x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvern de coalitie

Guvern de coalitie

26 Dec 2004   •   00:00

POLITIC
Premierul Calin Popescu Tariceanu a prezentat aseara formula guvernului sau. El spera ca noii ministri vor fi audiati de comisiile de specialitate ale Parlamentului incepand de astazi de la pranz, urmand ca maine dupa-amiaza sa aiba loc sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, in care se va solicita votul de investitura. Lista Cabinetului Tariceanu a fost rasturnata ieri de la o clipa la alta, pe de o parte, de liderii politici ai viitorului Guvern, pe de alta, de presedintele Traian Basescu.
OANA STANCU, SILVIU SERGIU

SELECTIE. Calin Popescu Tariceanu spune ca membrii Cabinetului au fost alesi pe criterii de moralitate si de competenta profesionala
Viitorii ministri, necunoscuti aparuti pe ultima suta de metri. Directorii din Primaria Capitalei, mutati la Palatul Victoria. Liderii societatii civile sar baricada si ajung la Putere: Monica Macovei, ministru al Justitiei, se alatura lui Renatte Weber sau lui Andrei Plesu, consilieri prezindetiali. In PD se anunta tensiuni acute. Cabinetul Tariceanu a suferit ieri mai multe interventii chirurgicale decat daca ar fi trecut printr-o veritabila explozie. Dupa luni in sir in care ar fi putut sa-si pregateasca un guvern sau, cel putin, dupa doua saptamani de cand tot fac si desfac structuri, liste, ministere si ministri, PD si PNL si-au facut Guvernul ieri la pranz. Ministerele au fost mutate de la liberali la democrati si invers pana cand si membrii celor doua partide ametisera, ajungand si ei sa creada perceptia ca Alianta nu are oameni. Aproape nimic din ce fusese pe lista ieri-dimineata nu a mai fost ieri la pranz. Ce s-a intamplat intre timp? O sedinta a liderilor PD cu seful statului, Traian Basescu.

EFECT. In urma acestei "consultari", Emil Boc, presedintele interimar al PD, se prezinta in fata conducerii partidului cu o lista total schimbata. "Asa a vrut presedintele", a raspuns Boc de fiecare data cand membrii Biroului Permanent au sarit de pe scaune la auzul viitorilor ministri. Locul pedistilor care se simteau indreptatiti sa revendice ministere, dupa principiul "eu am muncit in partidul asta, eu am facut campanie", a fost luat de directorii din Primaria Capitalei, impusi de Basescu, sau de anonimi al caror nume nici macar nu putea fi memorat de catre membrii BPN. La iesirea din sedinta, nervii incordati ai democratilor anuntau conflicte interne. Prevazator, Traian Basescu l-a redat insa partidului pe Vasile Blaga, pana ieri sef al Administratiei Prezidentiale, pentru a conduce nu atat Ministerul de Interne unde va fi numit, cat fraiele partidului, dupa ce pedistii revoltati vor sari la gatul lui Boc. Iata cum s-au desfasurat ieri permutarile de ministri si de ministere.

APARARE. Portofoliul era adjudecat la inceput de pedisti. Cel care il revendica din rasputeri era Sorin Frunzaverde, vicepresedinte PD, fost titular al postului, care intre timp si-a luat doctoratul in aparare in sistemul NATO. Postul se muta la liberali. Este vehiculat numele Noricai Nicolai. Ieri la pranz se face lumina: Theodor Athanasiu (PNL), presedintele Consiliului Judetean Alba, este ministru.

JUSTITIE. Initial, ministerul este cerut de liberali. Ultimul nume vehiculat din partea lor ieri-dimineata este cel al sefului Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu. Imediat insa ministerul sare la PD. Emil Boc, spun pedistii, ca ar prelua functia. Surpriza: Boc se intoarce de la Cotroceni cu noul ministru: Monica Macovei, presedintele Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki.

INTERNE. Vasile Blaga, se spune acum doua saptamani. Blaga se duce insa sef al Administratiei Prezidentiale. Cezar Preda, se vehiculeaza. Apoi Alin Albu. Ieri la pranz situatia se rastoarna: dupa ce isi facuse deja formalitatile pentru a demisiona din Parlament pentru a se putea duce la Cotroceni, Blaga paraseste Cotroceniul pentru a prelua Internele.

TRANSPORTURI. Vicepremierul Adriean Videanu era incontestabil ministrul Transporturilor. Pana ieri-dimineata, cand Videanu ramane vicepremier fara portofoliu si sef la Transporturi, avea sa fie numit numit Gheorghe Dobre, directorul de resort din Primaria Capitalei, pe care Basescu il adusese dupa el de la Ministerul Transporturilor, unde fusese tot director.

FINANTE. Post traditional al liberalilor care ii insira pe Varujan Vosganian, Dan Radu Rusanu, Eugen Nicolaescu. Ramane Ionut Popescu.

INTEGRARE EUROPEANA. Mihai Stanisoara, spun pedistii. Apoi postul se transfera la UDMR pentru Gyorgy Frunda. Apoi la PNL pentru Cristian David. Revine la PD: Frunzaverde, se anunta pe surse. Gresit si acum. Revenit de la Cotroceni, Emil Boc anunta: Cristina Parvulescu, actualmente director pentru credite externe in Primaria Capitalei.

EXTERNE. Mihai Razvan Ungureanu (PNL) ramane favorit pentru a conduce politica externa a Romaniei.

MEDIU. PD, UDMR, din nou PD. Cezar Preda, Alin Albu, Ioan Oltean. Castiga Sulfina Barbu, director in Primaria Capitalei.

EDUCATIE. Andrei Marga(PNL), mai mult ca sigur. Ba nu, Adrian Cioroianu. Postul revine pana la urma PD. Titular, un necunoscut chiar si pentru membrii vechi ai PD. "L-a adus Emil de la Cluj", sopteau ieri pedistii. Mircea Miclea este numele lui si e profesor universitar.

CULTURA. Mona Musca este mentinuta de liberali pentru acest post, fara echivoc.

AGRICULTURA. Gheorghe Flutur (PNL) reuseste sa-si pastreze ministerul, desi revendicat si de alte partide.

SANATATE. La schimb cu Educatia, mutata la PD, PNL pastreaza Sanatatea pentru Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor. UDMR il revendica pentru medicul Benedek Imre, din Targu-Mures. Ramane Cinteza.

MUNCA. Unul dintre putinii neclintiti de pe post: Gheorghe Barbu, PD.

SGG. Secretariatul General al Guvernului revine PNL, desi democratii sustinusera ca, daca primul-ministru e liberal, s-ar fi cuvenit ca SGG sa fie pedist. Liberalii il numesc pe Mihai Voicu.

Relatia cu Parlamentul: Bogdan Olteanu, PNL, fost lider al tineretului liberal.

Relatia cu partenerii sociali: Cristian Radulescu, fost deputat PD in legislatura 1996-2000. Nu a mai fost nominalizat in final.

Nici UDMR nu avea lista ministrilor definitivata. Ieri, inaintea sedintei Consiliului Operativ, nu erau batute in cuie decat doua nume: Marko Bela pentru postul de vicepremier si Laszlo Borbely pentru functia de ministrul delegat la Lucrari Publice. Dupa sedinta conducerii UDMR, incheiata cu o ora inainte de anuntul oficial facut de Tariceanu, au "transpirat" si celelalte doua nume: Winkler Iuliu si Nagy Zsolt. Primul, fost deputat cu vechime al Uniunii, specialist in economie, multi ani membru in Comisia de buget-finante a Camerei. Cel de-al doilea a fost directorul de campanie al UDMR si este vicepresedinte executiv al Uniunii.

REACTII. Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, considera ca formula guvernamentala prezentata de premierul Calin Popescu Tariceanu este o "constructie policromatica ce aminteste de guvernarea CDR de trista amintire". "Avem rezerve privind omogenitatea acestui guvern. In aceste conditii, PSD va fi extrem de exigent la audierile din comisiile parlamentare", a spus Corlatean. Intrebat daca partidul sau va sustine Cabinetul Tariceanu, Corlatean a spus ca un eventual vot negativ din partea PSD nu va putea duce la respingerea Guvernului de catre Parlament. "In schimb, liderul PRM, C.V. Tudor, a declarat pentru postul de televiziune Antena 1 ca formatiunea sa va vota impotriva Guvernului Tariceanu in Parlament.

Componenta Cabinetului Tariceanu

CALIN POPESCU TARICEANU (PNL) - premier

ADRIEAN VIDEANU (PD) - ministru de stat fara portofoliu, pentru activitati economice

MARKO BELA (UDMR) - ministru de stat fara portofoliu, pentru coordonarea activitatilor in domeniul culturii, educatiei si integrarii europene

GEORGE COPOS (PUR) - ministru de stat fara portofoliu pentru coordonarea activitatilor privind mediul de afaceri si IMM-urile

MONICA MACOVEI (PD) - ministrul Justitiei

IONUT POPESCU (PNL) - ministrul Finantelor Publice

GHEORGHE BARBU (PD) - ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei

CRISTINA PARVULESCU (PD) - ministrul Integrarii Europene

MIHAI RAZVAN UNGUREANU (PNL) - ministrul Afacerilor Externe

VASILE BLAGA (PD) - ministrul Administratiei si Internelor

CODRUT SERES (PUR) - ministrul Economiei

THEODOR ATHANASIU (PNL) - ministrul Apararii Nationale

GHEORGHE DOBRE (PD) - ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului

GHEORGHE FLUTUR (PNL) - ministrul Agriculturii

MIRCEA MICLEA (PD) - ministrul Eucatiei si Cercetarii

MONA MUSCA (PNL) - ministrul Culturii

MIRCEA CINTEZA (PNL) - ministrul Sanatatii

NAGY SZOLT (UDMR) - ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor

MIHAI VOICU (PNL) - ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului

SULFINA BARBU (PD) - ministrul Mediului

CRISTIAN DAVID (PNL) - ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala

SORIN VICOL (PUR) - ministrul delegat pentru coordonarea autoritatilor de control

BOGDAN OLTEANU (PNL) - ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul

LASZLO BORBELY (UDMR) - ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului

IULIU VINKLER (UDMR) - ministrul delegat pentru Comert

PRIMARIA CAPITALEI A DAT TREI MINISTRI
Trei directori din Primaria Capitalei au devenit ministri in Cabinetul Tariceanu. Gheorghe Dobre, fost director al Directiei de Inspectie si Control General din cadrul Municipalitatii, actual ministru al Transporturilor, este unul dintre oamenii de incredere ai lui Basescu. In prima faza, Dobre a lucrat cu Traian Basescu in Ministerul Transporturilor, fiind secretar general. In 2001, la putin timp dupa ce liderul democrat a castigat alegerile locale, a venit la Primaria Capitalei. Cristina Parvulescu, fost director al Directiei Managementului Creditelor Externe, din Primaria Capitalei, actual ministru al Integrarii, este persoana care a fost aproape de Basescu pe toata perioada de negocieri cu Banca Europeana de Investitii (BEI). Creditele externe obtinute au fost investite o parte in reabilitarea strazilor, contorizare si modernizare de scoli, celelalte urmand sa fie repartizate pentru proiectele Pasajul Suprateran Basarab, Parcarea Subterana de la Gara de Nord si modernizarea tramvaielor TATRA. Sulfina Barbu, fost director al Directiei Protectiei Mediului si Educatiei Eco-Civica, din cadrul Municipalitatii, actual ministru al Mediului, nu prea a iesit in evidenta. Ea a fost mai mult mediatizata in momentul in care a izbucnit scandalul retrocedarii Parcului Bordei din Sectorul 1. Sulfina Barbu a motivat la vremea respectiva decizia conducerii Municipalitatii si i-a luat apararea sefului ei de atunci, Traian Basescu. (Monica C. Andrei)

.

.

.

Ministrii-surpriza - Din societatea civila in Guvern

EDITIA I-a

Din 23 decembrie si pana ieri seara cand urma sa fie anuntata componenta Guvernului Tariceanu, formula noului Cabinet a tot fost facuta si desfacuta. Surprizele de ultima ora constau in aducerea lui Vasile Blaga de la sefia Administratiei Prezidentiale in postul de ministru de Interne, precum si cooptarea in Guvern a presedintelui APADOR-CH, Monica Macovei, ca ministru al Justitiei, dupa ce alti doi lideri ai societatii civile, Andrei Plesu si Renatte Weber, au fost numiti consilieri prezidentiali. Traian Basescu si-a mutat totodata oamenii de baza de la Primarie in Guvern, sustinandu-i ca ministri. Este vorba despre: Gheorghe Dobre - Transporturi, Cristina Parvulescu - Integrare si Sulfina Barbu - Mediu, toti trei directori in Primaria Municipiului Bucuresti.

Cabinetul Tariceanu, in chinurile facerii

Guvernul Tariceanu are toate sansele sa obtina votul Parlamentului pe 29 decembrie dupa ce Partidul Umanist a decis sa participe la guvernare. Viitorul prim ministru va fi secondat de trei vicepremieri: Adriean Videanu (PD), George Copos (PUR) si Marko Bela (UDMR).
OANA STANCU, DANA PICIU

NEGOCIERI LA FINAL. Calin Popescu Tariceanu, premierul desemnat, urma sa prezinte aseara componenta nominala a Guvernului
Alianta D.A. si partenerii ei UDMR si PUR nu au avut Craciun. De pe 23 dimineata, cand Partidul Umanist anunta ca se alatura PD-PNL-UDMR la constituirea actualului Cabinet, se lucreaza non-stop la configuratia acestuia. Negocieri, sedinte peste sedinte, drumuri la Cotroceni. Ministere si ministri sunt mutate si permutate de la o ora la alta. Termen limita: duminica seara, ora 19:00, cand Calin Popescu Tariceanu va face public noul Cabinet.

Duminica dimineata lucrurile nu sunt inca batute in cuie. Justitia, Apararea si Internele, pionii cei mai importanti, nu sunt certe. La Justitie, liberalii l-au pregatit pe actualul sef al Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, in timp ce pedistii il vehiculau pe primarul Emil Boc. Altii spuneau ca Boc nu-si paraseste primaria, aducand de la Cluj un personaj-surpriza pentru acest minister.

La Interne, supriza de ultima ora ar fi fost retragerea lui Vasile Blaga de la Cotroceni si instalarea lui ca ministru. Apararea ar fi revenit PNL, care l-ar nominaliza pe Teodor Athanasiu, un liberal de la Alba.

La Transporturi, unde era repartizat Adriean Videanu, apare numele lui Gheorghe Dobre, directorul de resort din Primaria Capitalei. Cu o zi in urma, in carti se afla Laurentiu Mironescu, deputat de Constanta, fost director al Administratiei Portului. Sorin Frunzaverde, luat in calcul pentru Aparare, este vehiculat acum ca ministru la Integrare europeana. La Mediu ar fi revenit un fost ocupant al acestui portofoliu, democratul Ion Oltean.

Partidului Democrat i-ar fi revenit pana la urma si ministerul Educatiei, desi, pana mai ieri, era aproape o certitudine ca liberalul Andrei Marga va fi titularul acestui post. La Agricultura s-ar fi aflat Gheorghe Flutur, tot din PNL, iar la Sanatate, daca postul ramane liberalilor, Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor. Pentru acelasi post, UDMR il are ca pretendent pe medicul Benedek Imre, din Targu Mures. PNL va detine cu siguranta ministerul Finantelor, pentru care ramasese in carti Ionut Popescu. Pentru SGG liberalii mizau pe Mihai Voicu, iar pentru Relatia cu Parlamentul pe Bogdan Olteanu.

PUTINELE CERTITUDINI. Printre putinele nume sigure ale viitorului Cabinet se aflau ieri dimineata Razvan Ungureanu, pentru portofoliul Externelor, Gheorghe Barbu la ministerul Muncii, Mona Musca la Cultura, Codrut Seres (PUR) la Economie sau Laszlo Borbely (UDMR) ministru delegat pentru lucrari publice. Umanistii mai detineau totodata portofoliul de la Autoritatea pentru Control.

CALENDAR. Ieri, inainte de inchiderea primei editii, liderii politici se aflau la Cotroceni la o ultima consultare cu presedintele Traian Basescu. La ora 14:00, lista ministrilor urma sa fie discutata in Delegatia Permanenta a PNL si in Biroul Permanent al PD, PUR si UDMR se reunisera si ele in forurile de conducere. La ora 19:00, Calin Popescu Tariceanu urma sa-si anunte public Guvernul, pentru ca, de astazi, viitorii ministri sa poata fi audiati in comisiile permanente din Camera Deputatilor si Senat.
BASESCU ESTE OPTIMIST
Presedintele Traian Basescu s-a declarat increzator ca pana la sfarsitul anului, noul Guvern va incepe sa functioneze. "Sunt convins ca noua structura guvernamentala va fi gata, astfel incat pe 29 decembrie sa primeasca votul Parlamentului", a declarat sambata Traian Basescu, dupa ce a participat la inaugurarea liniei de tramvai 12.
El a precizat ca pentru realizarea acestui obiectiv se lucreaza si in aceste zile, desi este perioada Sarbatorilor. "Lucram si in week-end-uri, lucram si de Sarbatori, deoarece vrem ca noul an sa gaseasca Romania cu un nou Guvern", a spus seful statului.
MONICA MACOVEI, MINISTRU
La inchiderea editiei, PNL, PD si UDMR stabilisera ministerele care le revin, sustin surse din Alianta D.A. Astfel, PD urma sa aiba ministri la Munca (Gheorghe Barbu), Integrare (Cristina Parvulescu, director Primaria Capitalei), Interne (Vasile Blaga), Justitie (Monica Macovei, presedinte APADOR-CH), Mediu (Sulfina Barbu, director de resort, Primaria Capitalei), Invatamant (Mircea Miclea), Transporturi (Gheorghe Dobre, director de resort, Primaria Capitalei) si partenerii sociali (Cristian Radulescu), PNL - MAE, Aparare (Teodor Athanasiu), SGG, Finante si Relatia cu Parlamentul, UDMR - Comunicatii, Lucrari Publice (Laszlo Borbely) si la Comert, iar PUR - Economia (Codrut Seres) si Autoritatea pentru Control (Sorin Vicol).

.

.

Cota unica se introduce prin Ordonanta de Urgenta


OANA STANCU

Guvernul Tariceanu isi propune sa inceapa anul 2005 cu revolutia sistemului fiscal: cota unica de impozitare de 16% va fi introdusa prin modificarea prin Ordonanta de Urgenta a Codului Fiscal, a anuntat vicepresedintele PD Adriean Videanu, propus vicepremier in noul Guvern. Ulterior, probabil in luna februarie, a adaugat acesta, Guvernul Tariceanu si-ar putea asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru un pachet de legi mai complexe, unele in domeniul fiscal, avand in vedere ca actualul Cod Fiscal trebuie "simplificat", mai ales in materie de proceduri.

Potrivit lui Videanu, introducerea cotei unice de impozitare va simplifica toate procedurile contabile, astfel incat agentii economici nu vor avea decat de castigat si nu vor intampina nicidecum dificultati in punerea in practica a acestei prevederi. "De altfel, in perioada campaniei electorale, reprezentantii Aliantei PNL-PD au avut consultari multiple cu aproape toate organizatiile patronale si sindicale si toate semnalele primite au fost favorabile introducerii acestei masuri", a mai spus Videanu.

DIVIDENDE. Programul de guvernare al Aliantei D.A. prevede aplicarea cotei unice atat pentru impozitul pe venit, cat si cel pentru impozitul pe profit. Astfel, impozitul pe profit va fi redus de la 25%, cat este in prezent, la 16%, va creste in schimb cel pe dividende la circa 15%, pentru ca angajatorul sa nu mai fie tentat sa-si plateasca angajatii la negru, din dividendele pe care le ridica. O astfel de cota redusa, coroborata cu simplificarea reglementarilor in vigoare, va duce la o crestere a bazei impozabile, atat prin cresterea investitiilor straine directe, cat si prin reducerea ponderii pe care o inregistreaza in acest moment economia subterana, apreciaza Alianta.

TVA. In privinta taxei pe valoarea adaugata, programul Aliantei D.A. prevede mentinerea acesteia la 19%, urmand ca relaxarea fiscala sa permita, in perspectiva, reducerea TVA pana la nivelul de 16%, ca urmare a cresterii consumului privat.

Guvernul Aliantei D.A. va aplica insa masuri pentru impozitarea la valoarea de piata a proprietatilor imobiliare: cresterea impozitelor pe imobile a caror suprafata construita depaseste 200 de metri patrati. In acest sens, vor fi introduse grile de impozitare suplimentare, progresive, pentru imobilele ce depasesc 300 de metri patrati, 400 de metri patrati etc. De asemenea, terenurile intravilane a caror suprafata depaseste 1.000 de metri patrati vor fi impozitate suplimentar si progresiv. Un tratament similar se va aplica si autoturismelor cu o capacitate cilindrica mai mare de 2000 de cmc.

DEDUCERI
Adriean Videanu a sustinut ca si populatia va avea doar de castigat de pe urma aplicarii unei cote unice de impozitare. "Prin introducerea cotei unice nimeni nu are de pierdut nici macar un leu la veniturile salariale, chiar daca PSD a incercat sa acrediteze aceasta idee falsa", a precizat Videanu. El a explicat ca pentru cei cu venituri de sub 6,2 milioane de lei va fi marit cuantumul deducerilor de baza la 2.150.000 de milioane de lei, pentru a nu fi afectati de aceasta masura. Salariatii cu venituri de peste 6,2 milioane de lei nu vor mai beneficia de aceasta deducere suplimentara. "In orice varianta, toate aceste categorii sunt avantajate de varianta Aliantei privind cota unica de impozitare", a mai spus viitorul vicepremier.
×