi Sorin Ovidiu Vântu. "Jur că nu le-am promis nici un avantaj economic şi nici o putere de influenţă politică", a spus Geoană. În ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu, acesta a fost pus să jure că "nu l-a lovit niciodată pe copilul de la mitingul de la Ploieşti, în 2004".

Răspunsul lui Băsescu, repetat de două ori, a arătat că acesta a recunoscut lovitura cu palma aplicată copilului, preşedintele precizând că nu a aplicat o lovitură "cu pumnul". "Jur că nu l-am lovit cu pumnul în plex şi nici cu pumnul în faţă", a spus Băsescu. Cei doi candidaţi şi-au făcut cadouri. Băsescu i-a oferit lui Geoană un coş cu produse alimentare româneşti, iar Geoană lui Băsescu două cărţi: Codul bunelor maniere şi una scrisă de liderul PSD.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009