x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernatorul BNR, martor la porcăiala aleşilor

Guvernatorul BNR, martor la porcăiala aleşilor

de Monica Iordache Apostol    |    09 Oct 2009   •   00:00
Guvernatorul BNR, martor la porcăiala aleşilor
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Votarea de către Parlament a noii conduceri a Băncii Naţionale a României s-a poticnit ieri din cauza disputelor dintre PNL, PSD şi UDMR, pe de o parte, şi PD-L pe de altă parte, pe tema moţiunii de cenzură. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a aşteptat două ore pe holurile Parlamentului până s-au hotărât aleşii să-i acorde votul pentru un nou mandat. În acest timp, Emil Boc era acuzat, de la tribună, că e nesimţit şi că violează cotidian Constituţia.



Senatul şi Camera Deputaţilor aveau ieri pe ordinea de zi a şedinţei comune citirea moţiunii de cenzură PNL-UDMR şi votarea unui nou Consiliu de Administraţie al BNR. PD-L şi-a concentrat toată strategia pe blocarea citirii moţiunii de cenzură, lucru care ar fi dus la amânarea întregii proceduri şi ar fi făcut imposibilă dezbaterea şi votarea ei marţea viitoare. Pedeliştii au găsit şi tertipuri procedurale: fie trimiterea moţiunii la Comisia juridică pentru un aviz de constituţionalitate, fie inversarea ordinii de zi astfel încât să fie votată mai întâi conducerea BNR şi apoi să fie citită moţiunea. Gândul pedeliştilor era, în cel de-al doilea caz, să se retragă din sală după votul dat BNR şi să ceară suspendarea şedinţei din lipsă de cvorum. Prima solicitare le-a atras ironii din partea pesediştilor şi a liberalilor, legate de capacitatea pedeliştilor, în frunte cu preşedintele lor de partid, de a înţelege Constituţia. "Şi premierul Emil Boc face  erori în interpretarea Constituţiei şi nu e de mirare că o violează cotidian", i-a scuzat senatorul PNL Puiu Haşotti pe parlamentarii pedelişti. Cum nici cea de-a doua lor propunere, respectiv inversarea punctelor pe ordinea de zi, n-a trecut de vot, oalele s-au spart tot în capul premierului, care oricum lipsea din sala de şedinţă. "Domnul Emil Boc ne face nesimţiţi. Nesimţit e el, primul-ministru al României", a declamat deputatul PSD Aura Vasile de la tribuna Parlamentului. Coborâtă în sală, Aura Vasile i-a pus mâinile în şold şi a început să ţipe la pedeliştii care se pregăteau să părăsească sala, că nu le pasă de finanţele ţării şi blochează şi votul asupra conducerii BNR.

În timp ce liderii de grupuri se retrăseseră să găsească o soluţie la spinoasa problemă a moţiunii, guvernatorul BNR şi membrii propuşi pentru Consiliul de Administraţie aşteptau pe holurile Parlamentului. Câte un liberal sau pesedist se mai găsea să-i consoleze cu faptul că ei n-au vrut să se ivească aşa un incident. Tot în acest timp, premierul  Emil Boc se plimba cu liftul prin Parlament. A urcat la sala grupului PD-L, a coborât la subsol, după care a urcat iar la preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, din biroul căreia a ieşit cu o ameninţare: dacă PNL şi PSD (sic!) nu votează noua conducere a BNR, el dă ordonanţă de urgenţă pentru a rezolva situaţia. Boc a dezvăluit şi obiectivul PD-L: partidul său vrea scoaterea de pe ordinea de zi a citirii moţiunii de cenzură.  După vreo oră de negocieri, moţiunea a fost citită în absenţa pedeliştilor, care  au trimis ulterior la Curtea Constituţională, sesizarea de neconstituţionalitate privind iniţierea acestei moţiuni de către aceeaşi parlamentari care au semnat şi moţiunea de cenzură precedentă.

OLTEANU, APĂRAT DE AURA VASILE: "SE PERFECŢIONEAZĂ PRINTRE SOMITĂŢI"
Nici votul asupra conducerii Băncii Naţionale n-a fost lipsit de controverse. Pedeliştii l-au contestat pe Bogdan Olteanu, propus de PNL şi care a câştigat postul de viceguvernator în urma negocierilor cu PSD. Lui Olteanu i s-a imputat lipsa de expertiză în domeniul finanţelor, dar pesedista Aura Vasile a sărit în apărarea mai tânărului său coleg spunând că "se va perfecţiona printre atâtea somităţi". Senatorul PD-L Radu F. Alexandru a fluturat de la tribună o pagină de ziar pe care era tipărit un articol în care Bogdan Olteanu era suspectat că îi va da informaţii lui Dinu Patriciu, din postura de viceguvernator. Radu F. Alexandru a spus că numirea lui Olteanu este "o greşeală", dar apărătoarea înfocată a liberalului, Aura Vasile, a replicat că şi PD-L a pus în posturi cheie "tineri competenţi" precum Udrea, Ridzi şi Paleologu. "Vă rog să lăsaţi loc tinerilor, aşa cum zice Traian Băsescu. Boc şi Băsescu au promovat numai tineri de mare valoare care au făcut cinste Guvernului", a replicat Vasile ironică. Disputa pe tema numirii lui Bogdan Olteanu ar fi durat mult şi bine, dar liderul grupului minorităţilor, deputatul Varujan Pambuccian, a atras atenţia că situaţia economică nu este tocmai una potrivită pentru astfel de discuţii şi că BNR are nevoie de un semnal de sprijin din partea Parlamentului, indiferent cine face parte din Consiliul  de Administraţie.  

OBIECTIVUL BNR: TRECEREA LA EURO îN 2014-2015
Ca să pună cireaşa pe tort, pedelistul Mircea Toader i-a cerut lui Mugur Isărescu să le spună câteva cuvinte parlamentarilor după ce aceştia  au aprobat noua conducere a BNR, cu 251 de voturi pentru şi 42  împotrivă.  Jenat, Isărescu i-a ironizat uşor pe parlamentari spunând că le mulţumeşte că au pus pe ordinea de zi votul asupra noii conduceri a BNR cu o zi înaintea de expirarea mandatului fostei conduceri şi a spus că obiectivul noului CA este trecerea la moneda euro în 2014-2015. "Cred că principalul obiectiv strategic al noului CA va fi adoptarea euro la orizontul anilor 2014-1015. Este ca un făcut ca acest obiectiv, stabilit în 2007, să se suprapună peste un nou mandat. Consider că, în ciuda dificultăţilor prezentului, acest obiectiv este ambiţios, dar realizabil", a afirmat Isărescu, într-un discurs în faţa Parlamentului. El a mai arătat că obiectivul de adoptare a euro poate să fi "catalizatorul care să dea acea coerenţă politicilor macroeconomice"."Prin votul Dumneavoastră ne-aţi încredinţat conducerea BNR pentru următorii cinci ani. Vom promova politici prin care vom asigura stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în România. Cu o bună colaborare a Guvernului, vom face ceea ce trebuie pentru a ne îndeplini obiectivul de a adopta euro în 2014 -2015. Vă mulţumim mult pentru încrederea pe care ne-aţi acordat-o", a încheiat Isărescu.

PROFESORI LA ASE

Cinci din cei nouă membrii din noul Consiliu de Administraţie de la BNR  sunt profesori la Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE). Guvernatorul Mugur Isărescu şi viceguvernatorul Florin Georgescu sunt profesori cu post rezervat, în timp ce Nicolae Dănilă şi Virgil Stoenescu au cartea de muncă la ASE, la Facultatea de Finanţe, respectiv la Economie. În plus, Dinu Marin este decanul facultăţii de Economie. Este de remarcat că Nicolae Dănilă este primul bancher care a ajuns în Consiliul de Administraţie al BNR după ce a fost director de bancă privată. (Daniela Ivan)

Protocol între PSD, PNL şi UDMR

Preşedintele PSD Timiş, Ilie Sârbu, a declarat, ieri, că în Parlament funcţionează o nouă majoritate, formată din PSD, PNL şi UDMR, iar un protocol între aceste formaţiuni urmează să fie semnat "probabil" după primul tur al alegerilor prezidenţiale. " Marţi, moţiunea de cenzură pe care au depus-o colegii noştri de la PNL şi UDMR va trece, o votează şi PSD şi după aceea vom vedea. Ceea ce domnu' Băsescu a semănat, acum se culege", a spus Sârbu, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, cele trei partide alcătuiesc deja o majoritate în Parlament. " Sigur, nu avem un protocol încheiat. Probabil acesta va fi încheiat după turul întâi. Dar ea funcţionează şi asta e cel mai important", a precizat Sârbu. El a precizat că există discuţii între PSD, PNL şi UDMR pentru nominalizarea unui guvern de tehnocraţi  care să administreze problemele curente ale ţării până la alegeri.

×
Subiecte în articol: editorial